Search
Close this search box.

Koroški župani pozivajo prebivalce regije k spoštovanju ukrepov in cepljenju

Koroški župani so ponovno pozvali prebivalce regije k spoštovanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, prav tako jih pozivajo k cepljenju proti covidu-19. Le tako bi se lahko epidemiološka slika v regiji, ki je med slabšimi v državi, izboljšala, poudarjajo župani, ki sicer izpostavljajo nemoč pri ukrepanju in opozarjajo na težave.

Koroška je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, objavljenih v sredo, med slovenskimi regijami na tretjem mestu po sedemdnevni pojavnosti okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, ta znaša 672. Slika je po tem kriteriju še slabša v Goriški regiji in Posavju, povprečje v Sloveniji je 555,5. Koroška je na tretjem mestu med slovenskimi regijami tudi po 14-dnevni pojavnosti okužb na 100.000 prebivalcev.

Po deležu okuženega prebivalstva je med koroškimi občinami po podatkih do torka najslabša slika v Občini Ribnica na Pohorju, kjer sta aktivno okužena dva odstotka prebivalcev, skupno 22 prebivalcev. Sledi Občina Dravograd, kjer je predvsem na račun nedavnega večjega izbruha okužb v domu starejših v Črnečah delež aktivno okuženega prebivalstva 1,8-odstoten. Skupno je bilo po podatkih Sledilnika za covid-19 v torek na Koroškem 1023 aktivno okuženih prebivalcev.

Koroški župani so na današnji spletni seji Sveta Koroške regije ponovno izpostavili, da sami vzvodov za ukrepanje nimajo, saj tudi večinoma nimajo podatkov, kje oz. v katerih okoljih konkretno so okužbe. Ob tem pa župani večinoma opažajo, da se ljudje držijo predpisanih ukrepov, informacij o zabavah ali odprtih lokalih nimajo, so pa opozorili tudi na nekatere težave.

Med drugim je župan Občine Podvelka Anton Kovše iz lastnih izkušenj izrazil zaskrbljenost, ker so se denimo zaposleni na občinski upravi, ki so prebolevali covid-19, lahko po dveh tednih vrnili v službo brez kakršnegakoli ponovnega pregleda, ki bi dokazoval, da niso več kužni. Opozoril je tudi na pogrebe, kjer se, kot je izkusil tudi sam, ponekod zbere precej ljudi, zbranim pa da ponujajo tudi prigrizke in napitke.

Župan Občine Vuzenica Franjo Golob pa je izpostavil po njegovem mnenju premajhne možnosti prebivalcev Dravske doline, ki spadajo pod okrilje Zdravstvenega doma Radlje ob Dravi, za testiranje s hitrimi antigenskimi testi. To je bilo ta teden denimo organizirano samo dvakrat za skupno tri ure.

Največji in edini problem je kadrovska podhranjenost,” je za STA razloge za to pojasnila direktorica Zdravstvenega doma Radlje ob Dravi Lidija Golob in poudarila, da se trudijo storitev čim bolj približati občanom.

“Nekaj zaposlenih je odsotnih zaradi bolezni in drugih vzrokov, ostali delajo redne dejavnosti in še dodatno jih razporejamo na delovišča za jemanje brisov, za izvajanje množičnih testiranj in še danes cepljenje,” je opisala razmere.

Med drugim so ta teden izvedli tudi dve večji testiranji za dve podjetji, skupno so testirali 316 zaposlenih, prejšnji teden so prav tako testirali 50 zaposlenih v enem od podjetij. “Vsa takšna testiranja zahtevajo dobro kadrovsko organizacijo in razporeditev kadra, ki pa ga žal ni dovolj,” je dodala.

Zatrdila je, da se bodo v prihodnje potrudili in organizirali množično testiranje s hitrimi testi en ali dva dni v tednu. Ugotavljajo pa, da večina pride na testiranje v prvih 30 do 45 minutah.

Župani so danes ponovno pozvali ljudi, da se držijo predpisanih ukrepov za zajezitev epidemije, saj menijo, da lahko predvsem vsak posameznik prispeva k temu, da se epidemiološka slika v regiji izboljša. To pa bi regijo pripeljalo tudi v med drugim želeno odpiranje vrtcev in šol.

Dogodki

Koroški župani so ponovno pozvali prebivalce regije k spoštovanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, prav tako jih pozivajo k cepljenju proti covidu-19. Le tako bi se lahko epidemiološka slika v regiji, ki je med slabšimi v državi, izboljšala, poudarjajo župani, ki sicer izpostavljajo nemoč pri ukrepanju in opozarjajo na težave.