Search
Close this search box.

Kustec: Testiranje za učitelje in vzgojitelje bo obvezno, učitelji bodo morali maske nositi ves čas, otroci pa zunaj učilnic

V torek se odpirajo vrata vrtcev, prvih treh razredov osnovnih šol ter višje in visokošolskih zavodov za izvedbo nujnih laboratorijskih vaj. To velja za 9 statističnih regij.

Regije, ki so dosegle stopnjo sproščanja so: Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska regija.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 je sodelovala tudi šolska ministrica dr. Simona Kustec, ki je predstavila aktualne informacije o tem, kako bo izobraževanje potekalo v prihodnjem tednu.

Učenci prve triade osnovne šole se v torek v devetih regijah zaradi izboljšanja epidemioloških razmer vračajo v šolske klopi, vendar pod strogimi ukrepi, ki jih opredeljuje model C. To pomeni, da pouk poteka v homogenih skupinah, skupine učencev se med seboj ne mešajo, šole morajo izdelati natančne protokole izvajanja obveznega in razširjenega programa.

Ne izvajajo se šole v naravi in ekskurzije. Dnevi dejavnosti se lahko izvajajo le v prostorih šole. Učenci ne zapuščajo svojih učilnic, tam tudi malicajo.

“Organizacija dela je zelo jasna navedena v publikaciji. Mislim, da tu ne bo nekih težav, to je tudi prva odgovornost ravnateljev, da za to poskrbijo. Želela bi povedati, da ne gre za novost, saj smo takšno organizacijo dela po modelu C že izvedli v času spomladanske vrnitve nazaj v šole in tudi proti koncu, ko smo se morali vrniti na izobraževanje na daljavo,” je na vprašanje, kako bo potekala organizacija pouka odgovorila ministrica.

Omenila je še, da je Zavod za šolstvo dopolnil svoje smernice še z dodatnimi usmeritvami, kjer je poudarek dan temu, da se vrača na mehek, spodbuden način. “Nikakor ne s preverjanjem znanja ali ocenjevanjem, ampak tako, da se bodo otroci spet počutili dobro, pozitivno, zaželeno v šolskih prostorih.

Zaradi še vedno težke epidemiološke slike ostajajo šole in vrtci zaprti v posavski, goriški regiji in jugovzhodni Sloveniji.

Vsi zaposleni bodo v ponedeljek, 25. januarja, opravili hitro testiranje po protokolu izvedbe hitrega testiranja, ki so ga pripravili na Ministrstvu za zdravje. Protokol izvedbe hitrega testiranja je bil že sinoči posredovan vrtcem in šolam, je dejala ministrica.

Učenkam in učencem, ki jim zaradi zdravstvenih omejitev ni dovoljeno obiskovati pouka v šolskih prostorih, šola prilagodi oblike in metode dela.

V vrtce, šole in na fakultete pridite samo, če ste zdravi. Le z upoštevanjem vseh ukrepov bomo zmanjšali možnost za prenos okužbe. Prosim vas, skupaj poskrbimo, da bodo učenke in učenci lahko ostali v šolah in otroci v vrtcih in da se bodo k pouku v šolah lahko počasi, korak po koraku, vrnili še preostali učenci in dijaki ter kasneje tudi študentke in študenti,” je pozvala ministrica.

Enako kot v šolah so znani tudi protokoli za vrtce. Vračanje in sama organizacija dela je tista, ki jo bodo postavili na ravni vrtcev ravnatelji in jo bo potrebno spoštovati in ji slediti, je dejala ministrica.

Izobraževanje na daljavo v celotni državi v naslednjem tednu še vedno poteka od četrtega do devetega razreda osnovnih šol, v srednjih in višjih šolah, glasbenih šolah ter na fakultetah.

Za vrtce, ki niso v regijah v rdeči fazi, še vedno velja, da opravljajo nujno varstvo za otroke. Župan občine, kjer vrtec obratuje, lahko oceni, da je njegovo delovanje nujno potrebno za varstvo otrok katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti. V tem primeru prepoved zbiranja v zmanjšanem obsegu za vrtec ne velja.

Prav tako je dodatno določena izjema od prepovedi zbiranja (ne glede na regijo) za učence in dijake, ki potrebujejo nujno pomoč svetovalne službe, ter za izvedbo nujnih postopkov povezanih z nadaljevanjem izobraževanja.

Na vprašanje, če je možno, da se vrnejo v torek v šole tudi otroci ostalih regij, je dejala: “V torek druge regije ne pridejo še na vrsto, malo kasneje pa lahko. Testiranje je obvezno za zaposlene, ki bodo v stiku z otroki in mladostniki.”

Glede nošenja mask pa je dejala, da jih bodo morali učitelji nositi ves čas, otroci pa zunaj učilnic, ko bodo izven “svojega mehurčka.” To pomeni, da v skladu s priporočili NIJZ-ja vsi zaposleni ves čas v šoli in vrtcih nosijo maske. Učenke in učenci prve tirade pa izven učilnice oziroma mehurčka. Poleg tega je potrebno prostore redno zračiti in razkuževati in poskrbeti za strogo higieno rok in kašlja.

Vse šole in vrtci so danes zjutraj dobili poziv, da sporočijo potrebo po dodatni zalogi zaščitnih mask, ki jo bodo po že utečeni poti prevzele v sodelovanju s civilno zaščito.

V vrtce, šole in fakultete pridite le zdravi, je pozvala ministrica Simona Kustec.

K varnemu vračanju v šole in vrtce je na Twitterju pozval tudi predsednik vlade Janez Janša. Kot je zapisal, je “vlada kljub številnim pomislekom in glede na usmeritev ustavnega sodišča sledila predlogom ‘stroke'”. “Predstavniki tako zdravstvene kot šolske ‘stroke’ obljubljajo, da so tokrat sposobni izpeljati varno šolanje 1. triade ob upoštevanju vseh ukrepov. Pomagajmo jim,” je zapisal.

Dogodki

V torek se odpirajo vrata vrtcev, prvih treh razredov osnovnih šol ter višje in visokošolskih zavodov za izvedbo nujnih laboratorijskih vaj. To velja za 9 statističnih regij.