Search
Close this search box.

Koroški župani o podpori Koroškemu radiu in predstavitvi na Expu

Svet koroške regije se je danes seznanil z razmerami na Koroškem radiu, potem ko ta na programskem razpisu ministrstva za kulturo letos ni prejel sredstev. Sodelujoči župani so se strinjali, da se pripravi pismo podpore, glede sodelovanja z radiem pa se bodo občine odločale same. Župani so se seznanili tudi z načrti predstavitve regije na Expu.
Fotografija je simbolična

Koroški radio, ki ima status radia posebnega pomena, na letošnjem razpisu ministrstva za kulturo za prijavljene vsebine ni prejel niti evra, medtem ko jih je v preteklosti za enake vsebine prejemal, poleg tega je letos v prijavi dodal še dodatne vsebine.

“Na ta razpis se prijavljamo že več kot 15 let, vedno smo bili uspešni. In nikoli doslej se ni zgodilo, da bi na razpisu dobili nič evrov. To je še dodatno presenečenje letošnjega razpisa,” je na seji Sveta koroške regije v Črni na Koroškem dejala direktorica in odgovorna urednica Koroškega radia Andreja Ogriz.

Radio je v primerjavi z lani tako prikrajšan za 100.000 evrov prihodkov, ki bi jih namenili za financiranje informativnih oddaj. Nastale razmere bodo radio, ki ima osem redno zaposlenih in 30 pogodbenih sodelavcev, dnevno pa mu prisluhne okoli 40.000 poslušalcev, prisilile v krčenje in siromašenje programa, situacija pa radio sili tudi v komercializacijo, je dejala Ogrizova, ki je občinam danes ponudila dodatne možnosti sodelovanja.

Podporo Koroškemu radiu je med drugim na seji izrekel slovenjgraški župan Tilen Klugler, ki je poudaril pomen radia za informiranje vseh Korošcev in tudi Slovencev na avstrijski strani meje ter se zavzel za pripravo pisma podpore Koroškemu radiu. “Dajmo podporo vsebini in informiranju, ne vpletajmo zraven politike,” je med drugim dejal Klugler.

Podporo radiu sta izrazila tudi županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak in župan Občine Muta Mirko Vošner, ki obžaluje, da prihaja do takšnih zapletov. V razpravi je med drugim spomnil na različne zahtevne razmere v preteklosti, ko je radio s poročanjem zagotavljal potrebno obveščenost prebivalcev regije.

Koroški radio ima sicer v zvezi z odločitvijo ministrstva za kulturo, da mu sredstev iz programskega razpisa ne podeli, možnost sprožiti upravni spor, a na radiu v zvezi s tem še niso sprejeli odločitve, je za STA povedala Ogrizova.

Koroški župani so se danes seznanili tudi s predstavitvijo slovenskih regij na razstavi Expo 2020 v Dubaju. Nekoliko kritičen je bil do razmeroma poznega seznanjanja o tem župan Občine Vuzenica Franjo Golob, ne glede na to pa so župani podprli predstavitev Koroške na Expu. Med drugim bodo v predstavitvenem filmu prikazani tudi koroški gozdovi in s tem bogastvo lesa, poudarek bo tudi na vodi.

Svetovna razstava Expo 2020 bi morala v Dubaju potekati med 20. oktobrom 2020 in 10. aprilom 2021, a so jo organizatorji zaradi pandemije preložili. Expo bo tako potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022.

Ob koncu današnje seje sveta regije v Črni je izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak podelila nazive prostovoljstvu prijazna občina tistim koroškim občinam, ki so potrdile ali na novo pridobile ta naziv. Podelila pa je tudi naziv naj prostovoljec zaposlen v javni upravi za leto 2020, ki ga je na predlog črnjanske občine prejel Črnjan Matej Kramberger.

Dogodki

Svet koroške regije se je danes seznanil z razmerami na Koroškem radiu, potem ko ta na programskem razpisu ministrstva za kulturo letos ni prejel sredstev. Sodelujoči župani so se strinjali, da se pripravi pismo podpore, glede sodelovanja z radiem pa se bodo občine odločale same. Župani so se seznanili tudi z načrti predstavitve regije na Expu.