Search
Close this search box.

Koroški Slovenci ponosni na Mlinarjevo v slovenski vladi

Koroški Slovenci so v prvih odzivih ponosni, da je Angelika Mlinar postala ministrica v slovenski vladi. Izražajo pa pričakovanje, da se jo bo ocenjevalo po njenem delu, ne pa po tem, kje se je rodila in odraščala.

Naslednik Mlinarjeve na položaju generalne sekretarke Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Marko Oraže je za STA izrazil veselje, da je Mlinarjevi uspelo imenovanje na položaj ministrice brez resorja, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo v slovenski vladi.

“Še večje veselje pa je v tem, da je to prva koroška Slovenka, ki ji je uspel vstop v slovensko vlado, in smo zelo veseli tega dejstva,” je dejal.

Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik je za STA opozoril, da je Mlinarjeva postala državljanka Slovenije, “torej ima vse pravice, tudi da se politično uveljavlja v Sloveniji”. Ob njenem imenovanju na ministrski položaj pa je izrazil tudi pričakovanje, da bo podprla čezmejno sodelovanje in “nas koroške Slovence pri naših skupnih projektih in prizadevanjih”.

Nekoliko je bil Oraže kritičen glede razprav, da Mlinarjeva prihaja iz Avstrije in da je šele tik pred zdajci zaprosila za slovensko državljanstvo. “Mislim, da ni pomembno, kje se je kdo rodil oz. od kod prihaja. Mislim, da je Angelika Mlinar po srcu prava Slovenka,” je poudaril Oraže.

Hkrati je izrazil pričakovanje, da se jo bo ocenjevalo predvsem po njenem delu na položaju ministrice. “Mislim, da je zelo kompetentna in bo mesto ministrice opravljala zelo dobro,” je dejal.

Podobno se je odzval tudi predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Manuel Jug. “Upam, da jo bodo poslanci in tudi ostali Slovenci ocenjevali po njenih dejanjih, ne pa po državljanstvu oz. temu, kje je odraščala,” je dejal za STA.

Hkrati je opozoril, da se je tu zdaj jasno videla iskrenost nekaterih, ki sicer govorijo, “da so koroški Slovenci naši”.

Oraže je sicer izrazil razumevanje za določene pomisleke proti Mlinarjevi, češ da ima Slovenija dovolj lastnih kandidatov, ki bi bili dobri za ta položaj. “Ampak če gledamo slovenski prostor kot skupni, potem to ne bi smelo biti pomembno,” je še dejal Oraže.

Tudi Sadovnik je izrazil razumevanje, “da imajo v slovenski državi lahko tudi pripombe na to, kako bo nekdo, ki je prej zastopal avstrijske interese, zdaj korektno zastopal slovenske”. Vendar je opozoril, da bi bilo treba na zadevo gledati “iz evropske perspektive”. “In če gledamo iz te perspektive, potem se moramo posloviti od ekstremizmov in nacionalizmov,” je dejal.

“Da je Mlinarjeva Slovenka in Evropejka, ni niti za razpravljati. Da se je odločila za slovensko državljanstvo, pa je njena osebna odločitev,” je še dejal Sadovnik.

Jug je po drugi strani nakazal, da se zdaj odpira priložnost tudi za druge iz zamejstva. “Nastala je nova situacija in lahko se pričakuje, da bo imel še kdo iz vrst zamejskih Slovencev ambicijo prevzeti kakšno politično funkcijo v Sloveniji,” je dejal Jug. Sam o tem sicer še ni razmišljal.

Preberite še: DZ imenoval Angeliko Mlinar za novo ministrico za kohezijo

Dogodki