Search
Close this search box.

Koroški in celjski policisti ustavili več vinjenih voznikov in zaznali 36 kršitev pešcev. Obravnavali so tudi dve hujši prekoračitvi hitrosti

V petek so policisti na Celjskem in Koroškem poostreno nadzirali udeležbo v cestnem prometu. Poudarek poostrenega nadzora je bil na prisotnosti alkohola pri voznikih in na ravnanjih pešcev.

V nadzoru, ki je potekal med 12. in 24. uro, so z alkotesti preizkusili 275 voznikov. Devet jih je vozilo pod vplivom alkohola, od tega jih je sedem preseglo stopnjo 0,52 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Dva pijana voznika so obravnavali tudi včeraj. Oba so ustavili na šentjurskem območju. Eden je imel 0,65, drugi pa 0,66 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka.

“Naj spomnimo, da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih,” opozarjajo na PU Celje.

Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov. Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat,” še dodajajo policisti PU Celje.

Alkohol ne sodi v promet, zato nikar ne vozite če ste pili alkoholne pijače,” so pozvali.

V petek so policisti nadzirali tudi ravnanja pešcev v cestnem prometu. Pešci, ki so najbolj ranljiva skupina v cestnem prometu, so pogosti kršitelji cestnoprometnih predpisov. Samo v petek so zaznali 36 kršitev pešcev. 33 so jih opozorili, trem so izdali plačilne naloge.

Pešci so v zimskih dneh, ko je hitro temno, še posebej izpostavljeni nevarnosti, zato znova opozarjamo, naj poskrbijo za svojo vidnost in naj upoštevajo cestnoprometne predpise, so navedli na PU Celje.

V soboto so na območju PU Celje obravnavali tudi dve hujši prekoračitvi hitrosti na avtocesti. Tuja voznica osebnega vozila je mimo stacionarnega radarja na Slatini, kjer je omejitev hitrosti 100 km/h, vozila s hitrostjo 198 km/h. Globa predpisana za tovrsten prekršek znaša 1.200 € plus stranska sankcija 9 kazenskih točk.

Na avtocestni relaciji Celje – Vransko smo pri kontroli prometa z laserskim merilnikom zaznali voznika osebnega vozila, ki je pri omejitvi 130 km/h vozil s hitrostjo 203 km/h. Vozniku smo izdali plačilni nalog. Predpisana globa za omenjeni prekršek znaša 1.200 €.

“Vse udeležence cestnega prometa znova opozarjamo, naj bodo pri vožnji strpni, spoštljivi do drugih udeležencev ter naj upoštevajo cestnoprometne predpise,” še opozarjajo policisti.

Dogodki

V petek so policisti na Celjskem in Koroškem poostreno nadzirali udeležbo v cestnem prometu. Poudarek poostrenega nadzora je bil na prisotnosti alkohola pri voznikih in na ravnanjih pešcev.