Search
Close this search box.

Korošci tretji na državnih kmečkih igrah (FOTO)

V soboto, 2. julija 2022, je Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine, skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine organiziralo in izvedlo 36. državne in 13. mednarodne kmečke igre, kjer so Korošci osvojili odlično tretje mesto.

Dogodek se je odvijal v Goričah pri Kranju, na njem pa je sodelovalo 26 ekip. Izmed katerih se je 21 ekip društev podeželske mladine potegovalo za laskavi naziv državnih prvakov, 3 ekipe so tekmovale v mednarodni kategoriji in so prihajale iz ZDA, Nemčije in Švice.

2 ekipi pa sta tekmovali izven konkurence in s tem pokazali podporo organizatorjem. To sta ekipi gorenjskih županov in ekipa Zveze kmetic Slovenije. Tako je bilo letos moč prvič opazovati žensko kosico in moškega grabljača. Vsem ekipam se organizatorji najlepše zahvaljujejo za sodelovanje.
Tekmovalci so se pomerili v že tradicionalnih dveh igrah – košnji in grabljenju ter 3 različnih spretnostnih igrah. Svoje spretnosti so pokazali v igrah s pridihom gorenjskih običajev. Te so zajemale žganjekuho, molžo krav v planinah in pa pobiranje pridelkov, ki so vzklili na gorenjskih njivah.

Najboljši kosec je postal Gašper Čarman in Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, srebro si je prislužil Miha Podkubovšek iz DPM Slovenske Konjice, bron pa je osvojil Korošec Grega Javornik iz DPM Mislinjske doline.

Najboljša grabljica je postala Katja Šturm iz DPM Škofja Loka, tik za njo, na drugem mestu je stala Brina Brinovec iz DPM Hribci, tretje mesto pa si je prislužila Ana Likeb iz DPM Šaleška dolina.

Ekipno so bili najboljši in si s tem prislužili naziv Državnega prvaka v kmečkih igrah – DPM Slovenske Konjice. Drugo mesto v igrah so si prislužili DŠM Litija in Šmartno. Tretje mesto pa so osvojili člani ekipe DPM Mislinjske doline.

Dogodek so organizatorji popestrili z različnimi atrakcijami. Pripravili so sejem kmetijske mehanizacije, Grapak pa je demonstriral svojo seneno linijo. Da ni bilo (pre)vroče, so poskrbeli za osvežitev s sladoledom, bazenom, kmečkimi koktejli in ostalo hladno pijačo. Svojo srečo si lahko preizkusil tudi s srečelovom, novo frizuro pa ti je uredil brivec. Čez dan sta za glasbo poskrbela DJ Tim Mlakar in DJ Ambro, zvečer pa je za zabavo poskrbel ansambel Stil.

Najprej zahvala društvu, ki je odlično opravilo svojo nalogo in izpeljalo dogodek na tako velikem nivoju. Resnično so se Krajnčani potrudili in prekosili sami sebe in pripravili pester program za vse tekmovalce in gledalce. Pravi praznik podeželske mladine. Še enkrat vsem tekmovalnim in podpornim ekipam ter velik Hvala vsem sponzorjem, ki ste pomagali pri izvedbi iger in pripravili bogate nagrade za naše tekmovalce,” so v sporočilu za javnost zapisali pri Zvezi slovenske podeželske mladine.

FOTOGALERIJA

Dogodki

V soboto, 2. julija 2022, je Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine, skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine organiziralo in izvedlo 36. državne in 13. mednarodne kmečke igre, kjer so Korošci osvojili odlično tretje mesto.