Korošica Petra Lesjak Tušek ostaja na čelu Društva novinarjev Slovenije

Društvo novinarjev Slovenije je na včerajšnji volilni skupščini izvolilo novo vodstvo za mandatno obdobje 2019–2023. Društvo bo še štiri leta vodila novinarka in urednica Večera Petra Lesjak Tušek, ki je kot prva ženska prevzela vodenje društva že prejšnji mandat, leta 2015.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije je v skladu s statutom, sklical volilno skupščino društva, ki je potekala včeraj, 25. septembra 2019, v prostorih Društva novinarjev Slovenije, na kateri so se člani skupščine seznanili tudi z vsemi poročili o delu organov društva v preteklih štirih letih. Sprejeli so spremembe statuta in Kodeksa novinarjev Slovenije. Spremembe kodeksa se nanašajo predvsem na člene, ki urejajo posege v zasebnost, kodeks pa bo obogaten z novim 16. a členom, ki ureja označevanje spreminjanja in umikanja novinarskih prispevkov v spletnih medijih, navajajo na spletni strani društva. Potekale pa so tudi volitve za člane upravnega odbora, imenovanje članov v Novinarsko častno razsodišče, volili so tudi člane nadzornega odbora in imenovali staro, novo predsednico društva.

Črnjanka Petra Lesjak Tušek je po ponovni izvolitvi za naš medij povedala: »Ponovna izvolitev mi pomeni predvsem odgovornost do novinarjev in novinarstva in zaveze, da skušamo v Društvu novinarjev Slovenije še naprej po najboljši močeh ohranjati profesionalnost in verodostojnost novinarskega poklica tudi v turbulentnih in za medije težkih časih, ko pritiski na novinarje ne pojenjajo. Z vidika Koroške je tudi pomembno, da se sliši in izpostavi glas regij kot nasploh “zastopstva” iz več koncev Slovenije, kar kaže tudi sestava upravnega odbora, ki je raznolika tako glede na medije kot tudi teritorialno gledano.«

»Ključni projekti Društva novinarjev Slovenije bodo tudi v tem mandatu zaščita avtonomije novinarjev in svobode govora, spremembe medijske zakonodaje, implementacija direktive o avtorskih pravicah in zagotovitev  ustreznih nadomestil za novinarje, izboljšanje položaja novinarjev in ustrezno vrednotenje novinarskega dela. Preko delovanja Novinarskega častnega razsodišča je društvo osrednja institucija, ki v regulatornem kaosu slovenskega medijskega okolja kontinuirano vzpostavlja in varuje etične in profesionalne standarde novinarskega poklica. To vlogo bo še krepilo,« je še pojasnila Lesjak Tuškova.

Ter za konec dodala: »Festival Naprej/Forward (FNF) bo ostal osrednji dogodek društva, ki je skupaj s podelitvijo novinarskih nagrad tudi ključni letni skupni čas in prostor srečevanj in povezovanj med člani in z zunanjo domačo in mednarodno javnostjo. Center kakovostnih medijskih vsebin bo članom tudi v prihodnjem mandatu nudil platformo za zunajinstitucionalno izobraževanje, ki ga društvo izvaja skozi delavnice, predavanja, debate.«

Članice in člani novega upravnega odbora so: Gašper Andrinek, Val 202, Tadeja Anžlovar, TV Slovenija, Primož Cirman, Siol.net, Nevenka Dobljekar, nekdanja novinarka Radia Slovenija, Anja Hreščak, Dnevnik, Nika Kunaver, POP TV, Špela Kuralt, Delo, Duška Lah, TV Maribor, Timotej Milanov, Vestnik in Mojca Zorko, STA.

V Novinarsko častno razsodišče, ki je skupni organ sindikata in društva novinarjev, so bili s strani sindikata imenovani Jelena Aščić, TV Slovenija, Gabrijela Milošič, TV Maribor, Nataša Štefe, Val 202 in Bojan Šuštar, STA. Predstavnika javnosti v razsodišču bosta pravnica Katarina Vučko, ki jo je predlagal Mirovni inštitut, in Miha Šepec s Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Skupščina Društva novinarjev Slovenije je za člane razsodišča imenovala Ireno BrejcRanko Ivelja, Dnevnik, Sonjo Merljak Zdovc, Časoris, Tatjano Pirc, Radio Slovenija, in Braneta Piana.

Nadzorniki društva v novem mandatnem obdobju bodo Andrej Bedek, Vestnik, Miran Korošec in Meta Verbič.

Iskrene čestitke novemu vodstvu in uspešno delo še naprej.

Vir: Društvo novinarjev Slovenije

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije