Search
Close this search box.

Krek: Slovenija še globoko v epidemiji, pri ukrepih je treba vztrajati

Direktor NIJZ je na današnji novinarski konferenci opozoril, da se še vedno nahajamo globoko v epidemiji in da Evropa počasi drsi v nov val. "Trendna krivulja se še vedno ni obrnila, čeprav imamo v zadnjih dneh malo boljše rezultate," je komentiral stanje v Sloveniji.

Direktor NIJZ Milan Krek je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da trenutno glede števila okužb v Sloveniji opažajo rahlo stagnacijo, pri čemer pa se bojijo, da bomo iz tega znova prešli v manjši vrh – podobno se je zgodilo že novembra. “Trend v svetovnem nivoju narašča in tudi R gre navzgor, kar pomeni, da imamo rahel razvoj novega epidemičnega vala na svetovnem nivoju,” je pojasnil in dodal, da “v Evropi počasi drsimo v nov epidemični val. Vsi upamo, da ga ne bomo doživeli, predvsem zaradi intenzivnega cepljena.”

V Sloveniji imamo v povprečju pet aktivno okuženih na tisoč prebivalcev, je pojasnil Krek in dodal, da se trendna krivulja še vedno ni obrnila, čeprav imamo v zadnjih dneh malo boljše rezultate. “Upamo, da bomo s tem tempom nadaljevali in se bo krivulja obrnila navzdol,” je dejal. Slovenija je sicer po številu okuženih v posameznem dnevu v posamezni državi po besedah direktorja NIJZ še vedno visoko rangirana. “To je opozorilo, da smo še vedno globoko v epidemiji,” je opozoril.

Krek je še izpostavil, da po številu okužb v Sloveniji še naprej izstopa obalno-kraška, ki ostaja rdeče obarvana. Če se bo stanje izboljšalo, bodo v naslednjem tednu prešli v oranžno fazo. Dodal je še, da število okuženih znova narašča v starostni skupini med 5 in 14 let, teh okuženih je več kot jeseni. “Še vedno vztrajamo pri odprtih šolah, ker smo se tako odločili, na vse načine se trudimo, da zmanjšujemo ostala tveganja, da lahko šolo pripeljemo do konca na normalen način,” je dejal direktor NIJZ. Ob tem je dodal, da je potrebna posebna pazljivost pri sproščanju ostalih dejavnosti, opozoril je na dosledno držanje navodil v šolah ter dodal, da je potrebna pazljivost tudi pri druženju zunaj šolskega časa. “Epidemiološka situacija se v Evropi zaostruje zaradi tren novih različic, zelo resna je tudi v Sloveniji. Če gremo v tretji val, je bolje, da gremo z nižjimi številkami,” meni.

Izpostavil je, da se cepljenje šolnikov, ki že aktivno izvaja izpostavil pa je pomembno vlogo cepljenja učiteljev. Vse tiste, ki se zanj še niso odločili, je pozval, da to storijo v dobro otrok, sebe in svoje družine.

Komentiral je tudi začasno ustavitev cepljenja s cepivom AstraZenece na Danskem. Dejal je, da se vse zaplete po cepljenju v vseh državah zabeleži, spremlja jih posebna komisija, vse se poroča v Bruselj. “Preverilo se bo tudi ta primer, do takrat je to samo domneva. Cepivo ostaja v uporabi,” je pojasnil.

Preberite še: Danska začasno ustavila cepljenje s cepivom AstraZenece

Dogodki

Direktor NIJZ je na današnji novinarski konferenci opozoril, da se še vedno nahajamo globoko v epidemiji in da Evropa počasi drsi v nov val. "Trendna krivulja se še vedno ni obrnila, čeprav imamo v zadnjih dneh malo boljše rezultate," je komentiral stanje v Sloveniji.