Search
Close this search box.

Lekovi raziskovalci nagrajeni za izjemne znanstvene dosežke (FOTO)

Znanstveniki iz Razvojnega centra Slovenija in Razvoja bioloških zdravil Mengeš so prejeli kar devet Sandozovih nagrad za raziskave in razvoj. Nagrajeni so bili v kategorijah znanstvena odličnost, inovator leta, vodja leta, novinec leta, operativna odličnost, najboljši poster in prihranek časa.

Sandoz, Novartisova divizija in vodilna družba na svetu med generičnimi in podobnimi biološkimi zdravili, vsako leto podeljuje nagrade za izjemne dosežke sodelavkam in sodelavcem v raziskavah in razvoju. Med nagrajenci so bili tudi letos v ospredju slovenski raziskovalci iz Razvojnega centra Slovenija in Razvoja bioloških zdravil Mengeš. Prejeli so kar devet Sandozovih znanstvenih nagrad, ki so bile podeljene v desetih kategorijah.

Z nagrado za znanstveno odličnost Sandoz vsako leto prepozna najboljše znanstvenike z večletnimi izjemnimi dosežki v raziskavah in razvoju. Letos sta prejemnici obeh nagrad Slovenki, dr. Barbara Podobnik iz Razvoja bioloških zdravil Mengeš in dr. Biljana Janković iz Razvojnega centra Slovenije.

Dr. Barbara Podobnik je prejela Sandozovo nagrado za znanstveno odličnost
  • Dr. Barbara Podobnik je vrhunska znanstvenica, ki je pri svojem delu nenehno usmerjena v iskanje rešitev. Z vodenjem znanstvenih timov, izkušnjami in ​​nasveti pomembno prispeva k uspešnemu razvoju podobnih bioloških zdravil. Pri svojem delu izkazuje učinkovito povezovanje med procesi tehničnega, analitičnega in predkliničnega razvoja ter pomembno prispeva k izmenjavi znanja med funkcijami. Ima vodilno vlogo v skupnih pobudah Sandoza in Novartisa za izboljšanje bioloških zdravil.
Dr. Biljana Janković je prejela Sandozovo nagrado za znanstveno odličnost
  • Dr. Biljana Janković pri svojem delu izžareva veliko znanstveno radovednost in strastno zavzetost na področju farmacevtskih znanosti in razvoja generičnih zdravil. Je vrhunska znanstvenica, ki snuje odlične ideje in inovativne rešitve. Izkazala se je s pomembnimi dosežki pri izdelavi modelov od procesnih parametrov, ki simulirajo robustnost izdelkov, do spodbujanja zasnove dvanajstih znanstvenih inkubatorjev za soočanje z razvojnimi izzivi prihodnosti. Odlično sodeluje z drugimi enotami v Novartisu in zunanjimi partnerji ter je mentorica več doktorskim študentom.

Nagrado Inovator leta je za svoj izjemen prispevek k celotni razvojni skupnosti Sandoza prejela dr. Polona Smrdel iz Razvojnega centra Slovenija, novinka leta pa je postala Kaja Gantar, prav tako sodelavka Razvojnega centra Slovenije, ki se je ekipi pridružila z ljubljanske Fakultete za farmacijo.

Dr. Polona Smrdel je prejela Sandozovo nagrado Inovator leta

Dr. Luka Peternel, ki je sredi leta 2017 prevzel vlogo vodje Farmacevtskega razvoja v Razvojnem centru Slovenija, je bil imenovan za vodjo leta. Komisijo je prepričal z iskrenim vodenjem ljudi in strastjo do spodbujanja njihovega razvoja ter odličnim vodenjem strateških pobud.   

Dr. Luka Peternel je prejel Sandozovo nagrado za vodjo leta

Nagrado v kategoriji operativne odličnosti je prejel dr. Andrej Preželj, ki je zaslužen za številna orodja za avtomatizacijo in poročanje z uporabo pametnih in inovativnih pristopov.

Dr. Andrej Preželj je prejel Sandozovo nagrado v kategoriji operativne odličnosti

Sandoz svoje sodelavce nagrajuje tudi za inovacije na področju prihranka časa (Time challenge award), kjer so se letos izkazali dr. Ana Krese in tim v kategoriji avtomatizacije. Tim je z uporabo spletne aplikacije ELWIS čas priprave analiz, ko gre za ročno ustvarjene naloge, skrajšal za 200 dni.

Sandozovo nagrado za inovacije na področju prihranka časa je v imenu Ane Krese sprejel Boštjan Petek

Slovenski raziskovalci so bili za svoje znanje nagrajeni tudi v kategoriji Najboljši poster, kjer so prejeli dve nagradi, in sicer za predstavitev odobritve QCE za zdravilo rosuvastatin na Kitajskem in predstavitev projekta LinComplex – od ideje do lansiranja v dveh letih.

Število slovenskih raziskovalcev med Sandozovimi nagrajenci je dokaz, da ima Lek v Sandozu kot vodilni razvojni center in ena ključnih razvojnih lokacij za tehnološko zahtevne projekte in podobna biološka zdravila pomembno vlogo. Lekovi raziskovalci vsako leto dosegajo izjemne in trajne znanstvene ter poslovne dosežke, na kar so v družbi izjemno ponosni. Hkrati je to tudi odličen odraz izjemnega povezovanja slovenskega gospodarstva z akademsko sfero, saj so znanstveni dosežki vedno plod sodelovanja,” so prepričani v Leku. .

Besedilo: Lek d. d.

Dogodki

Znanstveniki iz Razvojnega centra Slovenija in Razvoja bioloških zdravil Mengeš so prejeli kar devet Sandozovih nagrad za raziskave in razvoj. Nagrajeni so bili v kategorijah znanstvena odličnost, inovator leta, vodja leta, novinec leta, operativna odličnost, najboljši poster in prihranek časa.