Search
Close this search box.

Koroška poslanca na ministra za zdravje naslovila zagotovitev sredstev za Splošno bolnišnico Slovenj Gradec

Koroška poslanca Jani Prednik in poslanec Jože Lenart sta na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovila zagotovitev sredstev za Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Pobudo objavljamo v celoti.


“V teh težkih časih naše države, ko smo v krčevitem primežu epidemije, Vlada RS in njeni predstavniki dnevno poudarjajo, kako, da je pomembno upoštevati ukrepe, da se razbremeni zdravstveni sistem, da bodo lahko vsi bolniki dobili kakovostno zdravstveno oskrbo. Prav tako je veliko besed slišati o pomenu našega zdravstvenega sistema in kako bo vlada naredila vse potrebno za zagotovitev primernih resursev zdravstvenim ustanovam, tako kadrovskih, prostorskih, ne nazadnje pa finančnih, da se ustanovam v zahtevnih časih pomaga po najboljših močeh.”

“Žal se navkljub vsem tem obljubam vlade, po koncu obravnave proračunskih dokumentov za leti 2021 in 2022 še enkrat več dokazuje, da je vlada bolj kot ne dejavna le pri besedah in medijskih izjavah, medtem, ko ji dejansko uresničevanje teh namer, da slovenski zdravstveni sistem in s tem tudi bolnišnice dobijo konkretno podporo, milo rečeno ne gre “najbolje od rok”. Na Koroškem, kot tudi v ostalih slovenskih regijah, tako ponovno ugotavljamo, da se vlada zopet ni izneverila praski ”veliko besed – manj dejanj”, žal tudi na račun podhranjenega slovenskega zdravstva. Med drugim je koalicija gladko zavrnila amandma pri Proračunu za leto 2021 pod postavko: Investicijska vlaganja na sekundarni in terciarni ravni, ko bi se prepotrebna sredstva v višini 2.492.777 evrov namenila za nadomestitev iztrošene in zastarele gama kamere, potrebne za opravljanje in pravočasno odkrivanje zahtevne diagnostike s čim manj nezaželenimi učinki za paciente ter za potrebe izvajanja bolnišničnega in ambulantno specialističnega programa v bolnišnici.”

“Ob tem je treba poudariti, da je Splošna bolnišnica Slovenj Gradec regionalna splošna bolnišnica za Koroško regijo in tudi Šaleško regijo ter tako predstavlja pomembno ustanovo tako za domačine in okoliško prebivalstvo, kot tudi za ostale prebivalce Slovenije. Gre namreč za eno izmed šestih javnih zdravstvenih zavodov v Sloveniji, kjer se izvajajo številne diagnostične preiskave. Pristojni v slovenjegraški bolnišnici že več let opozarjajo na dotrajanost in zastarelost njihove opreme, predvsem gama kamere ter opreme za varno in učinkovito pripravo prehrane, a ministrstvo za zdravje njihove stiske ne sliši.”

“Z zavrnitvijo omenjenega amandmaja sva oba koroška poslanca prepričana, da gre ravno v časih, ko bolnišnice predstavljajo enega nosilnih stebrov v boju zoper epidemijo, še za dokaz več, da aktualna vlada pod pretvezo velikih besed dobesedno ignorira pozive bolnišnic po potrebni pomoči. Pri tem pa ne gre samo za potrebe zaradi pričujoče epidemije, gre za veliko podhranjenost bolnišnic nasploh. Zato je zavrnitev amandmaja za sredstva za slovenjegraško bolnišnico ter njihovo dotrajano opremo nerazumna. Še posebej ko vemo, da se z gama kamerami izvaja približno 36 različnih preiskav, a ker je gama kamera stara že več kot 31 let, se lahko na njej opravi manj kot petina teh preiskav!”

“Izvajanje diagnostike na tako zastareli napravi je manj zanesljiva, oziroma za posamezne preiskave ni več primerna. Iz bolnišnice Slovenj Gradec sedaj večino pacientov pošiljajo na preiskave v bolnišnico Maribor, Celje in Ljubljano. To pa predstavlja čakalne vrste v teh ustanovah in izgubljanje dragocenega časa za paciente, povzroča ponovne čakalne vrste ob večkratnih obravnavah. Kljub temu, da bi investicija pripomogla k bistveno večji zanesljivosti in kakovosti obravnave pacientov, poleg tega pa tudi k skrajševanju čakalnih vrst v več zdravstvenih ustanovah, vlada in koalicijski poslanci tega ne sprevidijo kot bistveni doprinos k izboljšanju zdravstvenega sistema.”

“Splošna bolnišnica Slovenj Gradec bi potrebovala tudi nujna sredstva za celovito obnovo bolnišnične kuhinje, kjer se dnevno pripravljajo obroki za več kot 250 bolnikov. Spomladi 2019 je bolnišnica sicer zaključila prvo fazo sanacije kuhinje, a je zaradi dotrajanosti vseh instalacij, talne in stenske keramike v kuhinji ter dotrajanosti tehnološke opreme za pripravo hrane nujno potrebno nadaljevati z drugo fazo obnove centralnega dela kuhinje.”

“Glede na vse navedeno, na vas, spoštovani minister, naslavljava poslansko pobudo, 

da ministrstvo za zdravje nemudoma zagotovi sredstva za Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, da bo ta lahko nadomestila obstoječo amortizirano, iztrošeno in zastarelo gama kamero, s tem pa zagotovila večjo dostopnost pacientov, ki potrebujejo preiskave, ki jih tovrstna kamera zagotavlja.

Prav tako na ministra naslavljava pobudo, 

da bolnišnici zagotovi primerne sredstva za ureditev prostorskih pogojev in opreme za varno in učinkovito pripravo hrane in shranjevanje živil te za nadaljevanje druge faze obnove centralne kuhinje.

Besedilo: Poslanska skupina Socialnih demokratov

Dogodki

Koroška poslanca Jani Prednik in poslanec Jože Lenart sta na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovila zagotovitev sredstev za Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Pobudo objavljamo v celoti.