Search
Close this search box.

Koroški šolarji vodilnim v državi poslali pismo in risbice: “Ne protestiramo, samo radi hodimo v šolo”

Zaposleni in učenci OŠ Juričevega Drejčka so poslancem, predsedniku države, predsedniku vlade in ministrici za šolstvo poslali pismo, ki so ga opremili tudi z risbicami. Skupaj so na državni nivo poleg sporočila poslali tudi 93 unikatnih slik. Njihov moto akcije pa je, da bi se slišal glas otrok s posebnimi potrebami, z motom Radi hodimo v šolo.

Pismo objavljamo v celoti

Smo manjša šola z 32 učenci in izvajamo osnovnošolski program z nižjim izobrazbenim standardom. Ravno naša majhnost je za učence prednost, ker v varnem in vzpodbudnem okolju lahko razvijajo svoje sposobnosti.”

Na risbi je moj razred z okroglo mizo. Za njo sedimo, kadar skupaj izdelujemo plakat, ustvarjamo in se dogovarjamo o rešitvi kakega problema. Vsak od nas je pomemben s svojim predlogom. Podobno kot v parlamentu. Tako razumem demokracijo. Tudi zato sem rad v šoli.

“Radi bi vam sporočili, kako zelo smo bili veseli, ko smo s 4. januarjem lahko začeli s poukom v šoli. Dobro smo se organizirali, veliko pogovarjali, povezali z zdravstvenim domom, spremljali delovanje tistih, ki so delovali tudi med epidemijo. Z zdravstvenim domom smo se dogovorili za redno tedensko testiranje že 4. januarja, čeprav takrat navodila ministrstva niso bila takšna, smo bili edina šola v Sloveniji, ki je takrat izvajala redno tedensko testiranje vseh zaposlenih. Preprečili smo širjenje okužb in tudi večkrat kadrovsko oslabljeni delovali ves čas.”

“S poslanimi risbicami naših učencev vas vabimo, da vstopite v otroški svet, njihovo čutenje, razumevanje, kako eksistencialno pomembna je šola za otroke s posebnimi potrebami, ki je mnogo več kot le zbir znanja, je nemalokrat njihov dom, varnost, svoboda, sprejemanje, prijateljstvo in ljubezen …Otroške risbice neposredno zrcalijo njihovo resničnost, čas pred in po zaprtju šole ter njihovo doživljanje ter prilagajanje na spremembe, ki jih je prinesel koronski čas. Zrcalijo tudi pomembnost in daljnosežni vpliv vaših odločitev na sedanjost in prihodnost njihove in nenazadnje naše skupne dobrobiti.”

Moja šola – kako rada imam matematiko! In vonj po kredi, tisočkrat pobrisanih in znova napisanih računih. Rada tekmujem v poštevanki. Pogrešam vznemirjenje, smeh in zadovoljstvo ob uspehu na daljavo. Pohvala v šoli mi daje krila, na daljavo je ne morem ujeti.  

Na vas se obračamo brez kakršne koli politične agende, pred vas razgrinjamo glas otroka, 90 risbic, vsaka unikatno ustvarjena, s kratkimi, pripisanimi mislimi, pozdravi.”

“Ne protestiramo, samo radi hodimo v šolo. Naj bo ta misel vabilo k ogledu in prebiranju risbic naših otrok.”

Vsak kotiček v razredu poznam. Vem, kje so zloženi zvezki, učbeniki, knjige in ostali pripomočki. Rad imam red in predvidljivost. Korone me je strah. Zarezala je v moj vsakdan in ga obrnila na glavo.

“Naj na koncu dodamo še, da ste prisrčno in iskreno vabljeni k nam tudi na obisk, druženje, ogled naše šole, s priložnostjo spoznati, kako delujemo, živimo, sobivamo drug z drugim, s kakšnimi izzivi se srečujemo in kako nam lahko s svojo majhno pozornostjo veliko pomagate.”

Tim Osnovne šole Juričevega Drejčka

Dogodki

Zaposleni in učenci OŠ Juričevega Drejčka so poslancem, predsedniku države, predsedniku vlade in ministrici za šolstvo poslali pismo, ki so ga opremili tudi z risbicami. Skupaj so na državni nivo poleg sporočila poslali tudi 93 unikatnih slik. Njihov moto akcije pa je, da bi se slišal glas otrok s posebnimi potrebami, z motom Radi hodimo v šolo.