Kurz: Namesto zapiranja odgovoren vsak zase

Avstrijski kancler Sebastian Kurz se kljub vnovičnemu naraščanju števila okužb z novim koronavirusom namesto nadzora države zdaj zanaša na odgovornost vsakega posameznika, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kriza je po njegovem na prelomni točki, saj se iz akutnega izziva za celotno družbo spreminja v zdravstveni problem posameznika.
sebastian kurz, foto facebook

Tistim, ki še niso bili cepljeni, je treba jasno povedati, da se bodo prej ali slej okužili, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Kurz.

Kljub temu pa imajo ljudje v liberalni demokraciji pravico ravnati nerazumno, je dejal v pogovoru za več avstrijskih regionalnih časnikov. “Na dan lahko pojeste 10 zrezkov ali se povzpnete v steno s 140 kilogrami, ne da bi država stala spodaj in zavarovala vrv,” je dejal.

Država se mora zdaj vrniti k svojim temeljnim nalogam, je poudaril avstrijski kancler. Kot je dodal, zaradi napredka pri cepljenju, nošenja mask in množičnega testiranja razmere niso primerljive z lanskim poletjem.

V Avstriji so omejitvene ukrepe zrahljali v začetku meseca, med drugim so ponovno odprli restavracije. Od takrat se je sedemdnevna pojavnost novih okužb na 100.000 ljudi povečala s sedem na 10. Zaradi širjenja bolj nalezljive delta različice novega koronavirusa zdravstveni strokovnjaki tudi v Avstriji pričakujejo četrti val epidemije, poroča dpa.

Kancler Sebastaian Kurz je začel obračati smer korona politike, čeprav sprejema vedno več kritik opozicije. Opozicija se boji, da bo s tem , ko bo v jeseni poslal otroke v šolo, ogrozil njihovo zdravje.

Kurz je prepričan, da v jeseni novih zapiranj ne bo.

V Avstriji število novi okužb strmo narašča, saj so v enem dnevu potrdili več kot 200 okužb s virusom COVID. V Avstriji je sicer cepljenih z dvema odmerkoma cepiv 42,1 odstotka državljanov.

Kurz se je za spremembo politike odločil v prepričanju, da so rizične skupine zaščitene, otroci pa simptome prenašajo lažje kot odrasli in tudi nimajo večjih posledic.

Prav tako kancler ne bo več dajal poudarka na število okužb, temveč na število hospitalizacij. Pomembne so mu obremenitve bolnišnic in ne število obolelih. Nemčija bo v kratkem uvedla nove parametre za ocene koronastanj v Avstriji.

Kurz je prepričan, da prihaja četrti val okužb, vendar meni, da zaradi cepiva ne bo večjega povečanja hospitalizacij. Iz tega razloga je tudi proti zapiranju države.

Kanclerju pravi, da je najbolj pomembna osebna odgovornost posameznika, najbolj v šolah, bolnišnicah ter zdravstvenih domovih. Posebej pa nasprotuje obveznemu cepljenju kot je v Franciji.

Besede Kurza pa izpostavljajo njegovo zavezo osebni svobodi: “Nočem živeti v državi, ki narekuje, kako dolgo se lahko zadržujem zunaj. V zadnjem letu in pol je država močno posegla v življenje vsakega posameznika. Zdaj se mora vrniti k svojim temeljnim kompetencam. Vesel sem, da uspeh cepljenja ponuja možnost, da teh omejitev ne bo treba postavljati. “
Vir: STA in 24 ur

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.