Search
Close this search box.

Lek ustavil gradnjo – začetek konca koroške farmacevtske industrije?

FOTO: Lek.si

Lek je ustavil gradnjo tovarne na Prevaljah, ki naj bi za Koroško pomenila 150 novih delovnih mest. Koroška farmacevtska industrija, ki je eden močnih stebrov celotnega koroškega gospodarstva, se je znašla pod vprašajem.

Že konec prejšnjega meseca so v javnost prišle informacije, da so načrti spremenjeni. Takrat so prekinili dobavo tehnologije, predvidene za klasično proizvodnjo, saj se je lokacija uvrstila med možne za kontinuirano proizvodnjo, zdaj pa je gradnja do nadaljnega prekinjena. Po neuradnih informacijah naj bi bili v ozadju te odločitve različni vzroki:  vedno večji pritiski na cene in konkurenca na trgu generikov, na katerem deluje Lek, uvedba carin v ZDA, pa tudi  nejasna usoda Sandoza, lastnika Leka. Zanj bi lahko Novartis že kmalu iskal novega lastnika.

Do jeseni bo znano, kakšna bo usoda investicije – ali se bo gradnja nadaljevala, ali pa bo dokončno prekinjena. V Leku sicer poudarjajo, da je ena od možnosti tudi nadgradnja projekta in uvedba tako imenovane kontinuirane proizvodnje, pri kateri testiranje in sproščanje izdelkov poteka med samo proizvodnjo. To bi prineslo prihranke pri materialu, energiji, času in transportu.

Vseeno pa je lokalna skupnost zaskrbljena. Lek namreč želi prekiniti sporazum z občino Prevalje, po katerem bi financirali izgradnjo dodatnih kapacitet na tamkajšnji čistilni napravi, da bi lahko nato nanjo priključili svojo fekalno kanalizacijo. To naj bi nakazovalo, da so se že odločili za ustavitev projekta.  V javnosti se pojavljajo ugibanja, ali lahko odstop od investicije, vredne 105 milijonov €, ogrozi tudi obstoječa delovna mesta. Trenutno je v prevaljskem Leku zaposlenih okoli 250 ljudi.

Zaradi načrtovalne širitve se je prilagodilo tudi šolstvo in Gimnazije Ravne začenja z izvajanjem novega programa farmacevtski tehnik. Še preden pa so lahko prvi bodoči farmacevti sedli v šolske klopi, so njihova bodoča delovna mesta že v zraku.

Ministrstvo za gospodarstvo je sicer Leku za novo tovarno na Prevaljah odobrilo sedem milijonov evrov državne subvencije. Slabo četrtino tega, 1,5 milijona evrov, je ministrstvo izplačalo že decembra lani. Letos naj bi Lek prejel še dva milijona evrov, prihodnje leto pa preostalih 3,5 milijona evrov. Kakšne obveznosti ima Lek na podlagi pogodbe z državo in ali bo moral vračati že dodeljena sredstva, ni znano.

Sicer je v lanskem letu Lek dosegel največji obseg prodaje v vsej svoji zgodovini in spada med največje zaposlovalce in investitorje v državi.