Search
Close this search box.

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika je gostila Draga Jančarja

»Vojna premaga vse, še vse tiste, ki se vojskujejo. In tiste, ki samo čakajo, da bo minilo.« – Drago Jančar

V razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika je potekalo  srečanje z Dragom Jančarjem. Na literarni prireditvi je pisatelj, dramatik in esejist Drago Jančar predstavil roman To noč sem jo videl, za katerega je prejel tretjega kresnika ter kresnika desetletja, bil je tudi finalist za kresnika vseh kresnikov. Srečanje je potekalo v sklopu prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku in je bilo lepo obiskano. Gost Koroške osrednje knjižnice Drago Jančar, eden najuglednejših, najbolj prevajanih in mednarodno cenjenih avtorjev, o romanu pravi: »To noč sem jo videl, ki vzpostavlja vez s preteklostjo in pripoveduje o Slovencih, zapletenih v 2. svetovno vojno.«

Pogovor z njim je vodil celjski knjižničar, pesnik in pedagog Kristian Koželj. Za glasbeno kuliso je v razstavišču knjižnice  poskrbel harmonikarski virtuoz Žiga Vehovec.

Drago Jančar (1948), pisatelj, dramatik in esejist, velja za enega od najbolj uveljavljenih in prevajanih sodobnih slovenskih avtorjev. Najprej je deloval kot urednik, lektor in korektor pri časopisu Večer, od leta 1981 in vse do svoje upokojitve 2016 pa je bil urednik in tajnik pri Slovenski matici. Za svoja dela je prejel mnoga najvidnejša slovenska in mednarodna priznanja in nagrade, med njimi tudi Prešernovo, Grumovo in Rožančevo nagrado, štirikrat nagrado Kresnik, Herderjevo nagrado za literaturo, nagrado Jeana Amérija za esejistiko, evropsko književno  nagrado, nagrado Hemingway-Sparkasse v Italiji in nagrado za najboljšo tujo knjigo v Franciji. Leta 2020 pa je za svoj izredni pisateljski opus prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost.

Na literarni prireditvi v naši knjižnici je predstavil svoj roman To noč sem jo videl, za katerega je prejel tretjega kresnika ter kresnika desetletja, bil je tudi finalist za kresnika vseh kresnikov. Na Slovenskem je doživel več kot deset natisov in bil preveden že v šestindvajset jezikov. Nagrajen je bil tudi v tujini, leta 2014 je prejel francosko nagrado za najboljšo tujo knjigo. V Franciji je bil nominiran še za nagrado femina, leto pozneje za poljsko nagrado angelus ter leta 2017 in 2018 za rusko nagrado Jasna Poljana. Kritiki so ga ob izidu ocenili za eno najboljših literarnih del o Slovencih v času druge svetovne vojne.

»Umetnina Draga Jančarja nagovarja vse čase in nas opominja, da je življenje v spominu in je spomin,« je zbrano občinstvo v uvodu nagovorila dr. Manja Miklavc iz Koroške osrednje knjižnice.

Vir: ravne.si

Dogodki

»Vojna premaga vse, še vse tiste, ki se vojskujejo. In tiste, ki samo čakajo, da bo minilo.« – Drago Jančar