Koroška športna plezalka Janja Garnbret nominirana za Slovenko leta 2019

Športna plezalka Janja Garnbret iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, "športnica, ki se ji čudi ves svet", se je znašla med enajstimi kandidatkami za Slovenko leta 2019, ki jo izbira revija Zarja Jana.
sp_2019_kom_balvani_janja_garnbret_foto_manca_ogrin

Revija Zarja Jana ponovno organizira zdaj že tradicionalni izbor “Slovenka leta 2019“, s katerim želi počastiti “žensko izjemnost, odločnost, prodornost, družbeno angažiranost pa tudi toplino, srčnost, iskrenost, zanos in pogum”. Laskavi naziv podeljujejo na podlagi glasovanja bralcev.

Med letošnjimi nominirankami v konkurenci enajstih izjemnih žensk najdemo tudi koroško športnico Janjo Garnbret, o kateri so v Zarji kot obrazložitev njene nominaciji zapisali: “Plezanje je spet naredila za slovenski nacionalni šport. Komaj dvajsetletna športna plezalka se je avgusta letos, po sanjski balvanski sezoni, v japonskem Hačiodžiju v zgodovino zapisala kot prva, ki je na enem svetovnem prvenstvu (v športnem plezanju) osvojila kar tri naslove svetovne prvakinje v treh disciplinah – v balvanih, težavnosti in kombinaciji. A v resnici je bil ta dosežek le vrh serije njenih izjemno uspešnih tekmovalnih let. Po vseh letih še vedno pleza in tekmuje z užitkom, kar je, kot pravi sama, en del skrivnosti za vse uspehe, ki jih dosega. Najbolj posebne bodo gotovo olimpijske igre prihodnje leto, kjer je favoritka za medaljo. Poleg tekmovanj pa namerava osvojiti vrhove večine najtežjih skalnih smeri na našem planetu. Po Tini Maze je Janja torej še ena Korošica, ki bo krojila svetovni športni vrh.”

Poleg Garnbretove se za Slovenko leta 2019 poteguje še deseterica kandidatk, ki ustavarja in deluje na povsem raznolikih področjih. “Skoraj nemogoče se je zdelo odreči se imenom, ki so vsa po vrsti izjemne osebnosti z odmevnimi dosežki. Na koncu se je bilo treba odločiti,” so zapisali pri reviji Zarja Janja.

Letos so to športnica Janja Garnbret, ki se ji čudi ves svet, prijazna duša Duša Hlade Zore, ki ti pomaga, kadar je najhuje, Tilka Jamnik, železni steber narodove pismenosti in kulture, Ninna Kozorog zdravnica, katere dan ima očitno 40 ur, Dr. Andreja Kutnar, znanstvenica, ki se je odrekla prestižnemu vabilu in doma sestavi še kakšno omaro, pa nekdanja poslovna direktorica Biserka Marolt Meden, ki se je nadvse veselila upokojitve, zdaj pa rešuje neznosno životarjenje starostnikov. Nadalje novinarka Mojca Šetinc Pašek, ki nas je šokirala z dokumentarcem o največjem ropu v zgodovini Slovenije, Jasna Pečjak, ženska z izjemnim pogumom in veseljem do življenja, ki pleza s presajenimi pljuči, Alenka Rebula, odlična književnica in duhovna učiteljica, pa mlada skladateljica Nina Šenk Kosem, za katere dela se čaka v vrsti, nazadnje pa pisateljica Bronja Žakelj, ki je Slovenijo pritegnila k branju.

GLASOVANJE: Pri reviji Zarja Jana bodo vse do vključno božične številke svoj prostor namenili izbranim izjemnim osebnostim, predstavljali njihove misli in dosežke. Za svojo izbranko leta lahko glasujete z izpolnjenim kuponom v reviji (s katerim si lahko v žrebanju prislužite tudi nagrado) ali pa na njihovi spletni strani revijazarja.si.

Zmagovalko bodo razglasili v prvih dneh prihajajočega leta na slovesnem večeru v ljubljanski Operi.

Vir: pzs.si, revijazarja.si

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije