Krožno križišče v Pamečah bo krasila dinamična abstrakcija ptic v letu (FOTO)

Mestna občina Slovenj Gradec je 11. julija 2022 razpisala javni natečaj za najboljšo idejno rešitev ureditve krožnega križišča na državni cesti Slovenj Gradec–Dravograd v Pamečah. Namen natečaja je bil pridobiti izviren in izvedljiv predlog, ki odseva značilnosti Slovenj Gradca, mesta glasnika miru.

V roku so prispele štiri natečajne rešitve, ki so izpolnjevale vse zahteve iz javnega razpisa, so sporočili iz MO Slovenj Gradec. Ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali akademski slikar Peter Hergold, župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, muzejski svetnik, kustos Koroške galerije likovnih umetnosti, umetnostni zgodovinar Marko Košan in sodelavka Oddelka za prostor, varstvo okolja in gospodarjenje z občinskim premoženjem Mestne občine Slovenj Gradec Rozalija Lužnik, univ. dipl. inž. arh., je med prispelimi idejnimi rešitvami kot najboljšo soglasno prepoznala predlog Lee Lunder »Ptice v letu«.

Zmagovalna rešitev je dinamična abstrakcija ptic, ki bo mimo vozečim dajala občutek, da se skulptura spreminja in giba. Za silhuete ptic je uporabljen motiv goloba v različnih položajih. Pod določenim zornim kotom se ptice, katerih kosi so razdeljeni in zavarjeni na kovinske palice, zložijo tako, da vidimo celotno figuro, ki pa se s premikom razblini (odleti). Poleg inovativne skulpture si je avtorica zamislila tudi polkrožno zasaditev okrasnih trav v kombinaciji s trato. V predlog ureditve je vključen tudi napis, ki bo izražal dobrodošlico vsem, ki se bodo v Slovenj Gradec pripeljali iz dravograjske smeri.

Drugo nagrado je prejela rešitev »Golob miru na štiri strani neba« avtorice Kristine Ravnjak. V idejni rešitvi je štirikrat upodobljen golob miru, katerega oblika je vzeta iz znanega logotipa avtorja Edija Korace. Skulptura je v krožišče umeščena tako, da vsak golob gleda v drugo smer neba. S tem je avtorica, ki je predlagala tudi krožno zasaditev iz pokrovnih rastlin (panešpelj, vrtnic, trate) in domače kulturne rastline (ajde), izrazila željo, da bi se mir iz mesta glasnika miru razširil po vsem svetu.

Tretjo nagrado je prejela rešitev »Rokomet v Slovenj Gradcu kot glasnik miru« avtorja Mateja Strmčnika. Ta v ospredje postavlja enega najbolj priljubljenih športov v Slovenj Gradcu, in sicer z upodobitvijo rokometaša, ki strelja na gol, medtem ko na njegovi rami počiva golob miru. Za zasaditev grede okoli skulpture je Matej Strmčnik predlagal trajnice v barvah olimpijskih krogov, ki simbolizirajo medsebojno spoštovanje in prijateljstvo.

Mestna občina Slovenj Gradec se iskreno zahvaljuje vsem sodelujočim na natečaju ter čestita nagrajencem.

FOTOGALERIJA

Dogodki