Search
Close this search box.

Kras gasili tudi slovenjgraški gasilci (FOTO)

Gasilke in gasilci Mestne občine Slovenj Gradec so brez pomislekov priskočili na pomoč pri gašenju, do zdaj, največjega požara v Sloveniji.

Gasilke in gasilci se že več kot deset dni borijo s požarom na Krasu. Padavine na območju požara so bile v teh dneh šibke, zato ogenj še vedno ni dokončno premagan, je pa pod nadzorom. Na delu ostajajo gasilke in gasilci iz kraške regije, gasilke in gasilci iz Mestne občine Slovenj Gradec pa so se po napornem koncu tedna vrnili domov. Na Kras so se odpravili v štirih odpravah, delo ene odprave, ki so ga oteževali še vožnja, veter in druge ovire, pa je potekalo 12 ur. Gasilkam in gasilcem Mestne občine Slovenj Gradec so na pomoč s pijačo in hrano priskočili tudi Civilna zaščita Mestne občine Slovenj Gradec ter občanke in občani, domačini s Krasa pa so jih nagrajevali z aplavzom in spodbudnimi besedami.

Vodja prve slovenjgraške gasilske odprave na Kras Tomaž Bricman je povedal, da je bilo stanje na Krasu res zaskrbljujoče. Spominja se: »Nismo vedeli kaj pričakovati, saj se s takšnim požarom v Sloveniji še nismo srečali. Vedeli smo le to, da je hudo. In res je bilo

Najhuje je bilo 20. julija, ko se je požar razširil z italijanske strani meje. Pri gašenju požara na Krasu sta sodelovala kar 102 gasilca iz mestne občine Slovenj Gradec. Prav tako je bilo v gašenje na Krasu vključenih 23 slovenjgraških gasilskih vozil.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler se srčno zahvaljuje vsem, ki so kakorkoli priskočili na pomoč, predvsem pa seveda pogumnim gasilkam in gasilcem, ki so vedno pripravljeni na nesebično pomoč.

Z največjim požarom na slovenskih tleh doslej se je spopadlo več kot 1500 poklicnih in prostovoljnih gasilk in gasilcev iz Slovenije in Italije, pri obvladovanju požara pa so sodelovali tudi Civilna zaščita, Slovenska vojska, Rdeči križ, Zavod za gozdove in družba Slovenski državni gozdovi, številne druge javne službe ter italijanska Gozdarska straža.

Fotogalerija

Besedilo: Barbara Pur, Urad župana MO Slovenj Gradec

Gasilke in gasilci Mestne občine Slovenj Gradec so brez pomislekov priskočili na pomoč pri gašenju, do zdaj, največjega požara v Sloveniji.