Search
Close this search box.

Koroško je obiskala evropska poslanka Ljudmila Novak in sodelovala na okrogli mizi z naslovom Razvoj obmejnih regij – 20 let Slovenije v EU

Včeraj, 7. maja 2024, se na obisku na Koroškem mudi poslanka v Evropskem parlamentu Ljudmila Novak, ki se je v spremstvu občinske svetnice in kandidatke za poslanko EP, Mojce Erjavec oglasila tudi pri županu Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomažu Roženu

V pogovoru so se dotaknili aktualnih tem, s poudarkom na vsebinah, ki so najbolj pereče prav na področju Koroške, infrastrukturi in možnostih razvoja. Sogovorniki so se strinjali, da nas v duhu razširjene evropske družine, v prihodnosti čaka še veliko izzivov in priložnosti, ki jih želimo skupaj premagovati v duhu sodelovanja, solidarnosti in enotnosti.

Zvečer je sicer ob obletnici drugega desetletja od vstopa Slovenije v Evropsko unijo na Prevaljah potekal pogovor z naslovim Razvoj obmejnih regij – 20 let Slovenije v EU, ob 18. uri, v mali dvorani Občine Prevalje, (Trg 2a), na katerem sta poleg poslanke Ljudmile Novak in svetnice Mojce Erjavec razpravljala še muzejska svetnica dr. Karla Oder in poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko in prejemnik nagrade Državljan Evrope 2023 Sandi Curk.

Vstop Slovenije v Evropsko unijo leta 2004 je bil prelomnica za našo državo, tako politično kot družbeno. Kljub izzivom, s katerimi se še vedno soočamo, smo pridobili veliko koristi. Obmejne regije imajo v tem pogledu posebne izzive, o katerih je tekla beseda.

Ljudmila Novak, poslanka v Evropskem parlamentu, je napredek Slovenije v EU v zadnjih 20 letih ocenila kot večinoma pozitiven. Izpostavila pa je nekatere izzive, ki Slovenijo še zavirajo pri večjem zagonu, zlasti preveč birokracije, visoko stopnjo korupcije ter okorelost javnih sistemov, denimo zdravstvenega. Za premagovanje izzivov, s katerimi se soočajo obmejne regije Slovenije v okviru evropskega povezovanja, je potrebno uporabiti vse možnosti iz evropskih skladov, kjer lahko Slovenija dobre prakse črpa tudi iz primerov drugih držav.  

Mojca Erjavec, občinska svetnica na Ravnah in kandidatka za poslanko v EP, je izpostavila prednosti Slovenije, ki so lepa narava, izobraženo prebivalstvo in odprto gospodarstvo. Opozorila pa je tudi na zamujene priložnosti za našo državo. Cene potrošnih dobrin so se v 20 letih zvišale za 62 odstotkov – več od povprečja EU, ki je znašalo 58 odstotkov. Stopnja tveganja revščine se je nekoliko povečala – leta 2005 je znašala 12,2 odstotka, leta 2023 pa 12,7 odstotka. Izpostavila je priložnosti in pasti obmejnih regij, ki so lahko stičišče idej in kadra, vendar jim prežijo nevarnosti izseljevanja mladih in nestimulativnega gospodarskega in družbenega razvoja. Njihovo reševanje vidi v možnosti, s črpanjem strateško usmerjenih evropskih sredstev spodbuditi razvoj ustvarjalnih in inovativnih zaposlitev, ki bodo omogočale mladim, da tu ostanejo in si ustvarijo družino, hkrati pa zviševale BDP.  

Dr. Karla Oder  – muzejska svetnica in dolgoletna direktorica muzeja Ravne je povedala, da je bila Koroška že pred drugo svetovno vojno zaradi industrijske dejavnosti vpeta v evropske gospodarske tokove. Po vstopu naše države v EU je koriščenje evropskih sredstev na Koroško pripeljalo projekte, ki vrednotijo delavsko in industrijsko dediščino. Razvoj družbenih in političnih dogodkov je skozi desetletja spreminjal ustroj regije, ki pa ima velike možnosti pri nadaljnjem povezovanju znanja in strokovnjakov z evropskimi in svetovnimi industrijskimi trendi.  

Sandi Curk,  poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko in prejemnik nagrade Državljan Evrope 2023 je izjemno pohvalil aktivnost in prizadevnost Korošcev po lanskih poplavah. Dejavno je sodeloval pri organizaciji pomoči, ki je prišla tudi s strani Evropske unije. Pri nas je področje civilne zaščite v Sloveniji eno najbolje organiziranih v Evropi. Izpostavil je še, da bo potrebno ustrezno urediti prostovoljstvo v gasilstvu, ki je steber našega hitrega in požrtvovalnega odzivanja na naravne in druge nesreče. V prihodnje se bomo morali na vremenske in druge ujme še bolje pripraviti, pri čemer ima ključno vlogo vsak posameznik, ki pa ga lahko državne in evropske strukture podprejo in opolnomočijo. 

Vir: Mojca Erjavec in Ravne.si

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Včeraj, 7. maja 2024, se na obisku na Koroškem mudi poslanka v Evropskem parlamentu Ljudmila Novak, ki se je v spremstvu občinske svetnice in kandidatke za poslanko EP, Mojce Erjavec oglasila tudi pri županu Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomažu Roženu