Search
Close this search box.

Lastniki lahko svojim živalim znova zagotavljajo sistematično spremljanje njihovega zdravstvenega stanja

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Vlada bo danes po napovedih obravnavala in sprejela predlog popravkov prvega protikoronskega zakona in predlog drugega protikoronskega zakona, ki se bo osredotočil na zagotavljanje likvidnosti podjetij. V drugem zakonu naj bi za likvidnost in poroštva po informacijah s ponedeljkove predstavitve predloga koaliciji namenila 2,8 milijarde evrov. Ministrstvo za finance je pojasnilo, da bodo podjetja za oživitev proizvodnje potrebovala dodatne finančne instrumente, zlasti v obliki dodatnih poroštev države za najem bančnih posojil. Poroštvo bo dano za posojila, odobrena po 12. marcu letos in najpozneje do 31. decembra letos, zato lahko banke že te dni začnejo sproščati sredstva in zagotavljati likvidnost podjetjem. Kolikšen delež naj bi predstavljalo državno poroštvo, še ni znano.

LJUBLJANA – Odbor DZ za zdravstvo bo na dopoldanski nujni seji na zahtevo poslancev Levice obravnaval razmere v domovih za starejše v Sloveniji, ki veljajo za žarišče epidemije covida-19. Na popoldanski nujni seji odbora, ki so jo zahtevali poslanci SD, pa bodo člani razpravljali o problematiki neustrezne kakovosti zaščitne opreme in načinov njene nabave.

LJUBLJANA – Lastniki lahko svojim živalim z današnjim dnem znova zagotavljajo sistematično spremljanje njihovega zdravstvenega stanja. Kmetijsko ministrstvo je namreč razrahljalo ukrepe, sprejete za zajezitev širjenja novega koronavirusa, tudi na področju zdravstvenega varstva živali.

SVET

NEW YORK – Generalna skupščina ZN je v ponedeljek sprejela resolucijo, v kateri zahteva pravičen, učinkovit in pravočasen dostop do vseh cepiv proti covidu-19, ko bodo ta na voljo. 193 držav v resoluciji tudi izpostavlja “ključno vodilno vlogo” Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je tarča kritik nekaterih držav glede ravnanja v pandemiji.

NEW YORK – Določena podjetja v ZDA so začela znova zaganjati proizvodnjo, nekaj držav pa je že odpravilo ali napovedalo postopno odpravo ukrepov družbenega distanciranja zaradi pandemije novega koronavirusa, čeprav je število okuženih do ponedeljka zvečer naraslo čez 787.000, za covidom-19 pa je umrlo že 42.308 ljudi.

WASHINGTON – Svetovna banka ocenjuje, da bo pandemija novega koronavirusa letos prvič od leta 1998 povzročila rast svetovne revščine. Stopnja revščine se je namreč doslej po svetu zmanjševala. Pandemija koronavirusa bo po oceni ekonomistov Svetovne banke letos potisnila v revščino od 40 do 60 milijonov ljudi.

DUNAJ – Člani avstrijske vlade se bodo v pandemiji koronavirusne bolezni 19 odpovedali po eni plači in jo namenili organizaciji, ki si jo bodo izbrali, sta v ponedeljek sporočila avstrijski kancler Sebastian Kurz in podkancler Werner Kogler. Podrobnosti bodo pojasnili v prihodnjih dneh.

NEW YORK – Facebook je v ponedeljek sporočil, da bo blokiral strani uporabnikov, ki promovirajo proteste proti ukrepom za družbeno distanciranje zaradi boja proti pandemiji novega koronavirusa. Konservativni politiki, ki so bili doslej polni hvale na račun Facebooka, ga zdaj kritizirajo.

SINGAPUR – Novi koronavirus je ustavil globalno porabo nafte, kar je povzročilo takšno zasičenost trga, da se je cena zahodnoteksaške lahke nafte z majskim dobavnim rokom spustila v negativno območje, kar je pomenilo, da so trgovci kupcem nafte plačali za nakup. “Nikoli si nisem mislil, da bom videl kaj takšnega,” je dejal analitik hiše Markets Neil Wilson.

ŠPORT

MARIBOR – Nogometaši Maribora bodo zaradi krize v času pandemije koronavirusa imeli nižje plače, je danes sporočil klub. V Mariboru so pojasnili, da se morajo tako kot vsi po svetu spopadati z neprijetno situacijo in iskati ustrezne rešitve pri prilagajanju na nove razmere. Športni direktor vijoličastih Oliver Bogatinov je pojasnil, da so tudi igralci in trenerji sprejeli nove pogoje bodočega sodelovanja. Izpostavil je, da so dogovor dosegli v skupnem konsenzu in enotno, z izjemo nekaterih posameznikov, ki imajo pomisleke in so jim v klubu še dali nekaj časa za odločitev. Tega, kakšno je znižanje oziroma koliko manjše plače bodo dobili zaposleni v klubu in igralci, Mariborčani niso razkrili.

TOKIO – Mednarodni olimpijski komite Mok je sporočil, da je s prireditelji olimpijskih iger v Tokiu 2020 dosegel dogovor, da bo dodatne stroške zaradi prestavitve iger za eno leto prevzela Japonska. A prireditelji so nato pojasnili, da bodo prevzeli svoj del stroškov, ne pa vseh, ki bodo nastali, teh bo po najnižjih ocenah za več sto milijonov evrov. Mok je v ponedeljek zvečer sporočil, da naj bi se japonski premier Shinzo Abe strinjal, da bo Japonska pokrila stroške za igre, tako kot je bilo že dogovorjeno za igre v letu 2020. Na Japonskem so to številni razumeli, kot da bo država prevzela vse dodatne stroške. Pozneje pa je za japonske medije Mokovo sporočilo delno zanikala guvernerka Tokia Yuriko Koike, ki je pojasnila, da se Mok, japonski politični vrh in mestne oblasti v Tokiu še dogovarjajo za delitev nastalih dodatnih stroškov.

RIM – V italijanski prvi nogometni ligi serie A se soočajo z uporom klubov, ki se zavzemajo za takojšnjo in nepreklicno odpoved zaradi izbruha pandemije novega koronavirusa ustavljene ligaške sezone 2019/20. Po poročanju italijanskih medijev gre za klube Brescia, Torino, Sampdoria, Udinese, SPAL, Genoa in Cagliari. V sedmih klubih od skupno dvajsetih v italijanskem prvoligaškem prvenstvu so prepričani, da bi nadaljevanje sezone sredi pandemije pomenilo preveliko zdravstveno tveganje.

NYON – Krovna evropska nogometna zveza Uefa bo v četrtek izvedla zasedanje izvršnega odbora. Že danes pa se bodo prek Uefine videokonference srečali predstavniki vseh 55 članic, na tem sestanku bodo generalni sekretarji razpravljali o najnovejših rešitvah za nogomet v času koronakrize. Na tem se bodo pogovorili o najnovejših dosežkih v boju z epidemijo in pripravili izhodišča za četrtkovo zasedanje IO. Uefa je za čas, ko bo po Evropi spet mogoče igrati nogomet, na prvo mesto postavila dokončanje nacionalnih prvenstev in pokalnih tekmovanj, ki odločajo o potnikih za naslednjo evropsko sezono.

Dogodki