Search
Close this search box.

Korošec Vasja Zmagaj čaka na ledvico že 7 let

Vasja Zmagaj, optimistični Črnjan, čaka na transplantacijo ledvice že dolgih 7 let.

Vasja Zmagaj iz Črne na Koroškem je bil že trikrat pripravljen na presaditev ledvice, vendar se je vedno kaj zapletlo. Nazadnje zaradi kovida.

Vasja je bolan že od svojega 26. leta. Najprej je zbolel z rakom na modih, kjer so posledično ugotovili, da ima preveč beljakovin v urinu. Trenutno se zdravi in hodi na dializo trikrat tedensko v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer preživi tudi po 6 ur.

Na listi za transplantacijo je že od leta 2018. V tem času je bil že trikrat planiran za presaditev. Enkrat ledvica ni bila primerna, saj je imela polno maščob in tudi darovalec je bil sladkorni bolnik, spet drugič je ravno v času možne transplantacije preboleval kovid. “Vsakič, ko je šlo nekaj narobe, sem skoraj izgubil upanje, vendar sem optimističen,” je dejal Vasja.

Največkrat se zgodi, da darovana ledvica in prejemnik si nista primerna. Potrebnih je več obiskov, preden je ledvica primerna. “Transplantacija organa je ena izmed težjih operacij in nanjo te morajo dobro pripraviti, opraviti moraš ogromno preiskav poleg dobre ocene psihofizičnega stanja. Ko prejmeš klic, da si primeren kandidat za darovano ledvico imaš zelo malo časa, da se opravi operacija v času 48ur, takrat moraš biti zdrav (ne smeš biti prehlajen itd.)“, razloži Vasja Zmagaj.

Z novo ledvico bo lahko spet športno aktiven, jedel različno hrano in pil.

Vasja sporoča: “Ostalim bi sporočil, da naj ostanejo močni, naj se ne predajo in ostanejo optimisti, saj z dializo ni konec sveta, je nek nov način življenja, ki nas drži pokonci, da dočakamo nov organ.” 

Star sem 39 let, imam čudovito družino, ženo ki me razume, uživam v vsakem trenutku“, zaključi svojo zgodbo Vasja

V Sloveniji čaka na novo ledvico 80 kandidatov, zato se lahko vsak, ki želi, opredeli kot darovalec. Potreba po organih je večja, kot pa je darovalcev. Vabljeni vsi, ki v sebi čutite, da bi lahko pomagali tudi na takšen način, da se prijavite kot darovalec.

Presaditev ledvice večini bolnikom podaljša življenje, saj se zmanjša pogostost srčno-žilnih zapletov, ki so glavni vzrok umrljivosti bolnikov, zdravljenih z dializo. Presaditev omogoči kakovostnejše življenje, saj ni več potrebe po redni dializi. Bolnik lahko nemoteno obiskuje šolo, se polno zaposli in porabi več časa za druge dejavnosti. Večini bolnikom se izboljšata splošno počutje in volja do življenja.

V Sloveniji vsako leto odpovedo ledvice nekaj več kot 200 ljudem. Vsi niso primerni kandidati za njihovo presaditev, saj jih ima mnogo pridružene bolezni, ki ovirajo presaditev. Velik delež bolnikov z odpovedjo ledvic pa zadržkov nima. Presaditev je primerna tudi za starejše bolnike, če so sicer zdravi.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Dino
Dino
1 leto nazaj

Ni vse tako enostavno, s transplantacijo ti popolnoma uničijo imunski sistem in si zato dovzeten za vsako okužbo.

Dogodki

Vasja Zmagaj, optimistični Črnjan, čaka na transplantacijo ledvice že dolgih 7 let.