Search
Close this search box.

Koroški pisatelj Urban Klančnik vam predstavlja svojo novo knjigo – Zavetišče

Knjiga je prežeta s kritiko moderne družbe, ki pa je vrhunsko vpeljana v samo zgodbo, tako da ta ne deluje prisiljeno. Številne odlične kritike pa roman zagotovo uvrščajo med tiste, ki jih morate prebrati.

Največja nočna mora vsakega starša je, da bi izgubil svojega otroka. In prav o tem govori sedmi roman koroškega pisatelja Urbana Klančnika.

Urban Klančnik je skozi leta raziskoval različne literarne žanre. Začel je s fantazijskim romanom Kalius, ki ga je začel pisati pri devetnajstih letih. Nadaljeval s skupkom zgodb Geneza, ki se lotevajo problematike, kot je pedofilija, alkoholizem… Tretji roman Droplja Krt pa je posegel na področje otroške/mladinske literature s pridihom družbeno-kritičnosti in satire. Četrti roman je nastal na pobudo avtorjevega očeta, gre pa za zgodovinski roman z naslovom Ali mrtvi sanjajo?, ki se loteva tematike druge svetovne vojne na Koroškem. Še dva romana sta del serije Oko kače, ki sta ponovno v sferi fantazije.

A Urban je v zadnjem času poudaril, da je najbolj ponosen na svoj zadnji roman Zavetišče: potovanje skozi reko Lethe. »Moram poudariti, da ne gre za avtobiografijo, a Zavetišče je moj najbolj oseben roman. Ogromno stvari, ki se dogajajo v njem, se je zgodilo tudi v resnici.« Avtor sicer o romanu ne želi povedati preveč. »Uvrščajo ga med znanstveno fantastiko, ampak ni. Če sem iskren, ga niti sam ne bi znal uvrstiti. Je precejšnja uganka.«

Kratek opis knjige pa pravi: oče in njegov dveletni sin obupano iščeta zavetje v razpadajočem svetu. Ganljiva in srhljiva zgodba o brezpogojni ljubezni med očetom in sinom v neizprosnem svetu.

Zavetišče: potovanje skozi reko Lethe je psihološka drama, ki spremlja nekdanjega arhitekta Tristana Schusterja in njegovega dveletnega sina Aleksa. Po svetovni pandemiji poskušata oče in sin priti do koče, v kateri je Tristan kot otrok preživljal poletne počitnice. To je edini kraj, za katerega obupani oče verjame, da bosta s sinom tam na varnem. Vendar njuno potovanje do zavetišča razkrije šokantno skrivnost. »Glavni protagonist, Tristan, je oseba, ki bi bil pripravljen umreti za svojo ženo. Za svojega otroka pa bi bil pripravljen tudi ubijati,« je še povedal avtor.

Vabljeni k branju, saj knjige nas bogatijo.

Vir: Urban Klančnik

Dogodki

Knjiga je prežeta s kritiko moderne družbe, ki pa je vrhunsko vpeljana v samo zgodbo, tako da ta ne deluje prisiljeno. Številne odlične kritike pa roman zagotovo uvrščajo med tiste, ki jih morate prebrati.