Korošci ob okužbi dihal, drugih znakih covida-19, pozitivno epidemiološko anamnezo ali potrjeno okužbo z novim koronavirusom k zobozdravniku v drugo regijo

Veljati je začela odredba o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja covida-19, s katero minister za zdravje pri zdravstvenih izvajalcih v javni mreži določa začasne ukrepe. Med drugim določa izvajalce nujnih zobozdravstvenih storitev za okužene z novim koronavirusom.
zobozdravnik

Pri osebah, ki imajo prisotne znake okužbe dihal, druge znake covida-19, pozitivno epidemiološko anamnezo ali potrjeno okužbo z novim koronavirusom, se opravljajo zgolj nujna zobozdravstvena pomoč in storitve, katerih opustitev bi vodila v trajne okvare splošnega in ustnega zdravja, na obstoječih nujnih vstopnih točkah za zobozdravstvo, kjer za to obstajajo prostorski pogoji in dovolj ustrezne osebne varovalne opreme.

Izvajalci, navedeni v odredbi, so: Zdravstveni dom Ljubljana, Osnovno zdravstvo Gorenjske (ob sobotah, nedeljah in praznikih ter dela prostih dnevih), Zdravstveni dom Maribor, Zdravstveni dom Novo mesto, Zdravstveni dom Koper, Zobozdravstveni dom Nova Gorica in Zdravstveni dom Murska Sobota.

Izvajalci, ki opravljajo zdravstveno dejavnost na primarni ravni, v skladu z odredbo na svojem območju zagotavljajo tudi vstopno točko za odvzem brisov za ugotavljanje okužbe in cepilna mesta proti covidu-19.

Odredba poleg tega izvajalcem nalaga dnevno zagotavljanje zadostnega števila prostih mest za zdravljenje covidnih bolnikov, po potrebi pa lahko ti izvajalci prekinejo izvajanje zdravstvenih storitev, razen tistih s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, onkoloških storitev ter obravnav nosečnic, porodnic in novorojencev.

Odredba velja do 31. avgusta.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.