Search
Close this search box.

Lastnik bi Ivarčko jezero prodal ob ustrezni pisni ponudbi

Konjiška družba SG Automotive, ki je lastnica podjetja Ivarčko in s tem tudi območja še vedno priljubljenega Ivarčkega jezera, ima namen prodati družbo Ivarčko, a doslej še ni prejela ustrezne pisne ponudbe, je za STA sporočil direktor SG Automotive Robert Grah. Medtem na ravenski občini menijo, da so vlaganja v turistični razvoj ob jezeru nujna.

“Seveda je naš namen, da se proda družbo oz. premoženje družbe. Vendar do sedaj še nismo dobili nobene pisne ponudbe, s katero bi poplačali izpostavljenost pri hipotekarnem upniku, to je Abanka oz. Nova KBM,” je sporočil Robert Grah, ki je direktor in največji lastnik družbe SG Automotive. Ta je od decembra lani v postopku prisilne poravnave.

Kot je razvidno iz končnega seznama preizkušenih terjatev v postopku prisilne poravnave družbe SG Automotive, znaša izpostavljenost te družbe pri hipotekarnem upniku Abanki oz. Novi KBM 2,6 milijona evrov.

Ta terjatev, ki jo je v postopku prisilne poravnave prijavila Abanka, upraviteljica prisilne poravnave pa jo je priznala pod razveznim pogojem, izvira iz naslova poroštvene obveznosti konjiške družbe pri kreditu, ki ga je najela družba Ivarčko, podjetje za gostinstvo in turizem, ki je torej dolžnik.

“Terjatev je priznana pod razveznim pogojem, ki se izpolni, če dolg plača dolžnik, do višine plačanega zneska,” je zapisano v končnem seznamu preizkušenih terjatev, ki je bil na spletnih straneh Ajpesa objavljen 17. junija letos.

Te hipoteke naj bi izvirale iz preteklih naložb družbe Ivarčko v bližnje smučišče Ošven, ki pa že vrsto let ne deluje oz. so bile žičniške naprave prodane.

Prihodnji razvoj Ivarčkega jezera se glede na te podatke zdi negotov. Ob tem pa na Občini Ravne na Koroškem, ki ima pri prodaji Ivarčkega jezera predkupno pravico, menijo, da so vlaganja v nadaljnji turistični razvoj tega območja, kjer je tudi veliko športne infrastrukture, nujna. Župan Tomaž Rožen je že večkrat dejal, da bi občina za “sprejemljivo ceno” kupila območje Ivarčkega jezera.

Zadnja leta infrastruktura na tem območju propada, že nekaj let ob jezeru ni gostinske ponudbe, je pa ravenska občina ves čas tam urejala zelenico okoli jezera, po županovih besedah je tudi minimalno očistila jezero in zaščitila objekte. “Kompleks je javno dostopen, zato ga mi tudi minimalno vzdržujemo, da ni nevaren in da je v čim manjšo sramoto občini,” je za STA dejal Rožen.

Neuradno naj bi v minulem obdobju zanimanje za nakup Ivarčkega jezera izrazilo nekaj interesentov. Direktor SG Automotive Robert Grah pa je v zvezi s tem za STA zanikal informacije, ki so v teh dneh zaokrožile na Koroškem, da naj bi bila pogodba o prodaji Ivarčkega jezera oz. podjetja Ivarčko tik pred podpisom. “Ne drži,” je sporočil Grah.

Preberite še: Po 18. letih bo Rimski vrelec spet oživel (FOTO in VIDEO)