Search
Close this search box.

Koroška v gibanju ob svetovnem dnevu gibanja

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je leta 2002 proglasila 10. maj za Svetovni dan gibanja. Aktiven življenjski slog bistveno prispeva k ohranjanju oziroma izboljšanju našega zdravja ter preventivno deluje pred pojavom različnih zdravstvenih zapletov. Po podatkih SZO predstavlja telesna nedejavnost namreč četrti glavni dejavnik tveganja za splošno umrljivost (6% smrti). Človek se rodi z gibanjem, zato na Območni enoti Ravne Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob tem dnevu izpostavljamo pomen vsakodnevnih priložnosti za telesno dejavnost.

Tudi na Koroškem bodo v mesecu maju potekale številne aktivnosti. Zdravstveni domovi v tem času tradicionalno organizirajo brezplačna testiranja telesne pripravljenosti s pomočjo preizkusa hoje na 2 km in demonstracije nordijske hoje.

Preizkus hoje na 2 km je primeren za vse med 20. in 65. letom, ki so telesno nedejavni ali zmerno telesno dejavni. Test lahko udeleženci opravijo večkrat (priporočljivo vsakih 6 mesecev) in tako sledijo izboljšanju svoje telesne zmogljivosti. Udeležba je brezplačna! Preizkus hoje na 2 km je enostaven, natančen, varen in ponovljiv test, na katerem s pomočjo tako hitre hoje kot jo udeleženec zmore, da pri tem ne ogroža svojega zdravja, izmerijo njegovo telesno zmogljivost in mu na podlagi rezultatov svetujejo ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo.

Na Koroškem bo prvi test hoje v tem mesecu že danes, 10.5.2017 ob 16. uri, na lokaciji Prve osnovne šole v Slovenj Gradcu. V četrtek, 11.5.2017 ob 15. uri, bo test hoje na stadionu v Dravogradu, ob 16. uri pa na Poti v Pešngo v Mežici, kjer bodo izvajalke iz ZD Ravne predstavile tudi nordijsko hojo. 

Dogodki