Search
Close this search box.

Kulturni dan na OŠ Mežica postregel s pestrim dogajanjem (FOTO)

V tednu otroka so na Osnovni šoli Mežica že drugo leto zapored izvedli kulturni dan na temo »Slovenija, od kod lepote tvoje?«.

Z zavedanjem, da se nam ni treba bati nikogar, ki se priseli v naše kraje, če imamo naše kraje radi in smo nanje ponosni, smo pripravili delavnice, s katerimi želimo razvijati in poglabljati narodno zavest in domoljubje pri naših učencih. Verjamemo, da je pomembno, da otroci poznajo naše državne simbole, geografske značilnosti naše države, njeno bogato kulturno in naravno dediščino, da so ponosni na dosežke slovenskih športnikov, poznajo našo književnost in glasbo ter ozavestijo, da imamo pomembna podjetja, ki ime naše države nosijo tudi izven njenih meja,” so po dogodku zapisali v sporočilu za javnost.

Tako so učenci kuhali tradicionalne slovenske jedi in raziskovali slovensko kulinariko v njeni sodobnejši različici; spoznavali so zgodovino športa in se ukvarjali s športnimi dosežki današnjega časa; prepletali so niti med slovensko književnostjo in sodobno glasbo, pisali pesmi svoji domovini, raziskovali uspešna slovenska podjetja, se poglobili v velikane slovenske likovne umetnosti in vse to spremljali kot mladi novinarji,” so dodali.

Primerno vedenje, ko slišimo slovensko himno, ni samoumevno, zato smo pravila obnašanja na proslavah in drugih prireditvah, predvsem na razredni stopnji, prav tako izpostavili. Potovali smo po »mini Sloveniji«, primerjali našo državno nekoč in danes s pomočjo starih fotografij, posvetili pa smo se tudi eni izmed tradicionalnih slovenskih obrti – filcanju,” so pojasnili.

Nismo počeli vsega naenkrat in nismo se vsi ukvarjali z vsem, pa vendar so se vsi učenci z določenimi temami spoznali vsaj toliko, da so začutili, da živijo v državi, ki se lahko pohvali z dosežki na mnogih področjih. Ob koncu kulturnega dne smo si ogledali razstavo izdelkov, ki so nastali v delavnicah,” so sklenili zapis na OŠ Mežica.

FOTOGALERIJA

Besedilo: Jerneja Vertačnik

Dogodki

V tednu otroka so na Osnovni šoli Mežica že drugo leto zapored izvedli kulturni dan na temo »Slovenija, od kod lepote tvoje?«.