Search
Close this search box.

Kustečeva: 1. septembra v šolske klopi ob upoštevanju epidemioloških ukrepov vsi šolarji

V šolske klopi se 1. septembra ob upoštevanju epidemioloških ukrepov vračajo vsi šolarji, je po seji vlade povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Vsem je zaželela, naj v šolo vstopijo "srečno, pogumno, odločno in veselo". Učence in dijake ter učitelje je ob tem posebej pozvala, naj gredo v šolo le, če so zdravi.

Po oceni ministrice so šole na začetek novega šolskega leta pripravljene, v kar se je v preteklih dneh, ko je obiskala nekaj osnovnih in srednjih šol, prepričala tudi sama. Tudi pričakovanje med učenci in dijaki je veliko, je povedala.

Posebej se je zahvalila zaposlenim na šolah, da so razumeli razmere ter “pripravili ter vzpostavili razmere za to, da lahko novo šolsko leto začnemo mirno in pripravljeni, hkrati pa tudi strokovno”.

Tudi zato je izrazila prepričanje, da bodo vsi v novo šolsko leto vstopili varno, da bodo pazili na zdravje, drug na drugega in da si bodo zaupali”. “Da si bomo zaupali med seboj in šolskemu sistemu, pa tudi da bomo previdni v prometu,” je dejala.

Novo šolsko leto po njenih besedah sicer zaznamujejo trije Z. “Prvi je znanje, drugi, trenutno posebej pomemben, je zdravje, tretji pa zaupanje. Zaupajmo si, verjemimo drug v drugega in verjemimo, da smo vsi na isti barki, ki jo imenujemo novo šolsko leto,” je še pozvala.

Poudarila je, da je na šolarjih in njihovih starših odgovornost, da pridejo v šolo samo zdravi, enako velja tudi za učiteljski zbor. Opazujte se, če se ne počutite dobro, obiščite svojega zdravnika in ne hodite v šolo, je pozvala.

Po njenih navedbah je na starših, da poznajo razloge, zakaj njihovih otrok ni v šolo, v smernicah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa je jasno navedeno, koga in kako obveščati v primeru okužbe z novim koronavirusom. Tudi za tiste učence in dijake, ki bodo od pouka odsotni zaradi odrejene karantene, bodo tako kot običajno pripravili opravičilo, snov pa bodo nadoknadili, kot je to običajno za odsotnosti, je dodala.

Na vprašanje, kako bodo v šolah preverjali, ali so morda šolarji kljub odrejeni karanteni v šoli, pa je ministrica poudarila pomen zaupanja in odgovornosti.

V zvezi z opozorili šolskega sindikata Sviz, da niso bili vključeni v pripravo različnih modelov šolanja glede na epidemiološko sliko, je Kustečeva dejala, da so bili modeli narejeni na podlagi izkušenj iz prvega vala epidemije, takrat pa da so bili pri dogovarjanjih prisotni tudi predstavniki sindikatov, ki so že takrat predstavili svoje stališče o modelih. “Tega dela nismo spreminjali, ti modeli so več ali manj samo napotek, nadgradnja tega, kar smo že postavljali od konca marca do junija z vidika organizacije, izvajanja pedagoškega dela in epidemiološke varnosti,” je pojasnila

Glede kritik sindikalistov, da še vedno ostaja nedorečeno vrednotenje dela učiteljev, ki da je bolj obsežno, pa je ministrica poudarila, da pedagoško delo tudi v tem šolskem letu sledi običajnim normativom in ob spoštovanju delovnopravne zakonodaje. Če pa bodo aktualne okoliščine pokazale, da so razmere drugačne, se bodo o tem pogovorili, je obljubila.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je po današnji seji vlade znova poudaril, da so trenutno vse njihove moči “usmerjene v preprečevanje širjenja okužb med učenci in dijaki in vsemi zaposlenimi v šolah z namenom normalnega začetka šolskega leta”.

V torek bo tako pouk stekel po t. i. modelu B, ki predvideva vrnitev v šole vseh z določenimi prilagoditvami oziroma ob upoštevanju priporočil NIJZ. Med drugim bodo morale šole zagotavljati ustrezno razdaljo med učenci različnih oddelkov, redno umivanje rok in zračenje prostorov. Malica bo potekala v učilnici, za kosilo pa bo treba določiti urnik oziroma število učencev, ki so lahko istočasno v jedilnici.

Šolam odgovorni priporočajo razdelitev večjih oddelkov v manjše skupine, dopuščena je možnost združevanja učencev iz različnih oddelkov v skupine, ko gre npr. za izvajanje izbirnih predmetov. Pri izvajanju jutranjega varstva in podaljšanega bivanja Zavod RS za šolstvo šolam priporoča, naj se organizirajo tako, da se učenci iz različnih oddelkov zadržujejo v manjših ločenih skupinah.

Dogodki

V šolske klopi se 1. septembra ob upoštevanju epidemioloških ukrepov vračajo vsi šolarji, je po seji vlade povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Vsem je zaželela, naj v šolo vstopijo "srečno, pogumno, odločno in veselo". Učence in dijake ter učitelje je ob tem posebej pozvala, naj gredo v šolo le, če so zdravi.