Search
Close this search box.

Koroške občine z novimi ukrepi, vlada o ‘mega zakonu’ za pomoč ob epidemiji koronavirusa

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

SLOVENJ GRADEC – Regionalna agencija za Koroško poziva ponudnike nastanitvenih kapacitet, da svoje kapacitete ponudijo na razpolago, če le lahko. Za več informacij so dosegljivi na turizem@rra-koroska.si.

Mestna občina Slovenj Gradec je v sodelovanju s službami in JZ Spotur pripravila seznam ponudnikov hrane, ki opravljajo storitev dostave na dom ali hrano pripravljajo v svojih lokalih in jo distribuirajo brezstično. Na seznamu, ki ga bodo sproti posodabljali, so tudi spletne trgovine s ponudbo hrane. Nahaja se na povezavi http://www.slovenjgradec.si/Portals/0/Dokumenti/Koronavirus/Seznam_ponudnikov_hrane_MOSG.pdf?ver=2020-03-20-105018-643.

Za varstvo predšolskih otrok je zaenkrat na voljo šest prostovoljcev. Vso koordinacijo med starši in prostovoljci vodi ravnateljica VVZ Slovenj Gradec. Za osnovnošolce sta na voljo dva prostovoljca.

Zaradi zagotavljanja čistega ozračja je na celotnem območju Mestne občine Slovenj Gradec obdelovalcem kmetijskih površin in ostalim občanom prepovedano polivanje gnojevke ali drugo gnojenje zemljišč, povzročanje smradu ali izpustov ter kurjenje na prostem.

Na Mestni občini Slovenj Gradec bodo omogočili vnos podatkov za prostovoljce in starše (prosilce) za predšolske otroke in učence do 5. razreda, ki nujno potrebujejo varstvo, preko spleta na spletnem naslovu: krizni@slovenjgradec.si.

RAVNE NA KOROŠKEM – nudi nujno individualno varstvo otrok le za zdrave otroke staršev zaposlenih v zdravstvu, policiji, vojski, komunalnih službah, živilskih trgovinah, lekarnah, domovih za ostarele, poštah, redarstvih, službah obveščanja, civilne zaščite in energetike. Starši naj se za potrebe varstva obrnejo na elektronski naslov civilnazascitaORK@gmail.com, informacije pa lahko dobijo tudi na telefonski številki CZ 031 380 615.

Humanitarne organizacije občine, Civilne zaščite in prostovoljci skrbijo za nemoteno dostavo hrane ranljivim skupinam. Za vse, ki nimajo možnosti, da bi jim kdo opravil nakupe, dostavil zdravila, opravil nujno storitev je na voljo telefonska številka za nujno oskrbo občanov v stiski 031 380 615 ali brezplačna 24 urna številka za nujno oskrbo občank in občanov 080 41 40.

Mestna tržnica je odprta vsako sredo, petek in soboto, od 8. do 13. ure. Možni ponudniki na tržnici lahko vse informacije dobijo na telefonski številki 040 745 464 ali na spletni strani občine.

Nevladna humanitarna organizacija Ozara Slovenija občanom občine Ravne na Koroškem nudi psihosocialno pomoč in informiranje preko telefona in elektronske pošte, od ponedeljka do petka, med 8. in 15. uro, na telefonski številki 031 526 848 ali 02 87 50 630 ali na elektronski pošti: barbara.susnik@ozara.org

Delovanje občinske uprave: urejanje vseh zadev je možno elektronsko; na spletni strani www.ravne.si so na voljo obrazci (https://ravne.si/eVloge) in vsi elektronski naslovi uslužbencev (https://ravne.si/objave/230) oblikovani po sistemu ime.priimek@ravne.si in telefonsko številko 02 82 16 000 ali 051 334 817 (med 9. in 11. uro).

Prostovoljci so dobrodošli na telefonski številki poveljnika civilne zaščite: 031 300 012. Začasno so zaprte vse javne ustanove. Izjemi sta lekarna in zdravstveni dom, kjer veljajo posebna navodila.

ČRNA NA KOROŠKEM/DORNAVA/IG/DOBRNA/RADOVLJICA – Institucionalni centri, kjer skrbijo za osebe z motnjami v duševnem razvoju, so zaradi epidemije novega koronavirusa uvedli vrsto ukrepov, s katerimi želijo zaščititi to že sicer ranljivo populacijo. Ustavljene so mnoge dejavnosti, močno so omejeni izhodi in stiki s svojci, ob tem pa tudi ti centri sporočajo, da bi potrebovali več zaščitne opreme.

CELJE – V slovenskih zdraviliščih, ki so z izbruhom epidemije koronavirusa od sredine tega meseca zaprta, so skoraj vse rezervacije za veliko noč odpovedane. Te prestavljajo na začetek poletja ali jeseni, v Skupnosti slovenski naravnih zdravilišč pa se bojijo, da bi lahko imeli letos tudi za do 35 odstotkov manj prometa.

LJUBLJANA – Nekaj ponudnikov zemeljskega plina se je odločilo, da v času, ko je večina prebivalcev več časa doma, zniža račun za zemeljski plin in tako omogoči prihranek pri stroških za ogrevanje, saj so se temperature v zadnjih dneh znižale. Energetika Ljubljana je denimo sporočila, da bo uporabnikom zemeljskega plina omogočila za 10 oziroma 20 odstotkov nižje cene glede na redni cenik, podjetje Energija plus bo za gospodinjstva in male poslovne kupce znižalo cene plina za 30 odstotkov. Nekateri ponudniki plina pa menijo, da trenutno ni podlage za znižanje cen.

SVET

NEW YORK – Ameriški predsednik Donald Trump je v petek podpisal 2200 milijard dolarjev vreden zakon o gospodarski pomoči podjetjem in posameznikom zaradi pandemije koronavirusa, število okužb pa je v državi že preseglo 100.000. Do petka zvečer so v ZDA našteli 1693 smrtnih žrtev covida-19. Samo v najhuje prizadeti zvezni državi New York je bilo okužb 46.016, smrti pa 610.

WUHAN – Na Kitajskem so v zadnjem dnevu zabeležili 54 primerov okužb z novim koronavirusom, vse so bile prinesene iz tujine. Z današnjim dnem je na Kitajskem začela veljati prepoved vstopa tujcev v državo z izjemo diplomatov ter članov posadk letal in ladij. V mesto Wuhan, kjer se je novi virus prvič pojavil, pa so po dveh mesecih odprli prometne povezave.

SEUL – V Južni Koreji so danes potrdili 146 novih primerov okužb z novim koronavirusom, kar je precejšen porast glede na petek, ko so jih zabeležili 91, je sporočil tamkajšnji center za nadzor in preprečevanje bolezni. Pet ljudi je umrlo. Skupno število okužb v tej državi se je tako povečalo na 9478, število smrtnih žrtev zaradi covida-19 pa na 144.

LJUBLJANA – Zaradi svetovne pandemije novega koronavirusa je po vsem svetu po oceni Svetovnega in potovalnega turističnega sveta (WTTC) pod vprašajem 75 milijonov delovnih mest, kar je okoli 23 odstotkov vseh delovnih mest v panogi. Turizmu grozi izpad BDP v višini 2100 milijard ameriških dolarjev, povzema Slovenska turistična organizacija (STO). Turizem v globalni bruto domači proizvod (BDP) prispeva 10,4 odstotka, neposredno pa zagotavlja vsako deseto delovno mesto. Tveganje za izgubo službe v turističnem sektorju se je zaradi pandemije povečalo za 50 odstotkov, ugotavlja WTTC.

NEW YORK – Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v petek naznanil začetek projekta proti dezinformacijam v času pandemije koronavirusa. Guterres je poudaril, da se mora svet boriti ne le proti pandemiji ampak tudi proti naraščajočim dezinformacijam o tej virusu in bolezni.

ŠPORT

LONDON – Formula 1 v boju proti pandemiji koronavirusa ponuja svojo tehnološko pomoč. Sedmerica moštev kraljevskega avtomobilističnega tekmovanja s sedežem v Veliki Britaniji je ponudila podporo svojih tehnoloških oddelkov pri izdelavi in transportu respiratorjev, poročajo agencije. Kot so v petek sporočili iz vodstva tekmovanja, se je sedmerica ekip pridružila industrijski iniciativi na Otoku, ki želi v kriznih časih poskrbeti za izdelavo in nabavo nekatere najbolj nujne medicinske opreme, predvsem respiratorjev, za boj s pandemijo in podpreti britansko vlado.

SALT LAKE CITY – Francoz Rudy Gobert in njegov soigralec pri moštvu Utah Jazz Donovan Mitchell sta bila prva košarkarja v severnoameriški ligi NBA, ki sta bila pozitivna na novi koronavirus. Njuna 14-dnevna izolacija je obrodila sadove, oddelek za zdravje v ameriški zvezni državi Utah je sporočilo, da sta prebolela koronavirus. Ne glede na to bosta Gobert in Mitchell še vedno ostala v osamitvi ter skupaj z drugimi košarkarji ter zaposlenimi v klubu spoštovala priporočilo vodstva lige NBA ter ameriškega ministrstva za zdravje in se zadrževala le v svojem domu.

TOKIO – Slovenska veleposlanica na Japonskem Ana Polak Petrič je bila že v prvem letu službovanja tesno vpeta v projekt olimpijskih iger v Tokiu. Po preložitvi iger za leto dni je Polak Petričeva v pogovoru za STA povedala, da so takšno odločitev že nekaj časa pričakovali. “Sprejemamo jo kot razumno in pametno,” je dejala nekdanja vrhunska športnica.

Dogodki