Search
Close this search box.

Koroški gasilci na Krasu: “Na terenu je zelo hudo, naredili smo umik, štele so sekunde”

Požar na goriškem Krasu še ne pojenja. Na območju požara sirena za splošno nevarnost, na italijanski trani že gorijo hiše.

Močan požar na goriškem Krasu ne pojenja. Na terenu je preko 500 gasilcev, 109 jih je danes prišlo na pomoč tudi iz Koroške.

Gasilci imajo izredno težko delo, PGD Mislinja so sporočili, da je na terenu zelo hudo in, da so naredili umik – štele so sekunde. Sporočili so, da so zaenkrat vsi živi in zdravi.

Na območju požara na goriškem Krasu sirena za splošno nevarnost, na italijanski strani že gorijo hiše

Bitka z ognjem se je na tržaškem in goriškem Krasu – pri Medjivasi, Moščenicah in Sabličih – nadaljevala celo noč, poroča Primorski dnevnik. Na terenu gasilcem pomaga tudi več helikopterjev. Prebivalci Tržiča so prejeli opozorilo, naj ne zapuščajo svojih domov, ponekod je oviran ali onemogočen tudi cestni in železniški promet.

Gasilske enote celotne dežele Furlanije-Julijske krajine so v sodelovanju s slovenskimi kolegi, gozdarji in civilno zaščito poskušale zajeziti požar na Krasu. Brezvetrje je omogočilo, da so gasilci pred ognjem ubranili hiše v Sabličih, od koder so evakuirali približno dvajset prebivalcev, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Gasilci so v jutranjih urah sporočili, da opažajo izboljšanje stanja, a dodali, da ogenj še ni povsem pod nadzorom. Ponoči je na pomoč italijanskim kolegom priskočilo 15 slovenskih gasilcev s terena na goriškem Krasu. Že v torek so jim pomagali tudi člani Kraške gasilske zveze.

Požar se je sicer ponoči razširil tudi proti vasi Jamlje. Poganjal ga je močan veter, ki je večkrat spremenil smer. Okrog 11. ure dopoldne so bili ognjeni zublji po besedah domačinov oddaljeni le kakih 150 metrov od hiš. Že v torek zvečer je bila vsa vas v dimu. Domačini so se zaprli v hiše, na oknih so razprostirali mokre rjuhe, da bi preprečili dimu vstop v stanovanja, poroča Primorski dnevnik.

Požar že od jutra gasi osem helikopterjev. Domačini so povedali, da pri gašenju sodelujejo tudi gasilci iz Slovenije, ki so bili doslej na delu na odseku med Jamljami in Komarjami, kjer so zjutraj uspešno zaustavili širjenje požara v smeri ceste, ki vodi v Brestovico. V Jamljah so domačini našteli vsaj dvajset vozil slovenskih gasilcev.

V pomoč gasilcem sta zjutraj prileteli tudi dve letali Canadair. Kot je razvidno iz portala FlightRadar24.com, eno od letal kroži med Jadranskim morjem, kjer zajema vodo, in vasjo Sabliči, kjer vodo odmetava na požarišče. Drugo letalo ni več dejavno.

Kar zadeva vzroke požara, se zdi najbolj verjetno, da so ogenj sprožile iskre, ki so nastale zaradi zaviranja vlaka. Močan veter, ki je takrat pihal nad Krasom, in suha vegetacija sta hitro podžgala prve plamene, dodaja Ansa.

Lokalne oblasti v Tržiču so ob tem danes prebivalce opozorile, naj se ne gibljejo na prostem, saj je zrak zaradi dima močno onesnažen. “Če lahko, ne zapuščajte hiše. Raje ne hodite ven, ne ukvarjajte se s športnimi dejavnostmi. Okna naj bodo zaprta,” je na Facebooku zapisala županja Tržiča Anna Maria Cisint.

Tržiška županja je zaradi hude onesnaženosti zraka danes z uredbo odredila tudi obvezno nošenje maske tipa FFP2 na prostem in prepovedala obratovanje tržnic, zaprta je tudi ladjedelnica Fincantieri. Po poročanju Anse je nočno brezvetrje povzročilo izjemno visoke vrednosti delcev PM10 v zraku.

Zaradi požarov na tržaškem in goriškem Krasu so ponekod zaprte avtoceste ter več regionalnih in lokalnih cest. Avtocesta Trst-Benetke je delno zaprta med Moščenicami in Vilešem, promet preusmerjajo že na avtocestnem priključku proti Sesljanu. Avtocestni odsek med Redipuljo in Moščenicami v smeri proti Trstu je spet odprt.

Cesta na Dol je zaprta, iz Gorice je promet preusmerjen proti Vilešu. Tu so sicer že v jutranjih urah nastajale vrste tovornih vozil. Tudi na odprtih cestah med Sesljanom in Tržičem so nastali zastoji, poroča Primorski dnevnik.

Mejna prehoda Fernetiči in Rabujež sta zaprta za tovornjake s težo nad 7,5 tone, s čimer naj bi pomagali preprečiti dodatne zastoje. Še vedno je prekinjen tudi železniški promet, kar povzroča veliko nevšečnosti potnikom in tržaškemu pristanišču.

VIR: STA

Dogodki

Požar na goriškem Krasu še ne pojenja. Na območju požara sirena za splošno nevarnost, na italijanski trani že gorijo hiše.