Search
Close this search box.

Lek prejemnik najvišje Sandozove nagrade

Sandozovo nagrado za izjemne dosežke v letu 2018 je v kategoriji Operativna odličnost prejela ekipa Razvojnega centra Slovenija. V sodelovanju z ekipo iz ZDA je uspela na ameriško Agencijo za hrano in zdravila (FDA) kot prva in edina oddati dosje za kapsule s podaljšanim sproščanjem za učinkovino amantadine, ki je zasnovana za zdravljenje motenj gibanja pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo, so sporočili iz Leka.

S tem dosežkom je Sandoz prvič v svoji zgodovini pridobil tako imenovani »exclusive First-to-file« status z možnostjo šestmesečne generične ekskluzivne prodaje na trgu ZDA, kar je izjemen dosežek. Razvojni center Slovenija s strokovno usposobljenimi razvojnimi timi tvori največji in najbolje opremljeni tovrstni center v Sandozu, generičnem delu Novartisa, ki razvija in na svetovne trge lansira številne nove izdelke.

Sandozovo nagrado za izjemne dosežke v letu 2018 je v imenu razvojne ekipe v Atenah prevzela vodja projekta Lidija Vraničar Savanović iz Razvojnega centra Slovenija. Ob tem je poudarila: »Delo na projektu je bila nepozabna izkušnja. Doseženi uspeh potrjuje visoko strokovnost, predanost, vztrajnost in zmožnost sodelovanja slovenskih razvojnih ekip. Zelo sem ponosna na to, kar zmoremo in znamo!«

Richard Francis, predsednik uprave Sandoza in Lidija Vranicar Savanovic

Razvojni center Slovenija letno razvije v povprečju 21 novih zdravil z novo učinkovino, novo farmacevtsko obliko ali za novi trg. V letu 2018 je dokončal razvoj in vložil 20 dosjejev za zdravila na trgih ZDA, Rusije, Evrope, Kanade, Tajske in Kitajske ter po en dosje za zdravilno učinkovino v ZDA in Kanadi. Končal je razvoj visokokakovostnega inovativnega prehranskega dopolnila LincomplexTM, ki je že na voljo slovenskim uporabnikom.

Je največji in najbolje opremljeni tovrstni center v Sandozu, postaja tudi vse bolj prepoznaven v Novartisovi razvojni mreži kot partner za dejavnosti, ki podpirajo razvoj inovativnih in bioloških zdravil.

Novartis se bo v prihodnje – kot odziv na spremenjene politične, gospodarske in demografske razmere ter priložnosti v zunanjem okolju in potek patentov nekaterih njegovih zdravil velikega obsega – osredotočal na bolnikom prilagojena in personalizirana zdravila v manjših količinah. Osredotočanju na podobna biološka zdravila in zahtevna, diferencirana generična zdravila se pridružujejo izjemna prizadevanja, da bi bili uspešni pri oblikovanju nabora zdravil z visoko dodano vrednostjo (Value Added Medicines), ki bo bolnikom prinesel pomembne prednosti in pripomogel h krepitvi trajnosti ter vzdržnosti zdravstvenih sistemov po svetu.

Zaradi tega Novartis vlaga v nove tehnologije, ki bodo podpirale te izdelke, hkrati pa optimizira svojo proizvodno mrežo in prilagaja zmogljivosti lokacij ter opreme, kjer je ta premalo izkoriščena. Je na poti preoblikovanja v vodilno svetovno farmacevtsko družbo, ki jo poganjajo podatki in digitalizacija.

Tekst. Lek d.d.

Dogodki