Koroške občine ob Dravi z dodatno infrastrukturo za še več doživetij ob reki

V okviru projekta Naša Drava je pet koroških občin, ki ležijo ob Dravi, uredilo dodatno urbano opremo ob reki, ponekod pa so zagotovili tudi električna kolesa in kajake. S tem želijo ob hkratnem urejanju Dravske kolesarske poti še krepiti ponudbo doživetij ob reki. Bruto vrednost sicer širšega projekta za pet koroških občin znaša 120.000 evrov.

Celotni projekt Naša Drava, skupno vreden okoli 972.000 evrov, združuje vse slovenske občine ob reki Dravi oz. deset lokalnih akcijskih skupin (LAS). Za pet koroških občin – občine Dravograd, Vuzenica, Muta, Radlje ob Dravi in Podvelka – je projekt vodila LAS Mislinjske in Dravske doline, ki je rezultate svojega dela projekta predstavila na današnji novinarski konferenci v Vuzenici.

V vseh petih koroških občinah so v bližini reke Drave namestili nekaj nove urbane opreme. Večinoma so to mize, klopi, koši za smeti in nasloni za kolesa, ponekod so namestili počivalnike in informacijske table. Največ opreme je v Vuzenici, kjer so kupili tudi pet električnih koles in pet kajakov, dve električni kolesi imajo tudi v Dravogradu in eno v Radljah.

S tem želijo po besedah Lidije Požgan iz LAS Mislinjske in Dravske doline slediti tudi trendu naraščajoče izposoje električnih koles. V Vuzenici si lahko trenutno kolesa brezplačno izposojajo občani, za prihodnje leto pa napovedujejo vzpostavitev sistema širše izposoje. Občine pa si želijo, da bi jim v prihodnje uspelo vzpostaviti tudi sistem medsebojne izposoje koles.

Projekt Naša Drava je sofinanciran iz sredstev evropskega kmetijskega sklada in državnih sredstev iz programa razvoja podeželja. Svoj delež so k projektu dodale tudi posamezne občine.

To ni prvi skupni projekt koroških občin, vezan na reko Dravo. Med drugim so v preteklosti nekaj infrastrukture že zgradile v okviru projekta Drava kot priložnost, vse več urejenih kolesarskih poti in spremljajoče infrastrukture pa obiskovalcem ponuja tudi Dravska kolesarska pot, ki se navezuje na avstrijski in hrvaški del kolesarskih poti ob tej reki.

Načrtov pa koroškim občinam ob Dravi tudi za v prihodnje ne manjka. Kot je danes povedal župan Občine Vuzenica Franjo Golob, si želijo plovnost na reki Dravi na območju med hidroelektrarnama Vuzenica in Vuhred urediti s posebno uredbo, razvijajo pa tudi taxi ponudbo na tem območju reke Drave.