Search
Close this search box.

Koroški radio Slovenj Gradec praznuje 57 let (VIDEO in FOTO)

V ritmu Koroške praznujemo tudi mi in naši bralci. Ob današnjem častitljivem 57. rojstnem dnevu Koroškega radia smo od nekaterih znanih in manj znanih Korošcev in Korošic prejeli nekaj voščil, namenjenih vsem, ki nas vsak dan razveseljujejo na frekvenci 97,2.

Na današnji dan, pred 57. leti, smo Korošci prvič preživeli dan v ritmu današnjega Koroškega radia, ki se je sicer leta 1962 imenoval Radio Slovenj Gradec. Danes pa je širni Sloveniji poznan kot osrednji informativni medij na Koroškem, ki so ga leta 1981 iz radia Slovenj Gradec preimenovali v Koroški radio Slovenj Gradec in danes praznuje že častitljivi 57. rojstni dan.

Koroški radio se danes lahko pohvali s številnimi prepoznavnimi radijskimi glasovi, od novinarjev do voditeljev radijskega programa, dobro glasbo, s celovitim in kakovostnim obveščanjem, z ažurnostjo in transparentnostjo … Skratka z vsem, kar se od uspešne radijske postaje pričakuje. Nad njim pa so navdušeni tako Korošci kot tudi nekateri poslušalci iz drugih koncev Slovenije in tudi tujine.

Ob visokem jubileju smo v uredništvu Koroških Novic zbrali nekaj vtisov, spominov in voščil naših bralcev, “znanih” Korošcev, ki so jih namenili ustvarjalcem Koroškega radia.

Svoje razmišljanje o Koroškem radiu in želje, ki jih poklanja ustvarjalcem najboljšega radijskega programa na Koroškem, je nam med drugim zaupal poslanec v DZ Jani Prednik.

“Dragi Koroški radio! Spremljaš me pravzaprav od malih nog in vse do danes se mi na tak ali drugačen način prikradeš v vsakdan. Brez tebe si delovnega tedna pravzaprav sploh ne predstavljam. Ker sem veliko na poti med Ljubljano in domačo Koroško je nepogrešljivo že to, da me napovedovalci vestno opozarjajo na radarske kontrole. Težko pa opišem občutke, ko si v avtu prižgem radio, nastavim na najbolj poznano frekvenco in se popeljem proti domu. Gre za mešanico spominov, dobrih in slabih, prežetih s kančkom nostalgije, vse skupaj pa je zaradi prijetnih glasov ustvarjalcev programa usmerjeno v občutek, da bo vse dobro.”

FOTO: Osebni arhiv Jani Prednik

“Vesel in ponosen sem, da z nekaterimi napovedovalci prijateljujemo tudi v privatnem življenju. Gre za dobre ljudi, ki program ustvarjajo s pogumom, dušo in srcem. In ravno to želim »mojemu« radiu in vsem, ki skrbijo, da so vsebine programa zabavne, resne, poučne, informativne in brezčasne – naj nikoli ne izgubijo tega koroškega zanosa in trme! Vse skupaj pa naj bo še naprej začinjeno z obilico dobre glasbe. Vse najboljše, Koroški radio! Želim ti, da jih dosežeš vsaj 97,2!”

Skupaj s Koroškim radiem se danes veseli tudi župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler.

“Naj v imenu Sveta Koroške regije in Mestne občine Slovenj Gradec najprej seveda izrazim iskrene čestitke ob rojstnem dnevu naše osrednje informativne radijske postaje, Koroškega radia Slovenj Gradec. Skoraj šest desetletij tradicije od prve radijske oddaje, 10. junija leta 62, je že sam po sebi dokaz, da se je radio dodobra usidral v ušesa in srca Korošic in Korošcev, vsekakor pa si celovite obveščenosti prebivalcev vseh treh koroških dolin danes ne moremo zamisliti brez Koroškega radia.”

FOTO: Arhiv Koroške Novice

»Kot regionalna postaja posebnega pomena pa je naš Koroški radio pomemben tudi zato, ker nam daje na nek način regijsko identiteto tudi v širšem slovenskem prostoru, povezuje pa nas tudi z zamejskimi Slovenci, ki jim radio posveča precej radijskih vsebin. Vsakič znova me razveselijo meritve poslušanosti našega regionalnega radia, kar je priložnost tudi za lokalne skupnosti, da ga izkoristijo – in tudi na tak način zagotovijo transparentnost o delovanju posameznih občinskih uprav in večjo obveščenost svojih občanov. Vodstvu in sodelavcem radia seveda čestitam z željo, da bodo prihodnja tri leta, pred obeležitvijo 60-obletnice, produktivna in da bomo lahko visok jubilej ustrezno obeležili tudi v okviru celotne regije, še posebej pa v Slovenj Gradcu, ki je zibelka in sedež Koroškega radia. Aja, pa da bi b’li še naprej “t’k fejst l’di”.«

Da Koroški radio poslušajo in z njim praznujejo tudi v Dravski dolini, je potrdila mlada virtuozinja na frajtonarici Danaja Grebec, ki je pred dnevi postala tudi mladinska svetovna prvakinja v igranju na diatonično harmoniko.

FOTO: Jani Repnik

Danaja je bila z besedami bolj skromna. Menda se raje izraža skozi glasbo, kot pa govori. Zato je ob tej priložnosti z veseljem zaigrala tudi pesem, ki jo posveča Koroškemu radiu in njegovemu kolektivu. “Koroškemu radiu želim še veliko uspešnih oddaj, zvestih poslušalcev, predvsem pa dobre in kvalitetne glasbe, je dejala Danaja in v roke vzela harmoniko in Koroškemu radiu v čast tudi zaigrala.


Ob današnjem prazniku Koroškega radia je misli in besede strnil tudi neomajni borec za hitro cesto na Koroško, Aljaž Verhovnik.

»Prisotnost Koroškega radia je za Korošice in Korošce velikega pomena. Po navadi je ravno Koroški radio tisti, ki nas prvi informira o vsem dobrem ali malo manj dobrem. Zlasti pa se radio hitro odziva na dogajanje. Ocenjujem, da je Koroški radio pomemben steber v vsakdanjem delu koroške regije in tudi širše. S svojim delom poskrbi, da razne pobude in akcije na terenu postanejo slišane, s čimer imam, v delovanju Mladinske iniciative za 3. razvojno os, tudi osebno izkušnjo. V tem smislu menim, da je prisotnost Koroškega radia tista, ki prispeva k utrjevanju koroške identitete in krepi delovanje koroške regije, čeprav ta formalno kot pokrajina ne obstaja.«

FOTO: Arhiv Koroške Novice

Ekipi Koroškega radia, ki vsakodnevno ustvarja program, želim uspešno delo v bodoče, predvsem pa, da bi se čim večkrat oglasili z lepimi in pozitivnimi informacijami. Verjamem, da bo v bo v bližnji prihodnosti tudi Koroški radio javnosti sporočil, da se je 3. razvojna os pričela graditi!

Nad Koroškim radiem je navdušena tudi Korošica Mojca Erjavec, sicer iz vrst NSi, ki je tudi občinska svetnica na Ravnah in bivša sodelavka zaposlenih na Koroškem radiu.

»Če kje, potem na Koroškem radiu drži tisto, da smo Korošci zmerom za mušter bili. In tudi to drži, da je ta radio vsako leto boljši, kakor vino, zato ob rosnem jubileju še na mnoga leta in še na veliko klepetanja! Kvaliteto dokazujejo številna pridobljena priznanja ter veliko zvestih poslušalcev, za katere je to še vedno edini radio. Njegovo regijsko noto in domačnost odličnih voditeljev sem velikokrat spremljala tudi v tujini, še dolgo po tem, ko sem imela čast radio spoznati tudi od znotraj. Še zdaj vsakemu, ki mi očita dolg jezik, povem, da so me vendar zanj včasih plačevali!«

FOTO: Osebni arhiv Mojca Erjavec

»Po zmotnem prepričanju pa se na radijskih valovih nisem prvič pojavila v Oddaji za mlade, ampak že veliko prej, pri rosnih šestih letih, ko sem po telefonu glasovala za »Zadnjo noč« v Popevki tedna Tomaža Ranca. In že takrat bila pečena radijka. Nikoli se nisem čisto poslovila od te svoje ljubezni, ki mi je dala širino, pogum in srčnost. Hvala vsem radijcem pred in za mikrofonom, da nam Koroško že tako dolgo vsak dan prinašate v dom in srce, kjerkoli že smo! Še na mnoga leta, s koroško trmo, za mušter vsem nam!«

Čestitko, namenjene Koroškemu radiu, pa je pripotovala tudi z gore v dolino, od koder se je v imenu pohodnikov, planincev in oskrbnikov koč, oglasila Sonja Podbregar.


Visok jubilej Koroškega radija pa praznujejo tudi na Uršlji gori, od koder se vsak dan sliši glas današnjega slavljenca, priljubljenega Koroškega radia. Ne le, da je na tem območju postavljen oddajnik, temveč valovom Koroškega radia zelo radi prisluhnejo tako planinci kot tudi oskrbnica Koče na Uršlji gori, Sonja Podbregar, ki Koroškemu radiu ob današnjem prazniku sporoča: »Ostanite se naprej zabavni in veseli, Uršlja gora je z vami vse dneve in noči. Na zdravje.«

Vsem že izrečenim voščilom pa se pridružuje tudi ekipa Koroških Novic. “Koroški radio želimo ti še mnogo uspešnih let delovanja, medsebojnega sodelovanja in zvestih poslušalcev. Zdržati 57 let in postati številka ena na Koroškem, ni mačji kašelj, Ostani takšen kot si, ker takšnega te radi poslušamo. Zabavaj in razveseljuj nas še vsaj naslednjih 57 let.”

Dogodki

V ritmu Koroške praznujemo tudi mi in naši bralci. Ob današnjem častitljivem 57. rojstnem dnevu Koroškega radia smo od nekaterih znanih in manj znanih Korošcev in Korošic prejeli nekaj voščil, namenjenih vsem, ki nas vsak dan razveseljujejo na frekvenci 97,2.