Search
Close this search box.

Koroški župani o regionalnem razvoju, ki pa ne zajema vseh potreb občin

Koroški župani so se na današnji seji sveta regije seznanili s postopki priprave dogovora za razvoj regije, v okviru katerega bodo lahko koroške občine za obdobje 2021-2027 črpale okoli 21 milijonov evrov. Ob tem so župani nekaterih manjših občin opozorili, da s svojimi projekti sploh ne morejo sodelovati, drugi so postopke ocenili kot prepočasne.

Postopki potekajo bistveno hitreje kot v prejšnji finančni perspektivi in ko govorimo o teh vsebinah, ne govorimo o občinskih projektih, ampak o regijskih projektih, je na omenjena opozorila koroških županov na seji Sveta koroške regije v Mislinji med drugim odgovorila državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Andreja Katič.

Za celoten dogovor za razvoj regij je v finančni perspektivi 2021-2027 na voljo 458 milijonov evrov, sredstva pa bodo razdeljena na vzhodno in zahodno kohezijsko regijo. Znotraj tega je za Koroško, ki je del vzhodne kohezijske regije, predvidenih okoli 21 milijonov evrov. Koroške občine jih bodo lahko črpale s projekti na področjih, skladnih z že prej določenimi cilji. Gre za projekte podjetništva, vodooskrbe, čiščenja odpadnih voda, zeleno infrastrukturo in mobilnost v regiji.

“Ne vem, kako lahko govorimo o regionalnem razvoju, če lahko samo večje občine počrpajo sredstva, mi sploh ne pridemo zraven, kar je smešno,” je ob tem opozoril župan Občine Ribnica na Pohorju Srečko Geč.

Občina, v kateri je sredi leta 2022 živelo 1141 občanov, namreč že v prejšnjem programskem obdobju zaradi premajhnega števila občanov ni mogla sodelovati s svojim projekti izgradnje vodovoda ali odvajanja in čiščenja odpadnih voda.

Ker pa je država med drugim občinam naložila obveznost ureditve odvajanja in čiščenja odpadnih voda, je bila Občina Ribnica na Pohorju primorana pristopiti h gradnji centralne čistilne naprave v Ribnici z lastnimi sredstvi oz. s kreditom. Projekt je zaključen, občina pa trenutno gradi še čistilno napravo v Josipdolu.

Gradnja obeh čistilnih naprav je stala štiri milijone evrov. Letni proračun občine znaša okoli 1,3 milijona evrov, po izvedbi vseh zakonsko določenih nalog pa ji za naložbe po županovih besedah ostane okoli 300.000 evrov letno.

“Enostavno nam ni jasno: velike občine imajo velike proračune in bi to lahko zgradile, pa lahko gredo na razpise in dobijo evropska in državna sredstva. Mi, ki imamo malo denarja, pa se moramo žal zadolževati, da lahko zgradimo,” je še dejal Geč.

Dogovor za razvoj koroške regije za obdobje 2021-2027 bo po nadaljnjih usklajevanjih predvidoma pripravljen in podpisan do konca letošnjega leta, je povedala direktorica Regionalne razvojne agencije za Koroško Karmen Sonjak.

Koroški sicer v primerjavi s prejšnjim programskim obdobjem pripada okoli štiri milijone evrov manj sredstev. Skrb, da regija 21 milijonov evrov razpoložljivih sredstev ne bi mogla počrpati, je, kot kaže, odveč. Kot je dejala Sonjak, je načrtovanih projektov dovolj, ko bodo jasna merila in pogoji, bo svet regije določil prioritetne projekte.

Sonjak upa, da bodo skozi predvidene vsebine lahko v projekte vključili vse koroške občine. Glede opozorila iz občine Ribnica pa je dejal, da je jasno, da razvoja znotraj regij ne bodo mogli zagotavljati s kohezijskimi oz. evropskimi sredstvi, ampak bo država morala prepoznati ta primanjkljaj in zagotoviti sredstva iz državnega proračuna.

Koroški župani so se na današnji seji sveta regije med drugim seznanili tudi z donacijsko akcijo Društva paraplegikov Koroške, ki zbira sredstva za nov kombi, in s projektom Mladi raziskovalci Koroške, ki ga finančno že podpirajo vse občine. Ob tem so obravnavali še teme s področja prometa in mobilnosti v regiji.

Vir: STA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Mihi
Mihi
2 mesecev nazaj

Kdaj bo potegnjen nov asfalt Huda luknja – Velenje in naprej sramotna cestaproti Arji vasi? Ajde župani in poslanci, da vas čujem. Vozila so vsa zlomljena, država pa zahteva, da so ravno vozila bp. Ob krasni novi kolesarski poti se bomo še naprej sramotno in smrtno nevarno vozili. Sram vas bodi vse! Niste sposobni pol K.

Dogodki

Koroški župani so se na današnji seji sveta regije seznanili s postopki priprave dogovora za razvoj regije, v okviru katerega bodo lahko koroške občine za obdobje 2021-2027 črpale okoli 21 milijonov evrov. Ob tem so župani nekaterih manjših občin opozorili, da s svojimi projekti sploh ne morejo sodelovati, drugi so postopke ocenili kot prepočasne.