Search
Close this search box.

Koroška avtocesta še naprej buri duhove

Potem ko je v marcu minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič obiskal traso predvidene 3. razvojne osi, se je – nezadovoljen s stališčem ministra in vlade – minuli četrtek sestal Odbor za izgradnjo hitre ceste na Koroško. Minister je namreč ob svojem obisku izjavil, da se bo hitra cesta ustavila v Slovenj Gradcu in da je od tam do Holmca predvidena rekonstrukcija obstoječih glavnih in regionalnih cest, ki bi jih naj izvedla Direkcija RS za infrastrukturo.

Odbor, ki ga sestavlja koordinator dr. Matic Tasič, županja in podžupan občine Dravograd Marijana Cigala in Anton Preksavec, Karmen Sonjak iz RRA Koroška, Aleksandra Gradišnik in Mojca Kert iz GZS ter Aljaž Verhovnik iz Mladinske iniciative za 3. razvojno os, je na sestanku ponovno izpostavil, da ne odstopa od izgradnje štiripasovne hitre ceste na celotnem odseku med avtocesto A1 in mejnim prehodom Holmec. Spomnili so, da je bila ob obisku vlade pred dvema letoma izrečena obljuba, da se bo avtocesta pričela graditi leta 2019.

Poudarili so tudi, da je bila podpisana skupna izjava gospodarstva Koroške in Savinjsko-Šaleške regije o nesporni podpori izgradnje hitre ceste vse do mejnega prehoda Holmec, ki jo je do danes podpisalo več kot 100 podjetij iz tega območja. Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je odboru predstavila osnutek protokola o izgradnji hitre ceste na relaciji Šentrupert – Holmec, ki  naj bi ga podpisali minister za infrastrukturo ter predsedujoča svetoma Koroške in Savinjsko-Šaleške regije. Odbor je sklenil, da bo predlog osnutka obravnaval Svet koroške regije v najkrajšem času. Po sprejemu na svetu regije bo predlog protokola poslan v podpis pristojnim.

Odbor je sklenil, da naj Svet koroške regije pristojne opozori, da vsak odmik od podpisa protokola pomeni izvedbo sankcij, ki se bodo odražale v organiziranem oviranju prometa, kot znak protesta prebivalcev Koroške in Savinsjko-Šaleške regije zaradi neresnega pristopa ministrstva do izgradnje hitre ceste na celotnem odseku od Šentruperta do Holmca Odbor je še pozval predsednika Sveta koroške regije dr. Tomaža Rožena, naj zahteva sestanek s predsednikom vlade dr. Mirom Cerarjem na temo izgradnje cestno prometne infrastrukture na Koroškem.

.V začetku aprila bodo zahtevali sklic operativnega sestanka med DARS-om in predstavniki odbora, na katerem bodo pozvali DARS, naj potrdi terminski plan, ki so jim ga predali v začetku marca, predstavili pa naj bi tudi študije ekonomskih učinkov in variant izgradnje ceste. Odbor je na sestanku še sklenil, naj predsednik Sveta koroške regije dr. Tomaž Rožen zahteva sestanek s predsednikom vlade dr. Mirom Cerarjem na temo izgradnje cestno prometne infrastrukture na Koroškem.

Dogodki