Krek opozoril na žarišča okužb v šolah in na fakultetah. Inšpektorji v poostren nadzor izvajanja pogoja PCT po vsej državi

Pred prihajajočimi jesenskimi počitnicami zdravstveni strokovnjaki, vpeti v obvladovanje epidemije covida-19, prebivalce pozivajo k odgovornemu in samozaščitnemu obnašanju za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Opozarjajo tudi, da je zloraba potrdil za dokazovanje izpolnjevanja pogoja PCT tako zakonsko kot etično sporna.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je opozoril, da je situacija še posebej resna v tistih državah, v katerih je precepljenost proti covidu-19 nizka. S tem se soočamo tudi v Sloveniji, zato jih skrbi, da bi se situacija v prihodnjih dneh še poslabševala. Opozoril je tudi na žarišča okužb v šolah in na fakultetah.

Kot je dejal Krek, je zato treba narediti nekaj za skupnost. Prebivalce je pozval, naj spoštujejo vse znane zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, kot so uporaba zaščitnih mask, prezračevanje zaprtih prostorov, vzdrževanje medosebne razdalje, izogibanje veliki skupini in cepljenje.

Poudaril je, da cepljenje deluje, in izpostavil domove za starejše občane, kjer po njegovih besedah praktično ni več obolelih.

Ob tem je opozoril, da se pogoj preboleli, cepljeni in testirani (PCT) marsikje poskuša diskreditirati. Žalosti ga, da se nekateri temu upirajo ali celo poskušajo izigravati. Neodgovorno in neetično se mu zdi, da si ljudje med seboj izmenjujejo QR-kode. “To je najmanj zavržno dejanje, če ne drugega, lahko bi taka dejanja kazensko preganjali,” je opozoril.

Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je opomnila, da lahko s tem oškodujemo druge, pa tudi sebe, na primer pri obravnavi v bolnišnici, če nas zdravstveno osebje obravnava kot prebolevnika ali cepljenega.

Po njenih besedah pogoj PCT omogoča, da so dejavnosti, ki so bile lani v takem času omejene, sedaj odprte in imamo lahko dokaj normalno družbeno življenje.

Po oceni vodje posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojane Beović bo epidemija verjetno vztrajala še do pomladi, do takrat pa bomo z virusom glede na njegovo kužnost v stik prišli vsi. Prekuževanje nas je do zdaj stalo številna človeška življenja,” je izpostavila in zato ponovno pozvala k cepljenju, ki preprečuje hujši potek bolezni in smrti.

Inšpektorji v poostren nadzor izvajanja pogoja PCT

Zdravstveni inšpektorat RS in Finančna uprava RS (Furs) zaostrujeta nadzor spoštovanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), in sicer po vsej državi, so sporočili iz obeh organov. Furs je okrepljen nadzor začel že danes, zdravstveni inšpektorji pa bodo v okrepljenem številu na terenu ob koncu tedna.

Kot so pojasnili na Fursu, bodo z današnjim dnem posebno pozornost namenili preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT pri zaposlenih pri zavezancih za davek, prav tako bodo preverjali, ali izvajalci storitev ustrezno preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT pri uporabnikih storitev in obiskovalcih na prireditvah.

V okviru poostrenih nadzornih aktivnosti bomo še enkrat obiskali tudi zavezance, ki smo jih v preteklosti že preverjali. V primeru ponovno ugotovljenih kršitev bodo zavezanci takoj ustrezno sankcionirani z globami, so še napovedali na finančni upravi.

Zdravstveni inšpektorat je medtem napovedal poostren nadzor pogoja PCT v soboto in nedeljo. Njegovi inšpektorji izvajajo nadzor predvsem v zdravstveni, vzgojno-varstveni ter vzgojno-izobraževalni dejavnosti, v dejavnosti higienske nege in nastanitveni dejavnosti s pripadajočo gostinsko ponudbo.

Nadzor nad spoštovanjem odlokov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 medtem lahko izvajajo različni inšpektorati in policija.

Sklep o poostrenem nadzoru nad spoštovanjem pogoja PCT so sicer sprejeli na četrtkovi seji inšpekcijskega sveta, ki jo je vodil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Koritnik je kot predsednik inšpekcijskega sveta na seji poudaril, da trenutna zdravstvena situacija v zvezi z virusom od vseh zahteva nujne prilagoditve.Inšpekcije morajo zato revidirati svoj plan dela ter ob običajnem delu opraviti še nadzore na podlagi vladnih odlokov, namenjenih zajezitvi širjenja okužb s koronavirusom,” so ga povzeli na ministrstvu.

“Če je skupen cilj normalizacija razmer, potem je treba poskrbeti za generalno in specialno prevencijo. Od inšpekcij zato pričakujem takojšnje intenziviranje vseh aktivnosti,” je še poudaril Koritnik, ki je ob tem še opozoril, da mnogi državljani, ki so se cepili, izražajo nezadovoljstvo nad situacijo. Kot je dejal, državljani izpostavljajo dejstvo, da so ravnali odgovorno, so se cepili ter spoštujejo vse ukrepe, vendar učinka ni.

Inšpekcijski organi so v zvezi s pogojem PCT v obdobju od 27. septembra do vključno 17. oktobra opravili nadzore v 6325 objektih oz. nad 16.306 osebami. Skupno število opravljenih nadzorov v zvezi z obvladovanjem covida-19 je bilo v omenjenem obdobju 8181, pri čemer je bil delež neskladnih objektov oz. lokacij sedemodstoten. Inšpektorji so izrekli 73 prekrškovnih sankcij, 432 opozoril po zakonu o prekrških, 14 upravnih odločb in 352 upravnih ukrepov.