Search
Close this search box.

Leto 2022: Letna napoved dogodkov v Sloveniji

Letna napoved dogodkov v Sloveniji.

NOTRANJA POLITIKA IN DRUŽBA

Leto 2022 bo predvsem super volilno leto. Aprila bodo najprej volitve v DZ, ki jim bo sledilo oblikovanje nove vlade, nato jeseni sledijo še volitve predsednika republike, lokalne volitve in volitve v DS. Od zadnjih treh bodo še posebej zanimive predsedniške, saj aktualni predsednik Borut Pahor po dveh mandatih ne more več kandidirati. Tako bo Slovenija zagotovo dobila novega predsednika ali morda prvo predsednico republike. Volilno leto tako napoveduje razgreto politično dogajanje že vse od začetka, ko je pričakovati še ustanovitev kakšne nove stranke ter napoved povezovanja ali sodelovanja posameznih strank in akterjev na volitvah, tudi skozi oblikovanje skupnih kandidatnih list ali predvolilnih in povolilnih koalicij. Poleg pestrega političnega dogajanja, ki bo vplivalo tudi na vse ostalo, je seveda še vedno v ospredju zdravstvena kriza, ki jo bo dodatno obremenilo širjenje najnovejše različice novega koronavirusa omikron – to bo sicer odvisno tudi od uspešnosti prizadevanj pristojnih za čim večjo precepljenost. Zagotovo bo vprašanje, kako jo doseči, še zaposlovalo pristojne tudi v letu 2022, ena od možnosti, po katerih so nekatere države že posegle, je tudi zaostrovanje omejevalnih ukrepov z dostopnostjo dejavnosti le za cepljenje in prebolevnike.

GOSPODARSTVO

V ospredju bodo makreokonomski trendi, ki so zaradi skrbi pred vnovičnim razmahom pandemije covida-19 podvrženi povečanemu tveganju. Dodatno tveganje predstavlja inflacija, ki jo bo z ukrepi skušala krotiti ECB. Okrevanje naj bi spodbujal investicijsko naravnan državni proračun za 2022, ki naj bi po pričakovanjih vlade krepil tudi potrošnjo. Visok proračunski primanjkljaj, ki so ga napihnili predvsem covidni ukrepi, naj bi se začel postopoma zniževati. Začel se bo izvajati načrt za okrevanje in odpornost. V ospredju bodo nadaljnje gibanje cen energentov in razprave, kako doseči preboj pri zelenem prehodu. V celoti bo stekel sistem elektronskih vinjet, nadaljevala se bodo gradbena dela pri največjih infrastrukturnih projektih v državi, ob rekordnem proračunu pa so na področju prometne infrastrukture predvidene še številne druge naložbe. Ob dodatnih sredstvih je pred lokalnimi volitvami pričakovati tudi okrepljeno investicijsko dejavnost občin. Stekla bodo pogajanja z Evropsko komisijo o strateškem načrtu skupne kmetijske politike 2023-2027. Zaživela naj bi nova turistična strategija, novo vodstvo bo bržkone dobila tudi STO. Pričakovati je sprejem zakona o varstvu okolja, ki bo prinesel sistemsko rešitev ravnanja z odpadki, morda bi že lahko podelili tudi prve koncesije za sežigalnice. Ob morebitnih spremembah na političnem prizorišču bi lahko znova zaživel tudi socialni dialog.

ZUNANJA POLITIKA

Po slovenskem predsedovanju Svetu EU je na zunanjepolitičnem področju pričakovati manj intenzivno dogajanje in vrnitev v “običajno” delovanje slovenske diplomacije. Na obzorju je sicer že kandidatura za nestalno članico v Varnostnem svetu Združenih narodov za obdobje od leta 2024 do 2025, za kar bo potrebna intenzivna diplomatska kampanja. Že v začetku leta se obeta noveliranje zakona o zunanjih zadevah. Konec avgusta oz. v začetku septembra pa bo potekal tradicionalni Strateški forum Bled (BSF). Na evropski ravni se pričakuje še naprej zavzet boj proti pandemiji covida-19. V povezavi z načrti za okrevanje bo pomembno tudi izvajanje evropskega mehanizma pogojevanja izplačila sredstev s spoštovanjem vladavine prava, slednje je bilo pomembna tema v povezavi s Slovenijo že v letošnjem letu. V prvi polovici leta 2022 se bo predvidoma zaključila tudi konferenca o prihodnosti Evrope, ki se je aktivno začela med slovenskim predsedovanjem Svetu EU.

KULTURA

Celotno kulturno polje bo tudi v letu 2022 soočeno z epidemiološkimi razmerami in posledicami. Na obravnavo v državnem zboru čaka, po nekaj letih, ko država tega dokumenta ni imela, strategija Nacionalnega programa za kulturo 2022 – 2029. Leto prinaša tudi vsebine ob Tartinijevem in Plečnikovem letu.

ŠPORT

Športni svet bo v letu 2022 poln vrhuncev, znova bodo na sporedu olimpijske igre, tokrat zimske v Pekingu, lov na olimpijske kolajne pa bo zagotovo tudi največji dogodek na športnem področju za Slovenijo v letu, ko bo država obeležila 30 let od prve osvojene olimpijske kolajne v samostojni državi. Slovenija tudi v letu 2022 gosti velik športni dogodek, in sicer EP v rokometu za ženske skupaj s Severno Makedonijo. Prvenstvo se bo začelo 4. in končalo 20. novembra. Znova bo Slovenija prirediteljica tekem svetovnega pokala v zimskih disciplinah. Tako bodo v Planici tekme v smučarskem teku, nordijski kombinaciji ter skokih, v Kranjski Gori in Mariboru v alpskem smučanju ter na Rogli v deskanju. Slovenska moška košarkarska reprezentanca bo kot branilka naslova leta 2017 med 1. in 18. septembrom nastopila na EP v košarki v Nemčiji, slovenski odbojkarji pa bodo po srebrni kolajni na EP leta 2021 in četrtem mestu v ligi narodov tokrat skušali do visoke uvrstitve priti na SP v Rusiji, ki bo med 26. avgustom in 11. septembrom. Pomembna panoga je za slovensko javnost v zadnjih letih tudi kolesarstvo, kjer se obeta nov spopad Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča na dirki po Franciji, ob številnih drugih kolesarskih vrhuncih.

POMEMBNEJŠI DOGODKI IN OBLETNICE

JANUAR

1. Začelo bo delovati združeno podjetje Slovenskih železnic in češkega EP Holdinga SŽ-EP.

1. Stanovanjski sklad RS začel izvajati javno službo najema stanovanj na trgu in njihovega oddajanja v podnajem upravičencem.

1. Uporabljati se začne zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti.

1. Zaključila se bo prva novoletna turneja za najboljše smučarke skakalke, ki jo bo gostilo Ljubno.

8.-9. Potekala bo Zlata Lisica, tekmovanje svetovnega pokala alpskih smučark, ki ga tradicionalno gosti Maribor.

9. Napovedan je referendum o izolskem občinskem prostorskem načrtu.

11. Napovedana je izredna letna konferenca zdravniškega sindikata Fides, na kateri bodo odločali o obliki in časovnici sindikalnega pritiska za izločitev zdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju.

15. Minilo bo 30 let, odkar je takratna Evropska skupnost priznala Slovenijo kot samostojno državo.

po 17. Predstavitev slovenske reprezentance za zimske olimpijske igre v Pekingu.

18. Marica Uršič Zupan bo začela petletni mandat varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTVS.

21.-23. Planica bo kot zadnja postaja pred zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu gostila tekmovanje svetovnega pokala v smučarskem teku in nordijski kombinaciji.

24. Minilo bo 30 let, odkar je Slovenija postala članica Konference o varnosti in sodelovanju v Evropi (KVSE), predhodnice Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

FEBRUAR

1. Z začetkom veljavnosti vinjet za leto 2022 bo v celoti stekel sistem elektronskih vinjet.

4.-20. Potekale bodo zimske olimpijske igre v Pekingu, na katerih bo Slovenijo po pričakovanjih Olimpijskega komiteja Slovenije zastopalo več kot 40 športnikov.

4. Svetovni dan boja proti raku.

7. Na predvečer slovenskega kulturnega dne podelitev Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada.

15. Evropski statistični urad Eurostat bo objavil prvo oceno gibanja BDP v območju evra in celotni EU v letu 2021.

26. Minilo bo 30 let, odkar je država iz registra stalnih prebivalcev izbrisala več kot 25.000 prebivalcev Slovenije, državljanov tedanjih republik SFRJ, ki niso zaprosili za državljanstvo RS.

28. Statistični urad RS bo objavil podatke o gibanju BDP v letu 2021.

MAREC

5. Na Rogli bo potekala tekma svetovnega pokala v deskanju v paralelnem slalomu.

8. Mednarodni dan žensk.

12.-13. Potekal bo pokal Vitranc, tekmovanje svetovnega pokala alpskih smučarjev, ki ga tradicionalno gosti Kranjska Gora.

15. Zaključek vsakoletnega srečanja deležnikov s področja lokalne samouprave, Konference Zlati kamen 2022, na katerem bodo podelili nagrade za razvojni napredek občin.

15. Prenehanje zakonske obveze uporabe zimske opreme na vozilih.

24.-27. Planica bo gostila zaključek svetovnega pokala za smučarske skakalce.

25. Svetovni dan mater.

28. Začele se bodo izdajati nove, biometrične osebne izkaznice. Do 27. 3. pa je možna uporaba pretečenih starih osebnih izkaznic.

28. Zdravniška zbornica Slovenije bo praznovala 30 let od ponovne vzpostavitve zbornice v samostojni Sloveniji.

31. Končala se bo svetovna razstava Expo 2020 v Dubaju, na kateri z lastnim paviljonom sodeluje tudi Slovenija.

31. Statistični urad RS bo objavil podatke o dolgu in primanjkljaju ob koncu leta 2021.

LJUBLJANA – Madžarska OTP, lastnica SKB banke, pričakuje dovoljenja regulatorjev za prevzem Nove KBM, s čimer bo nastala največja bančna skupina v Sloveniji.

LJUBLJANA – Umar bo predvidoma objavil spomladansko gospodarsko napoved.

LJUBLJANA – Volilna skupščina Smučarske zveze Slovenije.

APRIL

11. Minilo bo 30 let, odkar je prisegla prva generacija slovenskih vojakov.

11. Minilo bo četrt stoletja od nesreče na vadbišču Poček, v kateri je pri urjenju z novim izraelskim orožjem umrl vojak, dva pa sta bila ranjena.

24. Predvidoma volitve v državni zbor.

MAJ

2.-8. V Ljubljani bo potekalo svetovno prvenstvo skupine A divizije I v hokeju na ledu.

6. Iztekel se bo mandat slovenskega člana Evropskega računskega sodišča Sama Jereba.

17. Evropski statistični urad Eurostat bo objavil prvo oceno gibanja BDP v območju evra in celotni EU v prvem četrtletju 2022.

20. Minilo bo leto dni, odkar se je iz Afganistana vrnilo zadnjih šest vojakov SV, s čimer se je po 17 letih zaključila operacija SV v Afganistanu.

22. Minilo bo 30 let, odkar je Slovenija postala članica Združenih narodov.

28. Minilo bo leto dni od protesta Ljubljani zaradi pomanjkanja socialnega dialoga in spornih ravnanj vlade, na katerem se je po nekaterih ocenah zbralo okoli 40.000 ljudi.

JUNIJ

1. Začela se bosta uporabljati novi gradbeni zakon in novi zakon o urejanju prostora, ki med drugim prinašata novosti glede postopkov izdaje gradbenega dovoljenja in spremembe na področju prostorskega načrtovanja.

1. Iztekel se bo mandat predsedniku Računskega sodišča RS Tomažu Veselu.

7. Minilo bo 30 let od umora Ivana Krambergerja.

10. Minilo bo četrt stoletja od najhujše nesreče v zgodovini Gorske reševalne službe, ko je med vajo na Okrešlju umrlo pet reševalcev.

15. Minilo bo leto dni, odkar se je po skoraj osmih mesecih uradno končalo obdobje druge razglasitve epidemije covida-19.

16.-19. Potekal bo svetovni izziv v športni gimnastiki v Kopru.

24.-26. Maribor bo gostil evropsko prvenstvo gorskih kolesarjev v spustu.

24.-26. V Tacnu bo tekma svetovnega pokala slaloma v kajaku in kanuju.

26. Minilo bo leto dni, odkar je začela veljati vladna uredba o opravljanju javne službe STA, ki podrobneje ureja pogoje, način in financiranje javne službe, STA pa jo izpodbija na sodišču.

30. Iztekla se bo veljavnost turističnih bonov in bonov21.

30. Statistični urad RS bo objavil podatke o dolgu in primanjkljaju v prvem četrtletju 2022.

LJUBLJANA – Velika razstava, posvečena Jožetu Plečniku ob Plečnikovem letu, ki nastaja v sodelovanju MGML, ljubljanske Fakultete za arhitekturo in MAO.

JULIJ

1.-24. Potekala bo dirka po Franciji, največja kolesarska dirka na svetu, na kateri bo Slovenec Tadej Pogačar napadal tretji zaporedni naslov.

8. Minilo bo četrt stoletja od vrha zveze Nato v Madridu, na katerem Slovenija kljub prizadevanjem ni dobila povabila za članstvo v prvem krogu širitve zavezništva na Vzhod.

11. Minilo bo leto dni od referenduma, na katerem so volivci z eno najvišjih udeležb po osamosvojitvi zavrnili novelo zakona o vodah. Proti je glasovalo 86,6 odstotka udeležencev.

15. Minilo bo četrt stoletja, odkar je DZ ratificiral sporazum o pridruženem članstvu Slovenije v EU. Dan prej je DZ sprejel ustavni zakon o spremembi 68. člena slovenske ustave v zvezi z lastninskimi pravicami tujcev na nepremičninah, kar je bil pogoj za ratifikacijo.

AVGUST

17. Evropski statistični urad Eurostat bo objavil prvo oceno gibanja BDP v območju evra in celotni EU v drugem četrtletju 2022.

19. Minilo bo 20 let od trojnega umora v Rovinju, za katerega je bil Ivan Perić obsojen na 30 let zapora.

19.-11. 09. Potekala bo dirka po Španiji, na kateri bo slovenski kolesar Primož Roglič napadal četrti zaporedni naslov.

26.-11. 09. Potekalo bo svetovno prvenstvo v odbojki, na kateri bo Slovenija, aktualna evropska podprvakinja, napadala visoka mesta.

SEPTEMBER

1.-24. Slovenija bo branila naslov na evropskem prvenstvu v košarki, ki bo potekal v Nemčiji.

2.-3. V Kopru bo potekala tekma svetovnega pokala športnih plezalcev in plezalk v težavnosti.

29. Minilo bo leto dni od protesta nasprotnikov protikoronskih ukrepov, na katerem se je zbralo okoli 10.000 ljudi, ki so za nekaj časa onemogočili promet na ljubljanski obvoznici. 5. 10. je sledil še nasilnejši protest.

30. Minilo bo četrt stoletja, odkar je deset pripadnikov Slovenske vojske odpotovalo na Ciper in prvič v zgodovini Slovenije prevzelo delo v mirovni operaciji ZN.

30. Minilo bo 30 let, odkar je Banka Slovenije dala v obtok pravi slovenski denar – bankovce za 100, 500 in 1000 tolarjev, ki so zamenjali dotedanje bone.

30. Statistični urad RS bo objavil podatke o dolgu in primanjkljaju v drugem četrtletju 2022.

LJUBLJANA – Umar bo predvidoma objavil jesensko gospodarsko napoved.

OKTOBER

7. Minilo bo leto dni, odkar je italijanska vlada z odlokom vrnila Narodni dom v Trstu slovenski narodni skupnosti.

8. Minilo bo deset let, odkar je zaživel stalni evropski reševalni mehanizem ESM, ki lahko državam v območju evra pomaga s posojili, z dokapitalizacijo bank prek posojil vladam, preventivno posojilno linijo ter kupovanjem obveznic na primarnem in sekundarnem trgu državnih dolžniških vrednostnih papirjev.

14. Minilo bo četrt stoletja, odkar je bila Slovenija prvič doslej izvoljena za eno od petih nestalnih članic 15-članskega Varnostnega sveta Združenih narodov. Članica je bila v letih 1998/99.

23. Potekal bo Ljubljanski maraton, največja tekaška prireditev v Ljubljani.

NOVEMBER

4.-20. Slovenija bo skupaj s Severno Makedonijo gostila evropsko rokometno prvenstvo za ženske.

5. Minilo bo deset let od hudih poplav na Štajerskem, Koroškem, v Posavju in Posočju, ki so povzročile veliko škodo. Najhuje je bilo v porečju Drave, kjer so zaradi ogromnega pretoka iz Avstrije, ki naj bi ga povzročilo ravnanje avstrijskega upravljavca hidroelektrarn Verbund, izmerili rekordne količine vode.

11. Minilo bo 30 let, odkar je DZ sprejel zakon o lastninskem preoblikovanju podjetij z družbenim kapitalom, na podlagi katerega je država kasneje državljanom razdelila lastniške certifikate v skupni vrednosti približno 567 milijard tolarjev.

15. Evropski statistični urad Eurostat bo objavil prvo oceno gibanja BDP v območju evra in celotni EU v tretjem četrtletju 2022.

17. Minilo bo deset let od množičnih protestov, na katerih je približno 30.000 ljudi v Ljubljani nasprotovalo varčevalnim ukrepom vlade in rušenju socialne države. V dneh, ki so sledili, je prišlo tudi do demonstracij proti mariborskemu županu Francu Kanglerju ter protestov proti političnim elitam v več slovenskih mestih, ponekod je prišlo do nasilja.

20. V občinah po Sloveniji bo potekal prvi krog lokalnih volitev.

21. Minilo bo 20 let, odkar je Slovenija na vrhu Nata v Pragi dobila povabilo v članstvo.

DECEMBER

4. Potekal bo drugi krog lokalnih volitev v občinah, kjer v prvem krogu ne bodo izvolili župana.

6. Minilo bo 30 let od prvih volitev v državni zbor.

12. Iztekel se bo petletni mandat aktualne sestave državnega sveta.

16. Potekala bo volilna skupščina Olimpijskega komiteja Slovenije.

22. Predsedniku republike Borutu Pahorju se izteče drugi petletni mandat.

30. Statistični urad RS bo objavil podatke o dolgu in primanjkljaju v tretjem četrtletju 2022.

31. Ljubno ob Savinji bo gostilo tekme turneja štirih skakalnic v smučarskih skokih za ženske.

LJUBLJANA – Izteče se življenjska doba DUTB.

Pripravila uredništva STA

Letna napoved dogodkov v Sloveniji.