Search
Close this search box.

Korošica že skoraj 6 let najmlajša mojstrica obrazne joge na svetu

Barbara Lenart je Slovenjgradčanka, ki je pri svojih 18. letih uradno postala najmlajša mojstrica obrazne joge na svetu. Ta laskavi naziv se je drži še danes. V intervjuju nam je zaupala svojo zgodbo in zakaj pravzaprav obrazna joga.

Glede na to, da si stara šele 23 let, kako to, da si se odločila za obrazno jogo? Za kaj pravzaprav gre pri obrazni jogi?

Z obrazno jogo sem se pravzaprav začela ukvarjati že veliko prej, pri 17 letih. Tako, da sem zdaj v tem že skoraj 6 let. Pri 18. letih sem uradno postala najmlajša mojstrica obrazne joge na svetu. In zakaj ravno obrazna joga? Kljub temu da se o obrazni jogi običajno piše, kadar je govora o preprečevanju gubic, prehitrega staranja in podobnih estetskih učinkih, moja ljubezen do nje ni izhajala iz tega stališča. Obrazna joga ima namreč neverjeten učinek na hormonsko stanje v telesu. Z vsakodnevno vadbo aktiviraš in stimuliraš žleze v glavi, ki vplivajo na ostale žleze v telesu. Hormoni se začnejo uravnavati ne glede na to, kakšno je njihovo stanje, ko začneš vadit. Dejstvo je, da ko so hormoni ok, je tudi vse ostalo OK. Sama sem imela v preteklosti velike težave na tem področju in obrazna joga je bila edina stvar, ki mi je pomagala. Iz tega se je rodila srčna želja, da svoje izkušnje prenesem na druge. Če sem lahko pomagala sebi, si zdaj želim pomagati tudi drugim.

Mojstrica joge obraza. Kaj pravzaprav to pomeni?

Svoje znanje o obrazni jogi sem dobila pri Savini Atai. Najprej sem postala inštruktorica, vendar mi to ni bilo dovolj. Želela sem si še več znanja, še bolj poglobiti svoj odnos z obrazno jogo, zato sem se odločila, da vse skupaj nadgradim do mojstrstva. Le-to je zahtevalo veliko časa, predanosti in trdega dela. Savina nas ni prav nič »šparala« 🙂 Že takrat, ob koncu izobraževanja, sem imela občutek, da sem zelo napredovala. Vendar šele danes začenjam dojemati pomen Mojstrstva – obrazne joge nič več ne učiš, ampak jo živiš. Govoriš iz sebe in se zaveš, da je poslanstvo. Od dneva, ko sem postala mojstrica, pa do danes sem tudi sama še veliko delala na sebi. Četudi se mi vmes ni zdelo tako, se danes zavedam, da sem samo pilila svoje znanje, ga poosebljala in da tudi Mojstrica potrebuje svoje čas, da zraste skupaj s svojim znanjem. Na vsakem mojem tečaju se tudi sama nekaj naučim od udeležencev. In prav to me dela Mojstrico v pravem pomenu besede.

FOTO: aljazursej.si

 

Kako zgleda tečaj obrazne joge? Kdo se lahko priključi?

Obrazna joga je namenjena resnično prav vsem. Nobenih omejitev ni. Pravzaprav je dobrobit za čisto vsakega, ki jo začne vadit. Sama sem mnenja, da bi se je moral človek naučiti že v otroštvu, saj bi na ta način lahko preprečili marsikatero zdravstveno težavo, s katero se dandanes srečujemo zaradi izgorelosti, stresa, nezdrave prehrane itn. Z obrazno jogo telesu pomagamo, da dela nam v koristi in ne obratno. To pomeni, da lahko brez slabe vesti pojemo kos tortice, ne da bi se ta takoj naložila v maščobne obloge. Če hormoni delujejo pravilno, je naše telo naš prijatelj in ne sovražnik. Svoje tečaje obrazne joge sem skreirala kot vikend intenzive – to pomeni dve zaporedni soboti, vsako po 6 ur, z vmesnim časom za kosilo. V tem času se naučimo vseh osnovnih tehnik obrazne joge, diagnostike obraza, gravitacijske tipe obraza, dodamo znanje o superživilih in njihovi uporabi. Po tem pa sem z vsakim tečajnikom v kontaktu in spremljam njegov napredek, skupaj rešujeva vprašanje, ki se pojavljajo, skratka mojo podporo ima za nedoločen čas.

V čem se tvoji tečaji razlikujejo od drugih?

 Moji tečaji so edinstveni, ker edina vanje vključujem ayurvedo – starodavno indijsko medicino iz katere izhaja tudi tradicionalna kitajska medicina. Sem ayurvedska terapevtka in ko sem združila znanja obrazne joge in ayurvede, sem dobila širšo sliko o vsem – naenkrat se je vse poklopilo. Tako moji udeleženci dobijo celovito znanje o skrbi zase – tako navzen, kot navznoter.

Kako dolgo moraš vaditi, da so rezultati vidni? Koliko časa na dan ti vzame vadba?

Optimalni rezultati so vidni v enem letu. Takrat obraz nekako doseže naše ciljno stanje. Vendar so rezultati vidni že prej. Pri nekaterih že takoj po prvi vadbi, pri nekaterih traja malce dlje (do enega meseca).

Vadba nam ne vzame več kot 10-15 minut na dan. Prav zaradi tega je odlična za vse, ki imajo v dnevu časovno stisko in si težko vzamejo čas zase. V teh 15 minutah pa dejansko zase narediš več, kot si morda sprva misliš. Če vam dam primer: 30 sek vaje celostnega liftinga ustavi obrazno gravitacijo za 5 ur. Torej, če vajo ponovimo 5x (skupaj 2,5 minute), v tistem dnevu naše mišice sploh ne bodo gravitirale. Preprosto, kajne?

Kaj bi povedala nekomu, ki še vedno dvomi, ali se priključiti ali ne?

Če bi lahko izbrala samo eno vadbo, ki jo bom delala do konca svojega življenja, bi bila to obrazna joga. In začela bi jo vaditi že prej, že veliko prej, če bi le vedela prej zanjo. Meni in mnogim je spremenila življenje. Na veliko bolje 🙂 Naučila me je sprejemanja sebe, ljubezni do sebe, mi obenem vrnila zdravje, v prihodnje pa bo skrbela, da bom še dolgo izgledala stara 20 let 🙂 Kaj bi si želela boljšega? In kar je najboljše – to lahko ima prav vsak, ki se odloči naučiti tehnik obrazne joge.

 

Dogodki

Barbara Lenart je Slovenjgradčanka, ki je pri svojih 18. letih uradno postala najmlajša mojstrica obrazne joge na svetu. Ta laskavi naziv se je drži še danes. V intervjuju nam je zaupala svojo zgodbo in zakaj pravzaprav obrazna joga.