Search
Close this search box.

Koroška po novem na zelenem seznamu ECDC. Kaj to pomeni za obisk Hrvaške?

Vzhodna Slovenija je na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) obarvana zeleno, zahodni del države medtem ostaja oranžen. Zelena je sicer tudi večina drugih evropskih držav.
Fotografija je simbolična

ECDC, ki zemljevid posodablja vsak četrtek, je vzhod Slovenije obarval z zeleno. V to kategorijo območje uvrstijo, ko je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev nižja od 50, delež pozitivnih testov pa nižji od štirih odstotkov ali ko je incidenca nižja od 75, delež pozitivnih testov pa nižji od odstotka. Zahodna Slovenija še ne izpolnjuje teh kriterijev, tako da zaenkrat ostaja obarvana z oranžno.

FOTO: ECDC

Oranžne ostajajo goriška, obalno-kraška, gorenjska in osrednjeslovenska regija, medtem ko so vse druge statistične regije po novem zelene. Zelene so tako primorsko-notranjska, jugovzhodna Slovenija, posavska, zasavska, savinjska, koroška, podravska in pomurska regija.

Zelenih je tudi velika večina drugih članic EU, oranžna je Portugalska, oranžna oziroma rdeča pa je večina Španije. Oranžna je tudi večina Švedske. Zemljevid, ki temelji na podatkih držav članic, predstavlja osnovo za priporočila Sveta EU glede nenujnih potovanj po EU v času pandemije.

Za prebivalce zelenih regij se za vstop na Hrvaško ukinjajo vsi pogoji in to takoj. Če pride do uvrstitve Republike Slovenije ali nekaterih regij na tako imenovani zeleni seznam, se bo potnikom skladno s trenutno veljavnim odlokom omogočil vstop v Republiko Hrvaško pod enakimi pogoji kot pred pojavom bolezni covid-19, če ne kažejo znakov bolezni ali niso bili v tesnem stiku z obolelo osebo,” so za Žurnal včeraj zagotovili na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve. Hrvaški odlok se namreč sklicuje neposredno na zemljevid ECDC, zato so tudi spremembe uvrstitve posameznih držav takoj uveljavljene, poroča Žurnal.

Obrazec za vnos podatkov Enter Croatia pa ima tudi možnost, da vnesete podatek, ali ste iz vzhodne ali zahodne Slovenije. Najdete ga TUKAJ.

Na novem zemljevidu pa Hrvaška ni zelena, tako kot je bilo pričakovano, ampak je siva. Na ECDC so za Žurnal pojasnili, da jim Hrvaška ta teden ni posredovala podatkov, zato je na zemljevidu siva. Poročilo, ki ga vsak teden na svoji spletni stran objavi Hrvaški zavod za javno zdravje je bil ta teden brez podatkov o razmerah po županijah. Zakaj ta teden niso posredovali podatkov, pa ni znano. Siva barva Hrvaške sicer za režim prehajanja meja trenutno ne pomeni še nič, saj pri nas trenutno velja odlok, po katerem je Hrvaška obala oranžna, ob vrnitvi je potreben negativen test. Tako bo zelo verjetno do prihodnje sobote. NIJZ bo v ponedeljek vladi predlagal, kakšen seznam naj sprejme prihodnji teden.

Vir: STA, Žurnal

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Neznanec
Neznanec
2 let nazaj

Zdaj pa fajn 21 avgusta u Srbijo Naklo uuuuuuf

Dogodki

Vzhodna Slovenija je na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) obarvana zeleno, zahodni del države medtem ostaja oranžen. Zelena je sicer tudi večina drugih evropskih držav.