Search
Close this search box.

Lejko Zupanc: Hodimo po res tankem ledu, razmere se mikroskopsko umirjajo

Na novinarski konferenci je predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc pojasnila kakšno je trenutno stanje hospitaliziranih bolnikov v UKC Ljubljana, razmere se po njenem mnenju mikroskopsko počasi umirjajo, prioriteta pa je, da se po novem letu v šolske klopi vrnejo otroci.

Lejko Zupanc pojasnila, da je v UKC Ljubljana trenutno hospitaliziranih 332 bolnikov s potrjeno okužbo. “Delež bolnikov na intenzivni negi se povečuje, saj sprejemamo vse več pacientov, ki potrebujejo umetno predihavanje,” je še dodala. Starostna struktura bolnikov je takšna, da je še vedno skoraj 50 odstotkov vseh sprejetih starejših ob 75 let. Povprečna starost bolnikov v drugem valu je celo višja, kot je bila v prvem. V prvem je bila 65 let, zdaj so v povprečju stari 69 let.

“Kar se tiče razmer, hodimo po res tankem ledu. V zadnjih dneh imamo vtis, da se razmere vseeno mikroskopsko umirjajo. Nismo zelo optimistični, ampak posijal je en žarek svetlobe,” je dejala Lejko Zupanc in dodala: “Vsako jutro morda še imamo kakšno posteljo rezerve. Osebje je utrujeno. Nekateri od začetka septembra niso imeli oddiha. Vseskozi delajo v zaščitni opremi. Bojimo se izgorelosti,” je povedala in dodala, da so delavci kljub razmeram pozitivno razpoloženi in delajo z veliko predanostjo. “Veselimo se cepiva in želimo, da se čim več ljudi cepi.”

Lejko Zupanc je še dodala, da se bodo lahko otroci po novem letu vrnili v šole, če bodo epidemiološke razmere ugodne. V šolah bodo potrebni varovalni ukrepi. Mnenja je, da bi vsaj višji razredi nosili maske, zelo pomembno je redno prezračevanje.

Največje možno tveganje, predvsem v času prihajajočih praznikov po njenem mnenju predstavljajo množična druženja, predvsem v zaprtih, slabo zračenih prostorih. Glede družinskega kroga lahko vsak oceni, kateri deli njegovih socialnih stikov, so tisti, pri katerih je možno pričakovati večjo možnost okužbe, je še dejala.

Dogodki