Search
Close this search box.

Koroška ostaja trajnostno in pozitivno naravnana, predvsem pa za turistični obisk varna zelena destinacija

RRA Koroška v tokratnem sporočilu za javnost sporoča, da kljub posledicam avgustovskih poplav Koroška ostaja varna destinacija za turistični obisk. Ekološka bremena so izven turističnih območij in nimajo vpliva na izvajanje turističnih programov. Zapis v celoti objavljamo v nadaljevanju.

Dobra spodbuda je zagotovo tudi naša trajnostna naravnanost ter pripisovanje velikega pomena varni, avtentični, trajnostno zavezani butični destinaciji, odgovorni do naravnega okolja, gostov, zaposlenih v turizmu, lokalnega prebivalstva ter ekonomskih subjektov. Skrbno pa sledimo tudi zeleni shemi slovenskega turizma (ZSST), ki je nacionalni program in certifikacijska shema pod krovno znamko SLOVENIA GREEN. Na Koroškem sta ponosni nosilki znaka Slovenia green destination Občina Radlje ob Dravi ter Mestna občina Slovenj Gradec, v fazi pridobivanja pa je tudi Občina Ravne na Koroškem.

Pred dnevi nas je razveselila tudi novica, da je ponosna lastnica trajnostnega Zelenega ključa  postala Gostilna Murko iz Slovenj Gradca. Ob tem so zapisali: »Mir, tišina, čist zrak in voda, lepa krajina ohranjena narava, lokalna ponudba z zeleno zgodbo, prijazni domačini, narečja, šege in navade, se kažejo skozi našo zgodbo gostilne Murko. Z željo ohraniti dediščino in strmeti v trajnostni razvoj kulinaričnega turizma smo podpisali zeleno zavezo in s tem pridobili Zeleni ključ.« Prav tako je prejela trajnostni Zeleni ključ Hiša Ančka iz Slovenj Gradca. Takole pravijo v Hiši Ančka, boutique hotel: »Okoljski znak Zeleni ključ zagotavlja vsem gostom, da z izbiro certificiranega turističnega obrata, neposredno pripomorejo k varovanju okolja. Odslej imamo certifikat Zeleni ključ tudi mi.« Prav danes pa smo prejeli še veselo novico, da so ponosni lastniki Zelenega ključa postali tudi v BeetBoxu Slovenj Gradec. Zapisali so takole: »Super in enostavno je, ko se presojevalne zahteve za nek certifikat uskladijo z lastnimi željami in zahtevami. Nekaj let je že, ko sva med pripravami na lokalni podnebni štrajk z Luno sklenili pakt, da bova naredili vse, kar je v najini moči, da pomagava ohranjati naravo zdravo. Tudi zato je naša hrana povsem rastlinska, lokalna in najbolj sezonska kar se da. Se pa v gostinstvu ne da vedno vse tako zeleno. Veliko je zahtevanih agresivnih čistil, ogromno je razkuževanja, ogromno je materiala, ki se zavrže, nepovratne embalaže in odpadkov. Smo pa navdušene, da se trg ekoloških preparatov izjemno hitro širi in da se da vedno več surovin dobiti na rinfuzo in v vračljivih gajbicah in da je veliko embalaže vračljive. Nimam kaj posebej rada nalepk, titul in diplom, samo ta mi je res blizu, ker priča natančno o tem, kar imamo tako zelo ponotranjeno. Skrb za naravo. Ponosne smo!«

Veliko pomembnost Zeleni shemi Slovenskega turizma pripisujejo ostali naši ponudniki turističnih storitev ter produktov in ji tako sledijo. Ti v vseh treh dolinah nemoteno obratujejo in vas vabijo v svojo družbo.

Foto: Grega Cokan

Naj vas prijazno spomnimo, da ta konec tedna, natančneje v soboto, 9. septembra 2023, pričenja ponovno z obratovanjem Olimpline Črna na Koroškem. Nataša Lačen (olimpijka in turistična ponudnica) nam je tik pred novim začetkom s svojo Olimpline ekipo posredovala naslednje informacije: »Zelo si prizadevamo in želimo, da ljudje ponovno pričnejo prihajati v Črno, saj s tem prinesejo v kraji novo, svežo, pozitivno energijo, ki se s spusti po jeklenici še pomnoži. Zato smo se odločili, da pričnemo s spusti. Vsi res lepo vabljeni v Črno na Koroškem na zipline – Olimpline v soboto 9.9. in nedeljo 10.9!  Črna zaenkrat res še ne izgleda kakor smo je navajeni, Črjani pa ostajamo Črjani in si želimo NAPREJ.«

Foto: Boris Keber

Na RRA Koroška smo si po posledicah ujme skupaj s sodelujočimi občinami in partnerji projektov prizadevali za ponovno vzpostavitev vseh prekinjenih aktivnosti s področja trajnostne mobilnosti. Uspešno se je zaključila sezona Sobotnega kolesarskega vlaka, po prvotnem planu pa z vožnjami vse do konec meseca nadaljuje tudi Štrekna bus. V septembru poteka tudi Evropski teden mobilnosti, ki mu bomo pod okriljem projekta ReMOBIL znova posvetili posebno pozornost, četudi smo morali nekoliko okrniti zastavljene dogodke in aktivnosti. Trenutno je v teku zanimiva pobuda Polni zagona, kjer se spodbuja prihod v službo s kolesom. Ob tem poskušamo v največji meri pristojnim lokalnim in državnim institucijam pomagati pri evalvaciji škode, nastale na kolesarskem omrežju Koroške v želji, da bi tudi pri tej trajnostno naravnani infrastrukturi, ki jo Koroška vidi kot pomemben segment svojega nadaljnjega razvoja, prišlo do čim hitrejše sanacije.

Aleš Rušpreht iz RRA Koroška dodaja: »Pomembno je, da kot regija vztrajamo na zastavljeni poti predvsem tudi s tistimi ukrepi in projekti, ki ne samo v prihodnosti, ampak že danes prispevajo k čistejšemu okolju in razogljičenju družbe.«

Še nekaj uporabnih informacij za turistični obisk:

Namigi za obisk v Dravski dolini:

  • Splavarska pustolovščina pri Koroških splavarjih na Dravi – Muta.
  • Ogled Slomškovega župnišča ali ostankov Pistrovega gradu v Vuzenici.
  • Obisk Ribnice na Pohorju in Ribniškega jezera.
  • Obisk Kovačije pri Kovaču v Podvelki.
  • Kar vabijo pa tudi zelene in trajnostno naravnane Radlje ob Dravi: obiščite Vodni park Radlje ob Dravi – glampi, kolesarske poti, najem športne infrastrukture, Dom gozdne kulture, muzej…)
  • Dravska kolesarska pot.

Namigi za obisk Mislinjske doline:

  • Gorsko turistični center Kope (pohodništvo, kolesarjenje, adrenalinski park, bike park Kope, energetske točke …)
  • Mestno jedro Slovenj Gradca z okolico (turistične kmetije, Medeni raj Perger 1757, Koroška galerija likovnih umetnosti, Koroški pokrajinski muzej, Bazenski kompleks Aqualatio …)
  • Tisnikarjev muzej v Mislinji.
  • Štrekna – družinam prijazna kolesarska pot: vozni red Štrekna busa preverite na povezavi: https://strekna.si/#strekna-bus.

Namigi za obisk Mežiške doline:

  • Podzemlje Pece v Mežici.
  • Olimpline Črna na Koroškem.
  • Turistična vas Šentanel nad Prevaljah.
  • Gorsko kolesarski park Jamnica.
  • Športni park Ravne na Koroškem.
  • Ivarčko jezero, Rimski vrelec.
  • Prežihovina in spominski muzej Prežihovega Voranca.
  • Vzpon na Uršljo goro in obisk najvišje ležeče cerkve v Sloveniji.

Pohodniške poti na zahodnem Pohorju so normalno prehodne, za ostale poti pa priporočamo, se o prehodnosti izbranih pohodniških poti in odprtosti planinskih postojank ob njih predhodno posvetujete z lokalnimi turistično informacijskimi pisarnami ali preverite v aplikaciji maPZS.

Če trenutno dopustujete na Koroškem, ali nas nameravate obiskati, preverite bistvene informacije in priporočila v lokalnih turistično informacijskih pisarnah.

Vabljeni na Koroško!

Vir: RRA Koroška

Dogodki

RRA Koroška v tokratnem sporočilu za javnost sporoča, da kljub posledicam avgustovskih poplav Koroška ostaja varna destinacija za turistični obisk. Ekološka bremena so izven turističnih območij in nimajo vpliva na izvajanje turističnih programov. Zapis v celoti objavljamo v nadaljevanju.