Search
Close this search box.

Koroške občine naj bi zadržale maske iz serviet, a jih nekatere vsaj za zdaj ne bodo delile

Župani koroških občin so na današnji videokonferenci razpravljali o dobavljenih maskah, izdelanih iz serviet in dveh elastik. Po besedah predsednika Sveta koroške regije Franja Goloba so se dogovorili, da mask ne bodo vračali upravi za zaščito in reševanje. So pa nekateri župani že sklenili, da jih vsaj za zdaj tudi delili ne bodo.

V sredo je precejšnje razburjenje med nekaterimi koroškimi župani in člani občinskih štabov civilne zaščite povzročila pošiljka mask, ki jih je občinam poslala Uprava RS za zaščito in reševanje. Maske so izdelane iz serviet in dveh elastik in po mnenju nekaterih niso primerne za uporabo, zato so med drugim v Črni in Dravogradu napovedali, da jih bodo vrnili upravi.

O tem so danes na že tretji videokonferenci v času epidemije novega koronavirusa govorili koroški župani v okviru Sveta koroške regije. Kot je po zaključku videokonference za STA dejal predsednik sveta regije in župan Občine Vuzenica Franjo Golob, so sprejeli sklep, da bodo občine te maske zadržale. So pa nekateri župani že napovedali, da bodo maske shranili za pozneje, nekateri pa, da jih bodo razdelili občanom in podjetjem, je dejal.

Županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak, ki je v sredo ocenila, da maske niso primerne za uporabo, je danes za STA pojasnila, da so se zdaj odločili, da bodo maske zadržali, a jih za zdaj ne bodo razdeljevali, ampak bodo počakali na dodatna mnenja glede ustreznosti mask.

Tudi v Slovenj Gradcu teh mask ne bodo delili med občane. Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je povedal, da bodo prav tako počakali na dodatna mnenja na državni ravni v zvezi z maskami. Slovenj Gradec jih je prejeli 3800.

Tudi podžupan Občine Dravograd Anton Preksavec še vedno meni, da maske niso primerne za uporabo in se sprašuje o smiselnosti shranjevanja mask v skladiščih. “Jutri se bomo na štabu civilne zaščite dokončno odločili, kaj narediti z njimi,” je za STA dejal Preksavec, ki sicer ni sodeloval na današnji videokonferenci koroških županov. Občino Dravograd je po pooblastilu županje Marijane Cigala zastopal direktor občinske uprave Črtomir Epšek.

Na Upravi RS za zaščito in reševanje so v sredo pojasnili, da so poslane maske namenjene splošni uporabi, torej ljudem za uporabo pred vstopom v trgovine, lekarne in podobno, ne pa medicinskemu osebju. Skupno so okoli 300.000 takšnih zaščitnih mask namenili regijam, ki so jih nato distribuirale občinam. Maske naj bi Zavodu RS za blagovne rezerve dobavili podjetji Korez-Sorting Group in Lukač, so še navedli na upravi.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je medtem na Twitterju zapisal, da so maske domače proizvodnje prestale strokovno preverjanje materiala na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. “Dvomi in celo posmehi, da gre za slab izdelek, so zlonamerni in celo sramotni do slovenske domače obrti, ki tedensko ustvari že več kot 700.000 zaščitnih mask. Če to ni dosežek, res ne vem, kaj je,” je zapisal.

Po poročanju časnika Finance gre za maske, ki so narejene iz serviet družbe Seti iz Kranja, za nošenje na obrazu pa so opremljene z elastikami. Država je pogodbe o dobavi podpisala s podjetjema Zaščita Lukač in Korez-Sorting Group, skupna vrednost pogodb je 860.000 evrov.

S podjetjem Korez Sorting Group iz Grobelna je država po poročanju Financ podpisala pogodbo v vrednosti 380.000 evrov, podjetje pa mora za ta denar do 17. aprila dobaviti 500.000 štirislojnih mask airlaid. Cena za masko po pogodbi je 76 centov oziroma 92 centov z DDV.

Po poročanju 24 ur pa naj bi podjetje Zaščita Lukač za izdelavo zaščitnih mask iz serviet dobilo posel v vrednosti 480.000 evrov. Zaščita Lukač mora skladno s pogodbo do 1. junija državi dobaviti 600.000 mask, pri čemer je cena za eno 80 centov. Do srede so jih dobavili 330.000, je za 24 ur pojasnil eden od direktorjev Robert Lukač. Povedal je, da pri izdelavi mask niso uporabili navadnih kuhinjskih gumic, ampak kirurško elastiko iz Španije, ki ne ovira ljudi pri nošenju in da je zato cena tudi malo višja.