Že veste, da prava kostna juha nima prav nobene veze z govejo juho? Špela Kocjančič s svojo kostno juho BoneR osvaja Slovenska gospodinjstva in kulinarične navdušence.
Kaj je prava kostna juha?
Kostna juha je več tisočletij staro živilo, ki so ga poznale in v svojo prehrano aktivno vključevale prav vse kulture tega sveta. Nekoč je predstavljala pomemben del naše vsakodnevne prehrane. Po vrhu vsega pa so verjeli še v njene čudodelne lastnosti.
Danes ne gre več za vero in čudeže!
Številne pozitivne učinke in prehrambne trditve podpirajo raziskave in podrobne analize posameznih hranil, ki jih vsebuje pravilno pripravljena kostna juha. Gre za visoko beljakovinsko živilo, v katerem prevladujejo kolagenotvorni viri beljakovin. Ne vsebuje maščob in ogljikovih hidratov.

Zakaj je kostna juha izginila iz naše prehrane?
Tempo življenja in sodobni trendi prehranjevanja so pravo kostno juho skoraj popolnoma izrinili iz naše prehrane kar je pripeljalo do kolagensko revne prehrane, ki pušča številne posledice na našem zdravju. Ogromna potrditev, da je izginotje kostne juhe iz naše prehrane problem je veliko povpraševanje in morje kolagenskih dodatkov na trgu. Ti pa se žal ne morejo primerjati z naravno harmonijo hranil v kostni juhi. Pogosto pozabljamo, da vsota hranil v svoji naravni obliki vre z veliko večjo močjo kot posamezna, izolirana molekula prehranskega dopolnila.
BoneR je prva prava kostna juha v Sloveniji.
Skozi svoje delo Špela danes preko družbenih omrežij na Instagramu in spletni strani intenzivno spodbuja in ozavešča o uživanju izbranih, hranilno bogatih živil, ki jih pridružujemo uravnoteženi, lokalni prehrani.
S to vizijo je Špela pred šestimi leti sebi in svojim domačim skuhala 1. pravo kostno juho. Le kakovostne sklepne goveje kosti, morska sol, voda in 24h potrpežljivega čakanja, jo je pripeljalo do pravega darila narave. Počasi je začela ugotavljati, kako neverjetno vsestransko uporabna je. Z njo je lahko obogatila praktično vsako jed, pričarala nore pudinge in sladičke ter spodbudila veliko zanimanje okolice. Prvi uporabniki pa so kaj hitro opazili spremembe na počutju, predvsem na urejeni prebavi.
Kako pripravljajo pravo kostno juho?
Juho danes v podjetju pripravljajo po povsem tradicionalnem postopku. Morska sol in dolgo počasno kuhanje. Nič drugače kot bi jo pripravili doma. Pri tem pa uporabljajo izključno kosti goveda slovenske reje za klasične juhice in kosti ekološko/seneno vzrejenega goveda za special serijo. Kozarček BoneR juhice vsebuje kar 12g beljakovin na 100g izdelka od tega pa kar 11g kolagena. Tako en kozarček naše kostne juhe vsebuje 30g beljakovin, s katerimi pokrijemo potrebe po kolagenotvornih hranilih za kar 4 dni. Vsebuje hranila kot so glicin, glukozamin, hondroitin, glutamin ter številne minerale v sledeh.


Zakaj mora kostna juha ponovno postati del naše prehrane?
- Je nepogrešljivo hranilo v naši prehrani
Z njo poskrbimo za zadosten vnos hranil, ki prispevajo k uspešni tvorbi kolagena v našem telesu. Izginotje kostne juhe in podobnih živil (tlačenke, žolce, hrustančki, kožice) nas je pripeljalo do kolagensko revne prehrane ki pušča številne posledice na našem zdravju. Bolečine v kosteh in mišicah, krhke kosti že pri mladih, težave s prebavo in črevesnim zdravjem, prehitro staranje in podobno.
- Z njo poskrbimo za zadosten vnos beljakovin
Kostna juha je beljakovinsko živilo s katerim enostavno beljakovinsko obogatimo prav vsako jed. Ker ima izredno blag okus in se v hladilniku uželatini, je primerna za pripravo številnih sladic, pudinga, sladoleda, namazov in hranljivih smutijev.
- Z uživanjem kostne juhe se aktivno zavzema za boljši izkoristek surovin v mesni industriji.
S ponovno vključitvijo kostne juhe v prehrano eno govedo nahrani več ljudi, odpadkov v mesni industriji pa je bistveno manj.
Komu še posebej priporočajo redno uživanje kostne juhe?
Posameznikom s črevesnimi težavami in oslabljenim imunskim sistemom. Vsem, ki se poslužujejo kolagenskih dopolnil ter vsem, ki dajejo pozornost uravnoteženi prehrani in zadostnemu vnosu beljakovin. Uravnotežena prehrana ne pomeni le ustrezno razmerje maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov pač pa tudi čim bolj pester nabor različnih virov le teh.
Posebej toplo pa kostno juho priporočajo nosečnicam in mamicam po porodu. Več na to temo si lahko preberete v članku na spletni strani. Kostna juha je zelo dobrodošla tudi v prvih kašicah naših najmlajših.

Kdo ne potrebuje kostne juhe še manj pa kolagenskih dodatkov?
Vsi, ki redno uživajo žolce, tlačenke, hrustančke, kožice in prave kostne juhe, ki jih pripravljajo sami. Torej vsi, ki se redno prehranjujejo po filozofiji od nosu do repa.
Kje se lahko naučim kuhati kostno juho?
S svojim delom Špela aktivno ozavešča in uči o ponovni vključitvi najbolj hranljivih kosov v prehrano. Tudi priprava prave kostne juhe ni nobena skrivnost in recept najdete med objavami na njenem instagram profilu BoneR.si in na spletni strani. Prav tako se po novem lahko udeležite tudi Špelinih delavnic priprave hrane od nosu do repa.
Vsem, ki pa za to nimate volje, časa ali pa preprosto ne želite 24h smraditi stanovanja s kuhanjem, bo njihova BoneR prava kostna juha vedno na voljo.

Najdete jo v spletni trgovini, kjer lahko izbirate med GLS dostavo in osebnim prevzemom na podjetja v Ljubljani (Sostro) (Datum prevzema izberete ob oddaji naročila). Prav tako so juhice na voljo v trgovini Mok*ca na koseški tržnici, v trgovini Rifuzl na Celovški cesti in na Malem placu za prihodnost.





















