Search
Close this search box.

Koroška ostaja s 34 potrjenimi primeri okužb z novim koronavirusom

Po podatkih NIJZ je bilo do 31.3.2020 do 24. ure je bilo opravljenih 23.762 testiranj, od tega je bilo 855 pozitivnih testov. 

Po epidemioloških podatkih, ki jih je NIJZ prejeli do sedaj, gre za 841 oseb. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, tri osebe pa so testiranje opravile v tujini.

VIR: NIJZ
VIR: NIJZ
VIR: NIJZ

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V Sloveniji so v torek opravili 1288 testov za novi koronavirus. Potrjenih je bilo 39 primerov okužbe, kar pomeni, da se je število ljudi s potrjeno okužbo povzpelo na 841. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 119 bolnikov, od teh jih je 31 na intenzivni negi. Dve osebi sta v torek umrli, je objavila vlada. Skupno število umrlih zaradi novega koronavirusa je bilo tako v torek ob koncu dneva 15. Med okuženimi je 110 zdravstvenih delavcev.

LJUBLJANA/ŠMARJE PRI JELŠAH/LJUTOMER – Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se strinja s pozivom, naj svojci oskrbovancev v domovih za starejše za čas epidemije vzamejo v domačo oskrbo, če je to mogoče. V domovih je z novim koronavirusom sicer okuženih 137 oskrbovancev in 30 zaposlenih, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu Mateja Ribič. Zaradi okužbe z novim koronavirusom sta v torek umrla še dva oskrbovanca iz šmarskega doma upokojencev, skupno šest oskrbovancev iz tega doma. V ljutomerskem domu pa je skupaj okuženih 20 stanovalcev in dve zaposleni.

LJUBLJANA – Odbor DZ za finance nadaljuje v torek začeto razpravo o predlogu zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane in gospodarstvo. Člani odbora bi morali sejo končati že v torek, vendar na mize še niso dobili vseh napovedanih dopolnil. Tudi tokrat razpravo spremljajo opozorila opozicije, da s sprejemanjem tako zajetnega svežnja ukrepov ne bi smeli hiteti. Poleg tega vseh napovedanih dopolnil še vedno niso prejeli. Seja se kljub temu nadaljuje.

MARIBOR – V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so zabeležili nov vnos virusa covid-19 v območje, kjer se zdravijo bolniki z drugimi boleznimi in brez okužbe. Okuženi je bil bolnik s hudimi poškodbami prsnega koša. Prvo testiranje na okužbo z novim koronavirusom je pokazalo, da je negativen, po drugem testu pa se je izkazalo, da je pozitiven.

KAMNIK – Zdravstveni dom (ZD) dr. Julija Polca v Kamniku, ki je bil od 20. marca zaprt zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa, je spet odprt, je za STA potrdil direktor doma Sašo Rebolj. Dejal je, da je dom odprt na predlog centra za nalezljive bolezni, vlada je predlog sprejela na torkovi seji.

LJUBLJANA – V Slovenijo se je v organizaciji MZZ vrnilo več deset slovenskih državljanov iz tujine. Na ljubljanskem letališču je okoli polnoči pristalo letalo iz Lizbone s 16 Slovenci, s züriškega letališča je z avtobusom prispelo okoli 20 Slovencev iz Tajske, Filipinov in Švice. Za vse naj bi veljala 14-dnevna samoizolacija.

SVET

MADRID – V Španiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 864 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, kar je doslej največ v enem dnevu, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Skupno je v Španiji za covidom-19 umrlo 9053 ljudi. Število okuženih z novim koronavirusom pa se je povzpelo na 102.000, v zadnjem dnevu so potrdili 8000 novih okužb.

TEHERAN – V Iranu so v zadnjih 24 urah zabeležili 138 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, s čimer je število vseh umrlih za to boleznijo v državi preseglo 3000. V zadnjem dnevu so potrdili 2987 novih primerov okužbe, skupno 47.593. Iranski predsednik Hasan Rohani pa je dejal, da so ZDA ob pandemiji covida-19 zamudile zgodovinsko priložnost, da odpravijo sankcije proti Teheranu.

RIM – Italija je podaljšala karanteno zaradi pandemije novega koronavirusa do 13. aprila. Prvotno je bilo predvideno, da naj bi karantena, ki so jo razglasili 12. marca, veljala do 3. aprila. Skrb zbujajoče je stanje predvsem v italijanskim domovih za starejše občane.

PARIZ – Svetu grozi pomanjkanje hrane, če oblasti ne bodo primerno ukrepale v pandemiji novega koronavirusa, so v skupnem pismu opozorili vodje treh globalnih organizacij. Po besedah vodij FAO, WTO in WHO je panično kupovanje hrane že razkrilo krhkost dobaviteljskih verig, saj so trgovske police v številnih državah ostale prazne. Pozvali so tudi k zaščiti zaposlenih v proizvodnji, predelavi in distribuciji hrane.

BRUSELJ – Evropska komisija želi vzpostaviti evropsko shemo dela za skrajšan čas. S tem naj bi podjetjem pomagali prebroditi gospodarsko krizo, ki bo sledila pandemiji novega koronavirusa, brez množičnega odpuščanja. Konkretno idejo, ki bo temeljila na solidarnosti vseh držav članic, naj bi predstavili še ta teden. Evropska komisija je svojo iniciativo poimenovala Sure, kar v angleščini pomeni gotov. Opisala jo je kot delo za skrajšan čas s podporo države.

BRUSELJ – Zunanji ministri zveze Nato bodo v četrtek na prvem virtualnem zasedanju v 70-letni zgodovini organizacije preučili možnosti za čim učinkovitejšo uporabo zavezniških vojaških zmogljivosti v boju proti novemu koronavirusu. Temeljni cilj je, da se zdravstvena kriza ne spremeni v varnostno, poudarja generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

ANKARA – Turčija je Italiji in Španiji, najbolj prizadetima državama v pandemiji novega koronavirusa v Evropi, z vojaškim letalom poslala medicinsko pomoč, vključno z zaščitnimi maskami, je sporočilo turško obrambno ministrstvo.

MOSKVA – Rusija je sporočila, da je poslala vojaško letalo z medicinsko pomočjo v ZDA, kjer je epidemija novega koronavirusa v polnem zagonu in je zahtevala že več kot 4000 življenj. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je povedal, da sta se za pomoč dogovorila ruski in ameriški predsednik Vladimir Putin in Donald Trump v ponedeljkovem telefonskem pogovoru. Dodal je, da Putin pričakuje enako gesto Washingtona, če se bo Rusija soočila s podobno krizo kot ZDA in bodo ameriški proizvajalci povečali proizvodnjo medicinske opreme.

PARIZ – Policija je od uvedbe karantene v Franciji 17. marca zaradi epidemije novega koronavirusa izvedla 5,8 milijona kontrol spoštovanja ukrepov, izrekli so 359.000 opozoril zaradi kršitev, je sporočil notranji minister Christophe Castaner. Prebivalce pa je pozval, naj med prihajajočimi velikonočnimi šolskimi počitnicami nikar ne potujejo.

LONDON – Britanski bančni sektor je zaradi novega koronavirusa zadržal milijarde funtov izplačil dividend in napovedanih programov odkupa lastnih delnic. To je komercialnim bankam naložila britanska centralna banka, ki pričakuje tudi, da menedžerjem banke ne bodo izplačevale nagrad.

BERLIN – Nemčija bo za pomoč startup podjetjem, da bodo lažje prebrodila krizo, ki je izbruhnila ob pandemiji novega koronavirusa, namenila dve milijardi evrov, so napovedali v Berlinu. Poleg tega nemške oblasti že snujejo tudi vzpostavitev startup sklada, ki naj bi bil vreden 10 milijard evrov.

ŠPORT

LJUBLJANA – Organizatorji vsakoletne tradicionalne športno-rekreativne prireditve, ki zaznamuje pomlad v Ljubljani, so bili zaradi epidemije koronavirusa odpovedati letošnji 64. pohod – Pot ob žici in Tek trojk. Vest o odpovedi so objavili na uradni spletni strani pohod.si. Ob tem so zagotovili, da bo prireditev prihodnje leto med 6. in 8. majem.

BUDIMPEŠTA – Na Madžarskem se je z novim koronavirusom okužilo osem članov madžarske plavalne reprezentance ter njihov trener, je potrdila madžarska plavalna zveza. Med okuženimi je tudi plavalna šampionka, svetovna prvakinja Boglarka Kapas. Vsi se trenutno nahajajo v dvotedenski karanteni. Tekmica ene najboljših slovenskih plavalk na dolgih progah Ravenčanke Tjaše Oder, Kapaseva, je sama prek facebooka potrdila, da je opravila test na okužbo z virusom sars-cov-2, ki je bil pozitiven.

TOKIO – Olimpijska plamenica, ki so jo 20. marca na Japonsko pripeljali iz Grčije, bo do konca aprila razstavljena v nogometnem centru v okolici Fukushime. Kako bo zaradi epidemije koronavirusa in prestavitev iger za eno leto potovala naprej, pa za zdaj ni jasno, poroča nemška agencija dpa. V bližini jedrske elektrarne, kjer je leta 2011 prišlo do jedrske katastrofe, si jo bodo ljudje lahko tudi ogledali.

BEOGRAD – Srbska vojska je v beograjsko športno dvorano Hala sportova začela prinašati bolniške postelje, v naslednjih dneh pa bo to nadaljevala tudi v Pionirju in Areni. S tem bomo dobili še tri improvizirane bolnišnice za osebe, okužene s koronavirusom. Položaj je resen, je za TV Pink dejal namestnik beograjskega župana Goran Vesić in dodal, da bo v treh dvoranah prostora za 2500 bolnikov, 1500 v Areni, 1000 pa v preostalih dveh.

Dogodki