Search
Close this search box.

Koroške knjižnice prejele knjige v akciji Podarimo knjige

Avstrijska veleposlanica Sigrid Berka in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip sta v nedeljo na sklepnem dogodku dobrodelne akcije Podarimo knjige v Ljubljani desetim nevladnim in neprofitnim ustanovam v Sloveniji ter Osrednji knjižnici Slovencev na Hrvaškem v Karlovcu podarila knjige slovenskih in avstrijskih avtorjev in avtoric.

Knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov so prejele organizacije, ki so dejavne na socialnem, kulturnem ali izobraževalnem področju, so sporočili z avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani.

Veleposlanica je ob tem poudarila pomen branja knjig, predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu pa, da je tokrat težišče na koroški regiji, saj so lani obhajali 100-letnico preselitve Mohorjeve družbe iz Celovca na Prevalje. “Ponosni smo, da lahko Mohorjeva družba v Celovcu s to akcijo še naprej izpolnjuje svoje poslanstvo utrjevanja slovenskega jezika in ohranjanja kulture,” je dejal Olip.

Preberite tudi: Z Mohorjevo mašo so na Prevaljah obeležili 100. obletnico prihoda Mohorjeve družbe iz Celovca na Prevalje (FOTO)

Knjižni paket so v obliki bona prejeli Zveza prijateljev mladine Slovenije – ZPMS, Zavod Nazaj na konja – Družinski center Kidričevo, Slovenska karitas, Osnovna šola Janka Kersnika Brdo – Podružnična šola Krašnja, Osnovna šola Mežica, Osnova šola Franja Goloba Prevalje, Krajevna skupnost Šentanel, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem – enota Mežica, Internacionalno društvo Most svobode – Freiheitsbrücke – Freedombridge Maribor, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić – Osrednja knjižnica Slovencev na Hrvaškem in Društvo Kočevarjev staroselcev.

V letošnji akciji bo podarjenih preko 2000 izvodov najrazličnejših knjig, ki bralcem pomagajo pri spoznavanju novega in drugačnega. Hkrati so knjige tudi spodbuda za branje in prispevajo h krepitvi kulture branja, so zapisali na veleposlaništvu.

V akciji, ki ob sodelovanju Republike Avstrije – Urada zveznega kanclerja in Mohorjeve družbe v Celovcu poteka od leta 2002, je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih preko 53.000 izvodov knjig. Prejemniki so nevladne organizacije, ki delujejo v Sloveniji, pa tudi različna slovenska društva zunaj njenih meja.

Dogodki