Search
Close this search box.

Koroški poziv k odprtju mejnih prehodov z Avstrijo

Predsednik Enotne liste, edine politične stranke koroških Slovencev, Gabriel Hribar je danes poslal poziv glede odprtja mejnih prehodov Pavličevo sedlo in Jezerski vrh med Avstrijo in Slovenijo. Izpostavlja, da sta s tem v zapostavljeni regiji prekinjena prost pretok blaga in storitev.

“V tem trenutku, ko se je Avstrija dogovorila z Nemčijo za odprtje mejnih prehodov, ni jasno, zakaj so mejni prehodi s Slovenijo še zaprti. V Slovenji so v zadnjem tednu potrdili do 18 novih okužb, v Nemčiji jih je bilo 6828,” je v pozivu zapisal Hibar. Dodal je, da takšna zadržanost avstrijske vlade glede odprtja meje s Slovenija ni ravno lepo darilo ob stoti obletnici koroškega plebiscita.

Opozarja, da je zaradi zaprtja omenjenih mejnih prehodov številnim otežena pot na delo in stiki s sorodniki. Hribar zato pristojne ministre poziva, naj uredijo odprtje mejnih prehodov vsaj čez dan. “Stoletja povezani kraji, kjer imajo ljudje poleg poklicnih odnosov tudi družinske in prijateljske povezave, se morajo zopet povezati,” je dodal.

Avstrija se je z Nemčijo dogovorila, da bo od petka izvajala le še naključne preglede na meji, od sredine junija pa bo v celoti odprla mejo. Podobne dogovore želi skleniti tudi z drugimi sosedami.

Med Slovenijo in Avstrijo je trenutno delno ali v celoti odprtih 12 mejnih prehodov, med njimi Trate, Radlje, Šentilj, Gornja Radgona, Karavanke, Ljubelj in Holmec. Prehod meje je še vedno dovoljen le izjemoma, med drugim za dnevne migrante.

Dogodki