Koroška za male junake zasijala v zlati barvi

Včeraj smo obeležili mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Junaki 3. nadstropja so ob tem pozivali, da si pripnete zlato pentljo in tako pomagate ozaveščati o tej bolezni. Dnevu so se pridružila tudi nekatera mesta, ki so v znak podpore pomembne zgradbe osvetlila z zlato barvo. V Ljubljani je bil to Cankarjev dom, za vse male junake pa je zasijalo tudi na Koroškem.

Simbol težkega boja proti otroškemu raku je zlata pentlja, zato so tudi v Slovenj Gradcu z zlato barvo osvetlili kulturni dom.

FOTO: Tilen Klugler

Pridružila se je tudi občina Dravograd, ki je zlato barvo osvetlila kolesarski most.

FOTO: Anton Preksavec

V Črni na Koroškem so z zlatorumeno barvo osvetlili Plečnikov spomenik.

FOTO: Občina Črna

Občina Ravne na Koroškem je z namenom ozaveščanja in v znak podpore malim junakom in še pogumnejšim staršem in skrbnikom pristopila k vseslovenski pobudi – rumenozlati osvetlitvi občinske stavbe.

FOTO: Občina Ravne

Junaki 3. nadstropja, društvo staršev otrok, zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku želi v letu 2021 glas o mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku razširiti predvsem v šole in vrtce. Za njih so pripravili zlate pentlje, ki simbolizirajo ozaveščanje, hitrejše diagnosticiranje ter manjše število smrti, invalidnosti in posledic zdravljenja.

V Sloveniji za rakom zboli od 70 do 80 otrok na leto, vsak teden pa raka na novo odkrijejo pri enem ali dveh. V razvitem svetu je otroški rak drugi najpogostejši vzrok smrti, pri otrocih, starih od 5 do 14 let. V Sloveniji zaradi raka leto umre od 10 do 15 otrok.