Search
Close this search box.

Krek: Podatki kažejo, da se nam v zadnjih dneh številke nekoliko dvigujejo. Morda prehajamo v nov val

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je na današnji novinarski konferenci najprej opomnil, da je preteklo eno leto od prvega okuženega v Sloveniji, predstavil je tudi trenutno situacijo v državi ter tudi v Evropi.


Kot je pojasnil se je v tem letu opravilo: 935.768 PCR testiranj, 959.433 testiranj s hitrimi antigenskimi testi ter odkriči 194.165 pozitivnih testov. 4.113 je umrlih, pri katerih je bila potrnea okužba 28 dni pred smrtjo ali 2,1 % vseh okuženih, pri tem je pojasnil, da jih je bilo v domovih za starejše 2047, 2066 pa ostalih prebivalcev.

Nadalje je pojasnil, da je najbolj obremenjena pomurska regija, sledi ji posavska, nato koroška, najmanj okužb v zadnjem letu pa je bilo v obalno-kraški regiji.  

Današnji podatki kažejo, da se nam v zadnjih dneh številke nekoliko dvigujejo, je povedal Krek ter dodal: “Morda prehajamo v nov val. Zelo pomembno je, da se še bolj striktno držimo poznanih pravil. Čas je, da to vzdržimo, da bomo lahko zadržali šole odprte.”

Več kot teden dni stojimo na mestu sedemdnevnega povprečja okužb, kar je slab pokazatelj in hitro se lahko obrnemo navzgor, še posebej če vemo, da imamo v hiši že dva neljuba gosta: britanski in južnoafriško različico virusa, je razložil. Tukaj je pojasnil, da gre pri britanski različici za eksponentno krivuljo, “počasi ga bo vse več v slovenskem prostoru, in ker je definitivno bolj kužen kot stari virus, je treba poostriti preventivne ukrepe.”


“Tudi R po regijah nam rastejo, kar je napoved premika v smer, ki je ne želimo, a videti je, da se bo pod vplivom britanskega seva razvoj epidemije morda celo poslabšal v prihodnih dnevih,” je povedal Krek in dodal, da je R na slovenskem nivoju preko kot 1, kar pomeni, “da imamo vsak dan več okuženih ljudi.”

Imamo pa, po njegovih besedah manjše število presežne umrljivosti, “kar je dober podatek in smo lahko nanj zelo ponosni.”

Krek je ob tem dodal, da nam trenutno obolevajo ljudje v starostni skupini med 25 in 55 let. “Lahko bi rekli: delovno aktivna populacija. Srečo imamo, da oboleva manj ostarelih, ravno ti povečujejo zasedenost postelj in večajo umrljivost.” Trenutno bi lahko rekli, da je epidemiološka situacija dobra, ker se okožujejo mladi, je dejal in povedal:” Moram pa opozoriti vse, ki hodite k ostarelim na obisk, da pred obiskom ostanete v 7-dnevni karanteni, saj je to najboljši način, da jih ne boste okužili,” je opozoril direktor NIJZ.

Pregled po starostnih strukturah kaže, da v deležu okuženih nam starostna struktura 85 in več upada, je dejal in pojasnil, da predvsem zato, ker so že visoko precepili ostarele nad 80 let in se je tam bolezen ustavila. Je pa težava v skupini 65 do 74 let, ki bodo cepljeni v prihodnjih tednih. “Do konca meseca bomo morda imeli cepljene rizične skupine, kar je zelo dobro in se bodo krivulje umirile,” je še pojasnil.

V Evropi je nov val, najhujše je na Češkem, tudi drugod ni boljše, je še dodal Krek. “Pri tem igra vlogo nove različice virusa, britanski je na Češkem dosegel 80 %, v Franciji 50 %. Zato moramo biti pozorni, da se virus ne razširi hitro v naš prostor,” je opozoril.

Pri tem je pojasnil, da recimo Češka vlada prosi ostale države za pomoč. Njihove bolnišnice so napolnjene. V Lombardiji v Italiji se je začela strma rast okuženih, kar je posledica britanske različice virusa. V naši neposredni sosedi regiji Furlaniji gre število okuženih še hitreje gor. Slovensko obalno območje ima veliko povezav s tem področjem in tako lahko povežemo slabo stanje v obalno-kraški regiji s slabim stanjem v soseščini. 

“Prihaja pomlad in tudi pomlad zmoremo skupaj,” je še dodal direkor NIJZ.

Dogodki

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je na današnji novinarski konferenci najprej opomnil, da je preteklo eno leto od prvega okuženega v Sloveniji, predstavil je tudi trenutno situacijo v državi ter tudi v Evropi.