Search
Close this search box.

Koroška vnovič finalno stičišče mladih literarnih ustvarjalcev

Letošnji Festival mlade literature Urška se bliža zaključku. V Slovenj Gradcu bodo danes potekale literarne matineje in klepeti, na večerni osrednji prireditvi pa bodo razglasili letošnjega uršljana ali uršljanko. Za finaliste festivala v soboto pripravljajo še literarno delavnico, nekaj dogajanja po festivalu bo prihodnji teden tudi v Ljubljani.

Finaliste letošnjega literarnega festivala, namenjenega mladim avtorjem, je izbral državni selektor, pesnik, prevajalec in urednik Gregor Podlogar. Ta je v začetku maja prejel v branje izbrana besedila 20 nominiranih avtorjev in avtoric v šifrah. Izbral je pet finalistov oz. besedil pod šiframi, ki so jih razglasili na 50. srečanju pesnikov in pisateljev začetnikov 17. junija v Sveti Trojici v Slovenskih Goricah.

Finalisti Festivala mlade literature Urška 2022 so Vid Karlovšek iz Kopra, Katja Kožuh iz Škofje Loke, Ema Odra Raščan iz Ljubljane, Mojca Petaros iz Trsta in Ines Tobias iz Maribora. Zmagovalca oz. uršljana ali uršljanko 2022 bodo razglasili na osrednji prireditvi festivala, ki se bo ob 18. uri začela v amfiteatru nove stavbe slovenjgraškega šolskega centra.

Finalisti festivala Urška in gosti se bodo že dopoldne zbrali v Knjižnici Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu, od tam pa se bodo podali na različne lokacije po mestu, kjer bodo sodelovali na literarnih matinejah z dijaki in profesorji.

V Čajnici Peč bo popoldne svoj prvenec, zbirko kratkih zgodb z naslovom Nedaleč, predstavil avtor, ki je lanski uršljan, Alex Kama Devetak. Pogovor z njim bo vodila pisateljica in prevajalka Nataša Kramberger.

Organizator festivala, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, za finaliste festivala v soboto v Slovenj Gradcu pripravlja še literarno delavnico “o pesniški mehaniki in nekaterih drugih literarnih pogonih“, ki jo bo vodil Podlogar.

Nekaj pofestivalskega dogajanja se obeta še v Ljubljani, in sicer v četrtek, 20. oktobra, v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna. Tam bo potekal literarno-glasbeni večer s finalisti Urške 2022 in predstavitvijo že omenjene prvenke Nedaleč avtorja Alexa Kama Devetaka.

Dogodki