Search
Close this search box.

Lek: Pogovori o večji neodvisnosti od tujih trgov že tečejo

Predsednik vlade Janez Janša in predsednik uprave farmacevtske družbe Sandoz Richard Saynor sta včeraj prek videokonference med drugim govorila o razmerah glede pandemije covida-19, predvsem na področju oskrbovalnih verig in zdravil, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje in Leka, ki je del skupine Sandoz.

Kot so zapisali v Leku, v EU namreč že potekajo pogovori o večji neodvisnosti od tujih trgov tudi na področju zdravil in vzpostavitvi robustnih oskrbovalnih verig.

V vladi so dodali, da sta si Janša in Saynor obenem izmenjala pohvale za dobro sodelovanje v času epidemije ter spregovorila tudi o poslovnem okolju v Sloveniji, s poudarkom na davčni zakonodaji, o reformah, investicijah in razvoju, pa tudi o pomenu Leka znotraj Sandoza in Novartisa, katerega del je Sandoz.

V Leku pravijo, da v Novartisu z namenom dolgoročnega in partnerskega sodelovanja redno izvajajo srečanja z različnimi javnimi deležniki. “Smo eden večjih naložbenikov v državi, zato nam pregledno sodelovanje z javno upravo omogoča stabilnost in predvidljivost v našem delovanju,” so zapisali.

Ena od proizvodnih lokacij Leka v Sloveniji je na Prevaljah, kjer bodo obrat za izdelavo antibiotikov postopoma preoblikovali v eno od lokacij Novartisovega globalnega operativnega centra. Sprva je bilo napovedano, da bo proizvodnja antibiotikov ustavljena do tretjega četrtletja 2021, prejšnji teden pa so v Leku za STA povedali, da bodo antibiotike v tem obratu izdelovali predvidoma do začetka leta 2022, ker so se zaradi pandemije koronavirusa nekateri regulatorni postopki časovno zamaknili.