Search
Close this search box.

Koroški dom starostnikov kmalu s ponudbo dnevnih in začasnih namestitev na Ravnah

Koroški dom starostnikov s sedežem v Črnečah in enoto v Slovenj Gradcu je sredi večjih investicij. Predvidoma v dveh mesecih bo na Ravnah odprl prostore za dnevni center in začasne namestitve. Če bo uspešen na razpisih, začasne namestitve načrtuje tudi drugje. Kadrovske potrebe za zdaj uspešno rešujejo, pravi direktorica zavoda Katja Pavlinič Šoba.

Trenutno pod okriljem največjega doma za starejše na Koroškem potekata dva investicijska projekta, eden na matični enoti v Črnečah, drugi na nastajajoči novi enoti na Ravnah na Koroškem.

V Črnečah poteka gradnja dveh prizidkov, hkrati pa je načrtovana tudi delna obnova doma. Gradnja prizidka za osebe z demenco, kjer bo na voljo 34 postelj, je že skoraj zaključena. Med drugim manjka še oprema, prav tako je treba zaključiti dela v okolici.

“Pričakujemo, da bi v roku enega meseca in pol že lahko preselili osebe z demenco v nove prostore,” je za STA povedala direktorica Koroškega doma starostnikov Katja Pavlinič Šoba, ki ta zavod vodi eno leto.

V drugem prizidku pa bodo uredili prostore delovne terapije in fizioterapije, tam so načrtovani še prostori za ambulanto in prostori za nove storitve v skupnosti, kot jih predvidevajo tudi državne usmeritve dolgotrajne oskrbe. Če bo treba, bodo tam začasno uredili tudi dnevni center, čeprav je dolgoročno želja, da bi takšen center vzpostavili nekje v središču Dravograda, je dejala Pavlinič Šoba.

Gradnja drugega prizidka bi se po načrtih morala zaključiti do 30. septembra letos, prav tako delna notranja prenova obstoječih prostorov, ki se bo kmalu začela. V okviru te prenove bodo preuredili zdajšnje sobe z več posteljami v dvo- in enoposteljne, hkrati bodo prenovili kopalnice in inštalacije.

Naložba v oba prizidka in delno prenovo je vredna 5,5 milijona evrov, sredstva so pridobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj iz virov React EU.

Iz istega vira je financiran tudi projekt izgradnje centra KO-RA na Ravnah na Koroškem, ki bo nova enota Koroškega doma starostnikov. Prvi del tega projekta – to je vzpostavitev dnevnega centra za 14 oseb in prostorov za 18 začasnih namestitev – je že v fazi pridobivanja uporabnega dovoljenja. Pavlinič Šoba pričakuje, da ga bodo dobili v nekaj dneh, in upa, da bi ga bodo lahko odprli v dveh mesecih.

Del te naložbe je tudi prenova prej propadajočega gradu Javornik, ki je spomenik lokalnega pomena, a v lasti države, zaradi česar imajo po besedah direktorice nekaj težav pri pridobivanju sredstev na razpisih. Potrebovali bi namreč dodatna sredstva za dokončanje del, zato iščejo dodatne vire.

Sicer pa so v dvorcu predvideni prostori za knjižnico, kavarno, druženja s svojci in spremljajoče dejavnosti. Koroški dom starostnikov je doslej za gradnjo centra KO-RA prejel 1,4 milijona evrov, dodatnih 400.000 evrov je za statično sanacijo dvorca prispevala Občina Ravne na Koroškem.

Projekt KO-RA v drugi fazi predvideva gradnjo doma za dolgotrajnejše namestitve s 25 mesti, pri čemer bodo tam vzpostavili toliko postelj, kolikor jih bo v Črnečah manj zaradi prenove večposteljnih sob. Lesena konstrukcija novega doma na Ravnah je že postavljena.

Pri projektu so se soočali s ponudbami za gradbena in obrtniška dela, višjimi od razpoložljivih sredstev, zato zdaj iščejo dodatne vire za opremo oz. dokončanje projekta. Tudi to gradnjo bi morali zaključiti do 30. septembra in nato do 15. decembra dobiti uporabno dovoljenja, a direktorica upa na možnosti podaljšanja rokov.

Povedala je tudi, da se na razpise za sredstva iz načrta za okrevanje in odpornost prijavljajo še s tremi projekti za izgradnjo začasnih namestitev, in sicer v Slovenj Gradcu in na Ravnah za po 24 mest, v Mežici pa za 48 mest.Mi se premikamo res v smeri teh novih storitev v sklopu zakona o dolgotrajni oskrbi, da ponudimo čim več storitev, oziroma da bi lahko za starejše skrbeli v skupnosti,” je razložila sogovornica.

Sicer pa je zanimanje tako za namestitve kot z delo v centru KO-RA na Ravnah po njenih besedah veliko. Razpis za vodjo enote na Ravnah je bil objavljen minuli teden, za ostale kadre še ne, je pa Pavlinič Šoba dejala, da imajo že kar nekaj zbranih ponudb zainteresiranih za delo v enoti na Ravnah.

Dogodki

Koroški dom starostnikov s sedežem v Črnečah in enoto v Slovenj Gradcu je sredi večjih investicij. Predvidoma v dveh mesecih bo na Ravnah odprl prostore za dnevni center in začasne namestitve. Če bo uspešen na razpisih, začasne namestitve načrtuje tudi drugje. Kadrovske potrebe za zdaj uspešno rešujejo, pravi direktorica zavoda Katja Pavlinič Šoba.