Search
Close this search box.

Kustec: Dijaki se bodo pri pouku izmenjavali tedensko. Ukrep obveznega nošenja mask je nujen, da se lahko otroci šolajo v šolah

V šole se v ponedeljek vračajo tudi dijaki prvih treh letnikov srednjih šol, ki so se do zdaj izobraževali na daljavo, je včeraj sklenila vlada. Odločila je tudi, da bodo maske v osnovnih šolah obvezne tudi v matičnih učilnicah, in sicer tako za učitelje kot učence od vključno 6. razreda. Obvezne bodo tudi v srednjih šolah. Podrobnosti glede novega odloka je na današnji novinarski konferenci predstavila ministrica Simona Kustec.

“Kljub temu, da je aktualna epidemiološka slika še vedno zahtevna, sem vesela, da nam je s skupnimi močmi in razumevanjem uspelo predčasno zagotoviti pogoje, da se v šolske prostore in dijaške domove lahko varno vrnejo vse dijakinje in dijaki,” je uvodoma dejala ministrica Kustec.

8. marca se bo pouk v vseh osnovnih šolah v državi za vse razrede nadaljeval enako kot v tem tednu, torej po modelu B. V šole pa se vračajo tudi vsi srednješolci, po modelu C, je napovedala ministrica.

Pri pouku v šoli bo prisotna polovica dijakov oz. polovica oddelkov šole, druga polovica pa ima pouk na daljavo. Dijaki se bodo v šoli izmenjevali tedensko. Kako jih bodo razdelili, se bodo odločili ravnatelji, je pojasnila ministrica kaj pomeni model C. Ves čas so v šoli prisotni zaključni letniki, kako pa bodo pouk obiskovali dijaki prvih treh letnikov, pa bo odločila šola. Po navedbah ministrice bodo v praksi šole to izvajale na različne načine. Priporočilo, ki smo ga dali s strani ministrstva je bilo, da bi dali prvi teden prednost dijakom prvih letnikov, ampak ni pa to obveza.

Dijaki nižjega poklicnega izobraževanja, ki so pouk v šoli obiskovali že doslej, ga bodo tudi v prihodnje v celoti obiskovali v šoli. Enako velja za udeležence izobraževanja odraslih, je pojasnila. Odprti so tudi dijaški domovi.

“Hvala pedagoški in epidemiološko-zdravstveni stroki, vodstvom ter zaposlenim v šolah in dijaških domovih, ker ste z izjemno mero razumevanja ter predanosti zagotovili vse potrebno za izvedbo pouka tako v šolah, kot tudi na daljavo. Prav posebno zahvalo namenjam našim dijakom, ker ste potrpežljivo čakali na vrnitev, ker ste razumeli in solidarno pomagali, da se je slika boja z virusom toliko popravila, da boste lahko tudi vi zopet varno pridobivali znanje v prostorih šole” je povedala šolska ministrica.

Po njenih bedeah je stanje v vrtcih in šolah je stabilno, sistem pa odziven. Zadnji podatki (2. marec) kažejo, da je v vrtcih po državi prisotnih 79% otrok, 83% zaposlenih, v osnovnih šolah 90 % učencev in zaposlenih, v srednjih šolah 85% dijakov zaključnih letnikov.

Delež vseh aktivnih okužb v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah (2. marec) je 0,16%, v karanteni je 1% otrok v državi, in sicer 56 oddelkov v predšolski vzgoji, 85 oddelkov v osnovnih in 14 v srednjih šolah, je naštela minsitrica.

Poudarila je tudi, da je po novem uporaba zaščitnih mask obvezna za vse učence od 6. razreda osnovne šole dalje. Prav tako je obvezna uporaba zaščitnih mask za učitelje v osnovnih šolah. V veljavi ostaja obveznost tedenskega testiranja zaposlenih. Ukrep obveznega nošenja mask je po besedah ministrice nujen, da se lahko otroci šolajo v šolah. Pozvala je k razumevanju ter k strpnosti in spoštovanju ukrepa.

Ministrica je tudi napovedala, da se bo v prihodnjem tednu začelo prednostno cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, najprej za zaposlene, ki so starejši od 50 let. Pouk bo kljub temu potekal nemoteno.  Kustec je z ministrom za zdravje šolam, zdravstvenim domovom in županom posredovala skupno prošnjo za polno sodelovanje in pomoč pri izvedbi tega obsežnega, osrednjega prednostnega nacionalnega projekta ta hip v boju proti virusu.

Glede postopkov proti sedmim dijakom, ki so pred tedni protestirali v Mariboru je ministrica mnenja, da mladi vstopajo v svet odraslosti, s čimer tudi postajajo odgovorni za svoje odločitve, za katere naj prevzemajo tudi odgovornost. 

Spoštujemo ukrepe in naredimo vse, kar je v naši moči, da poskrbimo za našo varnost in varnost bližnjih. Le tako se bodo lahko odprla še vrata glasbenih šol, višjih šol in fakultet, vrata vrtcev, osnovnih ter srednjih šol pa ostala odprta,” je pozvala ministrica.

Dogodki

V šole se v ponedeljek vračajo tudi dijaki prvih treh letnikov srednjih šol, ki so se do zdaj izobraževali na daljavo, je včeraj sklenila vlada. Odločila je tudi, da bodo maske v osnovnih šolah obvezne tudi v matičnih učilnicah, in sicer tako za učitelje kot učence od vključno 6. razreda. Obvezne bodo tudi v srednjih šolah. Podrobnosti glede novega odloka je na današnji novinarski konferenci predstavila ministrica Simona Kustec.